“Mama me nije prihvatila na Fejsbuku"

Dok njegove vršnjake muče neke drugačije stvari, jedanaestogodišnji Dejan do škole pješači pet kilometara. Krevet dijeli s bakom, a živi u drvenoj kućici bez kupatila i vode, u kojoj često nestaje struje. No to nije najteži dio njegovog života. Naime, prije četiri godine njegova je mama uzela njegovu mlađu sestru i otišla, a Dejana je ostavila i više se nikada nije vratila.

Republika Srpska 16.12.2019 | 13:19
“Mama me nije prihvatila na Fejsbuku"
Tata i djed rade u rudniku i više su na poslu nego kod kuće, pa su njih dvoje, u šali kažu, osuđeni jedno na drugo. Tata spava u kućici pokraj, koja je nekada bila štala. Djed spava na jednom kauču, a on i baka noću dijele isti kauč. Zbog bolnih nogu, ona ionako spava sjedeći pa im, kaže, nije tijesno. Dejanu je Stana zapravo više mama nego baka.

– Kad mu kažem “sine”, on mi odgovori: “Ja tebi nisam sin, ja sam tebi unuk” – kaže Stana.

Ona koja ga je rodila ostavila ga je prije više od četiri godine. Jedno je jutro uzela njegovu mlađu sestru i samo otišla. Odvela mu je nekoga koga je najviše volio, koga i dalje najviše voli.

– Kad je otišla, imala je četiri, četiri i po godine. Pa sam je u godinu dana vidio dva puta. Onda je više nisam ni vidio – rekao je te dodao da mu se sestra zove Dejana Zorić.

Dobila je ime po njemu, a sada ne zna ni kako izgleda. Ne zna zašto je mama otišla, i to na takav način, ali zna da žive negdje u okolini. Dejanina fotografija najvrjednije je što ovaj dječak ima.

– Prije sam svoju mamu našao na Fejsbuku, ima njezina slika. Poslao sam zahtjev za prijatelja, nije ga htjela prihvatiti – rekao je Dejan te dodao: “Ja sam znao šta će biti, zato se nisam nikako ni osjećao.” 

Iskreno nam je priznao da ne zna što bi joj rekao da je vidi. Ipak, zna da bi je zamolio da mu vrati sestru.

– Najgore mi je kad dolazi iz škole, nekad zna doći plačući. Kaže da svako u školi veli da ima brata ili sestru. Ja, kaže, nemam nikoga, a znam da imam sestru – ispričala je baka Stana.

Na pitanje plače li ikada zbog sestre, Dejan je odgovorio: “Pa kad je neki praznik, kad je slava. Pogotovo kad je 8. mart. Tad se moja sestra rodila, na 8. mart. Najviše zato što mi nedostaje puno i zato što je puno volim.”

Riječi od kojih srce pukne na milijun komadića, od kojih nema jače i tačnije definicije bratske ljubavi.

(Dnevnik.hr)

Komentari / 21

Ostavite komentar
Name

Krle

16.12.2019 12:41

Tugo pregolema, hitno neko od predstavnika vlasti da pomogne porodici. U 21-om vijeku nam ljudi zive kao u pecinsko doba dok se vlastela kupa u svemu..

ODGOVORITE
Name

Joja

16.12.2019 12:49

tuzno tuzno tuzno .... treba krivicno da odgovara isto kao za cedomorstvo

ODGOVORITE
Name

Global zitizen

16.12.2019 14:30

Bog joj platio. A ti ces junace sigurno biti dobar otac i veliki covjek.

ODGOVORITE
Name

Global zitizen

16.12.2019 14:32

Moram jos jednom da komentarisem. Vidi kuce iza djecaka a vidi vile na Jahorini za guzonje.

ODGOVORITE
Name

Ja

16.12.2019 15:51

Sirotinjo i Bogu si teška!Neko vilu na Jshorini i na Dedinju i ko zna gdje a mali lijepi dječak u ispucaloj kućici!Nisu bogadtvo vile,bogastvo je u nečem drugom što ovi sa vilama nemaju!Mali će jednog dana biti drećan i čedtit ponosan čovjek!Neka ga Bog čuva

Name

Dzoo

16.12.2019 14:48

to je slika i prilika Srbskih sela na Balkanu. Nikome ja nebi pomogao ti isti opet ce da placu od srece za Milom kad im doturi pivu i komad slanine. Ovakvi su i krivi sto nam je stanje ovakvo.

