“Мама ме није прихватила на Фејсбуку"

Док његове вршњаке муче неке другачије ствари, једанаестогодишњи Дејан до школе пјешачи пет километара. Кревет дијели с баком, а живи у дрвеној кућици без купатила и воде, у којој често нестаје струје. Но то није најтежи дио његовог живота. Наиме, прије четири године његова је мама узела његову млађу сестру и отишла, а Дејана је оставила и више се никада није вратила.

Република Српска 16.12.2019 | 13:19
“Мама ме није прихватила на Фејсбуку"
Тата и дјед раде у руднику и више су на послу него код куће, па су њих двоје, у шали кажу, осуђени једно на друго. Тата спава у кућици покрај, која је некада била штала. Дјед спава на једном каучу, а он и бака ноћу дијеле исти кауч. Због болних ногу, она ионако спава сједећи па им, каже, није тијесно. Дејану је Стана заправо више мама него бака.

– Кад му кажем “сине”, он ми одговори: “Ја теби нисам син, ја сам теби унук” – каже Стана.

Она која га је родила оставила га је прије више од четири године. Једно је јутро узела његову млађу сестру и само отишла. Одвела му је некога кога је највише волио, кога и даље највише воли.

– Кад је отишла, имала је четири, четири и по године. Па сам је у годину дана видио два пута. Онда је више нисам ни видио – рекао је те додао да му се сестра зове Дејана Зорић.

Добила је име по њему, а сада не зна ни како изгледа. Не зна зашто је мама отишла, и то на такав начин, али зна да живе негдје у околини. Дејанина фотографија најврједније је што овај дјечак има.

– Прије сам своју маму нашао на Фејсбуку, има њезина слика. Послао сам захтјев за пријатеља, није га хтјела прихватити – рекао је Дејан те додао: “Ја сам знао шта ће бити, зато се нисам никако ни осјећао.” 

Искрено нам је признао да не зна што би јој рекао да је види. Ипак, зна да би је замолио да му врати сестру.

– Најгоре ми је кад долази из школе, некад зна доћи плачући. Каже да свако у школи вели да има брата или сестру. Ја, каже, немам никога, а знам да имам сестру – испричала је бака Стана.

На питање плаче ли икада због сестре, Дејан је одговорио: “Па кад је неки празник, кад је слава. Поготово кад је 8. март. Тад се моја сестра родила, на 8. март. Највише зато што ми недостаје пуно и зато што је пуно волим.”

Ријечи од којих срце пукне на милијун комадића, од којих нема јаче и тачније дефиниције братске љубави.

(Дневник.хр)

Коментари / 21

Оставите коментар
Name

Крле

16.12.2019 12:41

Туго преголема, хитно неко од представника власти да помогне породици. У 21-ом вијеку нам људи зиве као у пецинско доба док се властела купа у свему..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јоја

16.12.2019 12:49

тузно тузно тузно .... треба кривицно да одговара исто као за цедоморство

ОДГОВОРИТЕ
Name

Глобал зитизен

16.12.2019 14:30

Бог јој платио. А ти цес јунаце сигурно бити добар отац и велики цовјек.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Глобал зитизен

16.12.2019 14:32

Морам јос једном да коментарисем. Види куце иза дјецака а види виле на Јахорини за гузоње.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

16.12.2019 15:51

Сиротињо и Богу си тешка!Неко вилу на Јсхорини и на Дедињу и ко зна гдје а мали лијепи дјечак у испуцалој кућици!Нису богадтво виле,богаство је у нечем другом што ови са вилама немају!Мали ће једног дана бити дрећан и чедтит поносан човјек!Нека га Бог чува

Name

Дзоо

16.12.2019 14:48

то је слика и прилика Србских села на Балкану. Никоме ја неби помогао ти исти опет це да плацу од среце за Милом кад им дотури пиву и комад сланине. Овакви су и криви сто нам је стање овакво.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нострадамус

16.12.2019 20:39

Тако је дзоо

Name

алас

16.12.2019 14:48

Па цему ово води ... од цега јој је срце па ста тај други има сто овај нема каква су то људска смеца!

