Ambasada SAD i RS obnavljaju MSU u Banjaluci

Obnova Muzeja savremene umjetnosti biće finansirana sredstvima Kabineta predsjednika Republike Srpske i Ambasade SAD-a u BiH.

Republika Srpska 17.12.2019 | 14:59
Ambasada SAD i RS obnavljaju MSU u Banjaluci
Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske (MSU RS) u Banjoj Luci dogodine će biti temeljno obnovljen, u okviru projekta rekonstrukcije vrijednog 700.000 KM.
 
Obnova ove kulturne ustanove biće finansirana sredstvima Kabineta predsjednika Republike Srpske i Ambasade SAD-a u BiH.

Narednog proljeća počeće prva faza obnove koja će obuhvatiti rekonstrukciju krova i prilagođavanje potkrovlja u javnu biblioteku.

Druga faza podrazumijeva obnovu fasade s ambijentalnom rasvjetom, a zatim će uslijediti obnova enterijera kao i uređenje nekadašnjeg perona željezničke stanice, koja se tu ranije nalazila, u prostor prilagođen današnjem vremenu – izjavila je Sarita Vujković, direktorica MSU RS.

Predsjednica Republike Sršske Željka Cvijanović izrazila je zadovoljstvo zbog činjenice da će još jedan značajan istorijski objekat u Banjoj Luci dobiti novo ruho i vratiti stari sjaj.

-Izdvojili smo značajna sredstva za obnovu institucija kulture u Banjoj Luci, ali i u cijeloj Republici Srpskoj. Nastojimo da što više sredstava uložimo u kulturu i da kulturni sadržaji budu dostupni što većem broju građana u lijepom ambijentu – istakla je Cvijanović.

Ambasador SAD u BiH Erik Nelson kazao je da će Ambasadorski fond SAD za očuvanje kulturnog nasljeđa donirati 255.000 KM za obnovu jednog od najljepših objekata ove vrste u BiH. Ovim sredstvima, biće finansirana prva faza obnove muzeja.

Muzej savremene umjetnosti Republke Srpske je kulturno blago i ovaj projekt je ispunjenje jedne veoma ambiciozne vizije. Muzeji nisu samo zgrade, već bi oni trebalo da budu mjesto okupljanja ljudi, druženja i interakcije u zajednici – rekao je, između ostalog, ambasador Nelson.

Gradonačelnik Igor Radojičić ocijenio je da je obnova MSU RS lijepa vijest za cijeli grad, ali i za urbani razvoj Banje Luke.

-Ovaj muzej je jedna od najživljih institucija kulture u gradu koja ima veoma dobro saradnju sa srodnim institucijama u regiji, Evropi i svijetu - kazao je Radojičić.
 
Obnova muzeja počeće u sljedećoj godini kada ova institucija kulture obilježava pola vijeka postojanja, a sama zgrada ulazi u 130. godinu postojanja.
 
(Agencije)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Jaffa

17.12.2019 14:53

Mile, proruski čovjek, Srbin, pravoslavac...ahahaha...svi koji ste glasali za njega srećno vam i mirna savjest....

ODGOVORITE
Name

Saradnja

17.12.2019 15:54

Au vidi saradnje pod hitno. Ajd sad skudajte te sankcije.

Name

A helikopter

17.12.2019 16:37

Ha. Kako je fino biti kooperativan. Zna to Mile. Prvo stegneeeessss, pa doneses srpsku zastavu u Sarajevo, Sefik se sludi, hoda po hodnicima u sred noci, pa onda naglo popustis. I ode crna lista. Odose sankcije. E sad ce i helikopter onaj iz Hirosime da dobije za poklon, jer to su donacije za plemena, da ide brze na kooperativne sjednice. Kako je fino postao kooperativan. Toliko da strancima ne pada na pamet da diraju u korumpirano sudstvo koje on drzi. Sprdacina je cijela ta zemlja.

Name

Milun

17.12.2019 17:23

Možda je ovo trampa za Jasenovačku građu.

Name

Robin Hood

17.12.2019 15:04

A to je ANP....!.. Tako se to kaže,,tu su i sankcije koje se ukidaju....oj haaaaa!!!!! Sve već poznato....jedino šta bi Rakulju i Savčiću....proradio neki ......

ODGOVORITE
Name

Sako

17.12.2019 15:17

Mile je potpisao ulazak u NATO, sad ce ovog biti sve vise i vise

ODGOVORITE
Name

VILI

17.12.2019 18:20

Zar si od Dodika očekivao nešto bolje, i treba ti , ali cini mi se da te drži u ucjenama zajedničkog uništavanja Republike Srpske.

ODGOVORITE