ODGOVORITE
Name

Nostradamus

16.12.2019 20:39

Tako je dzoo

Name

alas

16.12.2019 14:48

Pa cemu ovo vodi ... od cega joj je srce pa sta taj drugi ima sto ovaj nema kakva su to ljudska smeca!

ODGOVORITE
Name

aha

16.12.2019 14:50

Jest luda žena koja je ostavila svog sina i rastavila djecu. A luda je i država u kojoj se za njih ne može napraviti višesobna zidana kuća. Da su na vrijeme napravili pristojnu kuću možda ona ne bi pobjegla ali nije lijepo prema svom sinu.

ODGOVORITE
Name

re

16.12.2019 15:27

Ma nema cijenu da nekom nesto uskratis... gdje centar za socijalni rad gdje sad zakon kako ona moze da odzme pravo da on ili ona ili bilo ko uskrati pravo tom malom andjelu da vidi svoju sestru ... Treba Milu nazvat i rec mu za ovo on bi to nasao resenje da ispuni zelju djecaka a kako je povelo mali ce dobit svoju kucu doce oni njemu svi!!!

Name

Re Aha

16.12.2019 16:09

Možda je ružno šta ću reći, ali žena je vjerovatno i otišla zbog ovakve kuće u ovakvih uslova života, mada mi nije jasno kako se uopšte udala u ovakvu kuću - pobogu ljudi, pa ko još spava u štali??? Vidim da djed radi u rudniku (kao i dječakov otac), pa zašto, pobogu nije dizao kredit u ona zlatna vremena, kad se mogli i zidao kuću, trebao je imati na umu da ima sina koji će se jednog dana ženiti! Ljudi, osvijestite se, nisu žene one iste od prije 30, a da ne kažem 50 godina - žene danas hoće USLOVE za život, i to : i dobru kuću, i dobar auto, i asvaltni put do kuće...plus naravno dobar i zgodan suprug koji dobro zarađuje... Sad jedino preostaje da povedemo neku akciju i da ovom preslatkom dječaku i njegovoj familiji napravimo kuću, da i dječak ne doživi sudbinu oca! Dakle, nek neko bude ljubazan i povede akciju, molim!

Name

Re Re

16.12.2019 16:49

Ajde , ne piši gluposti, i ne provaljuj se!

Name

alas

16.12.2019 17:43

Auuuuu , kakva je to nula od majke!!!

ODGOVORITE
Name

Re

16.12.2019 20:04

Majka koja ostavi i napusti svoje dijete nije majka.I odakle joj pravo da razdvaja djecu,zasto se tu nije umjesao Centar za socijalni rad i druge institucije ako su uopste i obavjestene?

Name

Mimi

16.12.2019 22:17

E to je propalo rukovodstvo drzave koja nemisli nista prave igralista ulazu ogromne pare a djece nema sve manje i ovo sto ima lopovi zaraduju prodaju utakmice a dijete nema kuce propast.

Name

Jesenjin

17.12.2019 21:08

Koje zene prije a koje poslene lupetaj,zena ako je postala majka treba da se i ponasa kao majka,a ne kao zla maceha.A ako je mastala o luksuzu o tome je trebala razmisljati prije,i ne radjati sirotinju.Mnoge majke su i u ovakvim uslovima podizale decu koja su kasnije bila uvazeni ljudi.Ostaviti djete,pa to je za kaznu.

Name

Javit ce se

16.12.2019 21:58

Sigurno.

ODGOVORITE
Name

Mozemo

16.12.2019 22:09

samo da nagadjamo sve se moze oprostiti ali ostaviti i razdvojiti djecu bez zelje da ga ponovo vidis je slucaj za psihijatra!

ODGOVORITE
Name

Dragan-Innsbruck

17.12.2019 00:37

Zamolio bih nekoga ko zna tacnu adresu ili broj telefona od ovoga maloga junaka.Takodje bih ovom prilikom zamolio sve dobre ljude da na bilo kakav nacin pomognu .

ODGOVORITE
Name

Realista

17.12.2019 10:04

Centar za socijlni rad je samo institucija na papiru koja gleda da profitira za svoje guzove i to na racun nesretnih socijalnih slucajeva. Ja neznam dali io od njih u instituciji iskreno sta radi za nase drustvo i ugrozene slucaje?

ODGOVORITE
Name

U pravi si

17.12.2019 12:05

Kakvo socijalno, kakvi bakrači, oni kad se umiješaju, to ne prođe dobro za ugroženu porodicu! Nego redakcija ovog portala treba da povede akciju, da narod dobrog srca, dječaku i njegovoj porodici napravi jednu novu kuću! Ne bi bilo prvi put da se narod odazove, samo organizujte!