ОДГОВОРИТЕ
Name

аха

16.12.2019 14:50

Јест луда жена која је оставила свог сина и раставила дјецу. А луда је и држава у којој се за њих не може направити вишесобна зидана кућа. Да су на вријеме направили пристојну кућу можда она не би побјегла али није лијепо према свом сину.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

16.12.2019 15:27

Ма нема цијену да неком несто ускратис... гдје центар за социјални рад гдје сад закон како она мозе да одзме право да он или она или било ко ускрати право том малом андјелу да види своју сестру ... Треба Милу назват и рец му за ово он би то насао ресење да испуни зељу дјецака а како је повело мали це добит своју куцу доце они њему сви!!!

Name

Ре Аха

16.12.2019 16:09

Можда је ружно шта ћу рећи, али жена је вјероватно и отишла због овакве куће у оваквих услова живота, мада ми није јасно како се уопште удала у овакву кућу - побогу људи, па ко још спава у штали??? Видим да дјед ради у руднику (као и дјечаков отац), па зашто, побогу није дизао кредит у она златна времена, кад се могли и зидао кућу, требао је имати на уму да има сина који ће се једног дана женити! Људи, освијестите се, нису жене оне исте од прије 30, а да не кажем 50 година - жене данас хоће УСЛОВЕ за живот, и то : и добру кућу, и добар ауто, и асвалтни пут до куће...плус наравно добар и згодан супруг који добро зарађује... Сад једино преостаје да поведемо неку акцију и да овом преслатком дјечаку и његовој фамилији направимо кућу, да и дјечак не доживи судбину оца! Дакле, нек неко буде љубазан и поведе акцију, молим!

Name

Ре Ре

16.12.2019 16:49

Ајде , не пиши глупости, и не проваљуј се!

Name

алас

16.12.2019 17:43

Аууууу , каква је то нула од мајке!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

16.12.2019 20:04

Мајка која остави и напусти своје дијете није мајка.И одакле јој право да раздваја дјецу,засто се ту није умјесао Центар за социјални рад и друге институције ако су уопсте и обавјестене?

Name

Мими

16.12.2019 22:17

Е то је пропало руководство дрзаве која немисли ниста праве игралиста улазу огромне паре а дјеце нема све мање и ово сто има лопови зарадују продају утакмице а дијете нема куце пропаст.

Name

Јесењин

17.12.2019 21:08

Које зене прије а које послене лупетај,зена ако је постала мајка треба да се и понаса као мајка,а не као зла мацеха.А ако је мастала о луксузу о томе је требала размисљати прије,и не радјати сиротињу.Многе мајке су и у оваквим условима подизале децу која су касније била увазени људи.Оставити дјете,па то је за казну.

Name

Јавит це се

16.12.2019 21:58

Сигурно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Моземо

16.12.2019 22:09

само да нагадјамо све се мозе опростити али оставити и раздвојити дјецу без зеље да га поново видис је слуцај за психијатра!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган-Иннсбруцк

17.12.2019 00:37

Замолио бих некога ко зна тацну адресу или број телефона од овога малога јунака.Такодје бих овом приликом замолио све добре људе да на било какав нацин помогну .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реалиста

17.12.2019 10:04

Центар за социјлни рад је само институција на папиру која гледа да профитира за своје гузове и то на рацун несретних социјалних слуцајева. Ја незнам дали ио од њих у институцији искрено ста ради за насе друство и угрозене слуцаје?

ОДГОВОРИТЕ
Name

У прави си

17.12.2019 12:05

Какво социјално, какви бакрачи, они кад се умијешају, то не прође добро за угрожену породицу! Него редакција овог портала треба да поведе акцију, да народ доброг срца, дјечаку и његовој породици направи једну нову кућу! Не би било први пут да се народ одазове, само организујте!