Амбасада САД и РС обнављају МСУ у Бањалуци

Обнова Музеја савремене умјетности биће финансирана средствима Кабинета предсједника Републике Српске и Амбасаде САД-а у БиХ.

Република Српска 17.12.2019 | 14:59
Амбасада САД и РС обнављају МСУ у Бањалуци
Музеј савремене умјетности Републике Српске (МСУ РС) у Бањој Луци догодине ће бити темељно обновљен, у оквиру пројекта реконструкције вриједног 700.000 КМ.
 
Обнова ове културне установе биће финансирана средствима Кабинета предсједника Републике Српске и Амбасаде САД-а у БиХ.

Наредног прољећа почеће прва фаза обнове која ће обухватити реконструкцију крова и прилагођавање поткровља у јавну библиотеку.

Друга фаза подразумијева обнову фасаде с амбијенталном расвјетом, а затим ће услиједити обнова ентеријера као и уређење некадашњег перона жељезничке станице, која се ту раније налазила, у простор прилагођен данашњем времену – изјавила је Сарита Вујковић, директорица МСУ РС.

Предсједница Републике Сршске Жељка Цвијановић изразила је задовољство због чињенице да ће још један значајан историјски објекат у Бањој Луци добити ново рухо и вратити стари сјај.

-Издвојили смо значајна средства за обнову институција културе у Бањој Луци, али и у цијелој Републици Српској. Настојимо да што више средстава уложимо у културу и да културни садржаји буду доступни што већем броју грађана у лијепом амбијенту – истакла је Цвијановић.

Амбасадор САД у БиХ Ерик Нелсон казао је да ће Амбасадорски фонд САД за очување културног насљеђа донирати 255.000 КМ за обнову једног од најљепших објеката ове врсте у БиХ. Овим средствима, биће финансирана прва фаза обнове музеја.

Музеј савремене умјетности Републке Српске је културно благо и овај пројект је испуњење једне веома амбициозне визије. Музеји нису само зграде, већ би они требало да буду мјесто окупљања људи, дружења и интеракције у заједници – рекао је, између осталог, амбасадор Нелсон.

Градоначелник Игор Радојичић оцијенио је да је обнова МСУ РС лијепа вијест за цијели град, али и за урбани развој Бање Луке.

-Овај музеј је једна од најживљих институција културе у граду која има веома добро сарадњу са сродним институцијама у регији, Европи и свијету - казао је Радојичић.
 
Обнова музеја почеће у сљедећој години када ова институција културе обиљежава пола вијека постојања, а сама зграда улази у 130. годину постојања.
 
(Агенције)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Јаффа

17.12.2019 14:53

Миле, проруски човјек, Србин, православац...ахахаха...сви који сте гласали за њега срећно вам и мирна савјест....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сарадња

17.12.2019 15:54

Ау види сарадње под хитно. Ајд сад скудајте те санкције.

Name

А хеликоптер

17.12.2019 16:37

Ха. Како је фино бити кооперативан. Зна то Миле. Прво стегнеееесссс, па донесес српску заставу у Сарајево, Сефик се слуди, хода по ходницима у сред ноци, па онда нагло попустис. И оде црна листа. Одосе санкције. Е сад це и хеликоптер онај из Хиросиме да добије за поклон, јер то су донације за племена, да иде брзе на кооперативне сједнице. Како је фино постао кооперативан. Толико да странцима не пада на памет да дирају у корумпирано судство које он дрзи. Спрдацина је цијела та земља.

Name

Милун

17.12.2019 17:23

Можда је ово трампа за Јасеновачку грађу.

Name

Робин Хоод

17.12.2019 15:04

А то је АНП....!.. Тако се то каже,,ту су и санкције које се укидају....ој хааааа!!!!! Све већ познато....једино шта би Ракуљу и Савчићу....прорадио неки ......

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сако

17.12.2019 15:17

Миле је потписао улазак у НАТО, сад це овог бити све висе и висе

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВИЛИ

17.12.2019 18:20

Зар си од Додика очекивао нешто боље, и треба ти , али цини ми се да те држи у уцјенама заједничког уништавања Републике Српске.

ОДГОВОРИТЕ