Хапшење због кршења ауторских права

Припадници МУП-а РС реализовали су акцију кодног назива "Плагијат" приликом које су претресли стан А.М. у Бијељини, који је незаконито скидао и приказивао серије 'Унитед Медиа Групе".

Србија 17.12.2019 | 10:14
Хапшење због кршења ауторских права

Како "Независне" сазнају оштећена је фирма Драгана Бјелогрлића, познатог глумца и режисера, који је контактирао МУП РС, са информацијом да неко из Републике Српске недозвољено омогућује гледање одређених садржаја путем интернета и тако крши ауторска права.

Како незванично сазнајемо ухапшен је Амар М.

Акцију су реализовали Полицијски службеници Одјељења за високотехнолошки криминалитет Управе криминалистичке полиције Министарства унутрашњих послова Републике Српске у сарадњи са полицијским службеницима Полицијске управе Бијељина.

Акција је усмјерена на прикупљање доказа у вези са почињеним кривичним дјелом недозвољено кориштење ауторских права.

"По наредби Суда БиХ, претресен је стан А.М. у Бијељини и том приликом су пронађени и одузети предмети који се могу довести у вези са наведеним кривичним дјелом - већи број рачунара, преносних рачунара, УСБ стик и друго", навели су из МУП-а РС.

А.М. се сумњичи да је починио кривично дјело недозвољено кориштење ауторских права у периоду од децембра 2017. године до данас на штету 'Унитед Медиа Групе'.

"Овим кривичним дјелом причињена је штета у износу од 45.000 евра", потврђено је у МУП РС.

Дјело је извршио на начин да је путем више интернет страница омогућио приступ садржајима телевизијских серија "Убице мог оца", "Конак код Химлије", "Жигосани у рекету", "На граници", "Кад сусједи полуде", "Куд покло да пукло", "Само ти прицај", "Ујка - нови хоризонти", заштицених ауторским правима.

Према незваничним сазнањима, то је учинио на начин да је омогућио приступ рачунарима, смарт телефонима, телевизорима и одговарајућим сет топ бокс уређајима, чиме је објавио, реемитовао и интерактивно учинио доступним јавности више ауторских дјела за које није имао потписане уговоре, односно дозволу власника ауторских права.

Бјелогрлић је скоро гостовао у емисији "Вече са Иваном Ивановић", гдје је спомињао три осебе из Бијељине која незаконито скидају и приказују серије. Погледајте на око 60-тог минута!

(Независне)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Пират је лопов није политицар

17.12.2019 11:44

ЦЦЦц е то је озбиљан криминал а сто наси порадосе све зиво то је ок, па како вас ниије срамота да упсте објавите овакву глупост кад вам политицари покрадосе сву дрзаву,па погледајте ста све имају колико куца и локала милиона не морате бити пуно паметни.Ни један градонацелник у БиХ није тезак испод милион марака у вецим градовима и висе.А наса полиција хапси пирате којји су остетили тамо неког глумца за 45000еур па како вас није срамота мајке вам га...безобразне

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рв

17.12.2019 14:56

Није 45000€ већ 450 000€. БН је украо једну 0, тако да није ни овај износ занемарив, а слажем се с тобом да је комплет БиХ као и Република Српска покрадени

Name

Хамис

17.12.2019 12:04

Да не повјерујес људи дневно краду милионе они хапсе неког ко приказива србијанске серије ко се такодје намлатио милиона из будзета Србије и Републике Српске ,а јел Бјелогрлиц платио користење тунела и земљиста за Лепа села лепо горе ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Није него

17.12.2019 15:19

Па 450000еура не заради ни глумац у холивуду за серију а не нас пират знате ли ста прицате

Name

Хитон

18.12.2019 02:20

Тунел се налази у Србији, а не у БиХ.Информиси се мало прије него сто поцнес писати глупости.

Name

Неђо.17.12.2019

17.12.2019 12:40

У ВРХУ ДРЖАВЕ ПОКРАДОШЕ СВЕ А ГЛУМЦЕ МАЛТРЕТИРАЈУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ Није него

17.12.2019 16:23

За твоје равнање, сваки од главних глумаца у серији Пријатељи имао је хонорар од милион долара по епизоди.

Name

Па да

17.12.2019 13:09

Ма све је то исти сљам са овим политицарима и полиција сарадјује па код нас пола инспектора корумпирано ко фол их поаљу по казни да раде у мање станице ма фуј зао ми само ових старијих сто су остали доле јер немају иубора као ми да бјезе главом без обзира ма фуј..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Не мијесајте бабе и забе

17.12.2019 15:31

Ауторска права су ауторска права. Молим лијепо. Није Бјела улагао и новац и вријеме и енергију и знање да би неки пират профитирао на његовом дјелу. У Америци и западној Европи су казне за оваква кривицна дјела ригорозне. Плус сто те у Америци хапси ФБИ. Па ти види сине да ли цес красти тудја умјетницка дјела. Тамо се умјетник постује и цијени. А код нас се цијени нпр тамо нека Санра Африка, или ријалити звијезда, или нпр Дара Бубамара односно Радојка Адзиц, или неки тамо Бора Дрљаца који је запослен у Постама Србије а није никад усао у просторије тог предузеца. Али ето они су популарни и цијењени у народу. Небулоза теска. А у каквом стању је БиХ и регион уопсте, то није тема овог цланка. Према томе, досадасњи дио посла је дрзава испостовала. На реду је Суд.

ОДГОВОРИТЕ
Name

хајд ја

18.12.2019 22:04

знате ли ви колико има страница за скидање а они као ухвате овог једног кладим се да је недузан јер правим уплоадерима могу соли на реп ставити...

ОДГОВОРИТЕ