Софтвер за бољи увид у имовину политичара у БиХ

Специјални софтвер за електронско подношење имовинских картона званичника, који ће омогућити бољи увид у имовину изабраних званичника, почиње с радом од наредног мјесеца, сазнају "Независне".

Босна и Херцеговина 16.12.2019 | 07:15
Софтвер за бољи увид у имовину политичара у БиХ
У Организацији за европску безбједност и сарадњу (ОЕБС) у БиХ рекли су за "Независне" да је ова мисија подржала развој платформе, која ће бити постављена на сајту Централне изборне комисије (ЦИК) БиХ, како би се испоштовао интерес јавности, а уједно повећале одговорност и транспарентност изабраних званичника.

"Софтвер је важна компонента која има за циљ повећање повјерења грађана у непристрасно функционисање законодавне и извршне власти, као и у свеукупну борбу против корупције", нагласили су они.

Максида Пирић, портпарол ЦИК-а, рекла је да ће изабрани званичници, који су досад податке о имовини достављали ЦИК-у на папиру, након увођења софтвера своју имовину пријављивати електронски. Пирићева каже да ће се тиме олакшати посао службеницима ЦИК-а, који су досад морали прикупљати све те папире и ручно уносити податке о имовини.

"Сада ће то изабрани званичници сами уносити помоћу новог софтвера. Примјена софтвера ће значити брже објављивање података на страници ЦИК-а", рекла је Пирићева за "Независне".

Међутим, како упозоравају и у ОЕБС-у и у Делегацији ЕУ, само навођење имовине није довољно како би се осигурала пуна транспарентност јер не постоје санкције за политичаре и носиоце јавних функција у случају лажних или непотпуних података.

Јамила Миловић-Халиловић, портпарол Делегације ЕУ, каже за "Независне" да постојећи правни оквир о сукобу интереса у БиХ није у складу с међународним стандардима, што укључује и начин пријаве имовине изабраних званичника.

"Аналитички извјештај у прилогу Мишљења истиче да је на свим нивоима потребно усвојити нове законе о пријављивању имовине и сукоба интереса у складу с међународним стандардима, посебно релевантним препорукама ГРЕЦО", истиче.

Подсјећа да је у новембру 2017. године захваљујући помоћи ЕУ у процедуру упућен нацрт закона којим би се, ако буде усвојен, успоставио ефикасан механизам прикупљања и провјере имовинских картона у цијелој БиХ.

"Такође, он регулише казне, уводи прецизна правила како би се осигурао непристрани процес доношења одлука, те наглашава независност и непристрасност релевантног тијела које спроводи закон, а у складу са захтјевима Конвенције УН-а против корупције (УНЦАЦ)", наводи она. Међутим, како је истакла, упркос позиву од стране ЕУ свим политичким актерима да се конструктивно укључе у дискусију и наставе с усвајањем, законодавни поступак још није завршен.

И у ОЕБС-у истичу да је хитно потребно усвојити нови закон о спречавању сукоба интереса БиХ како би се осигурала одговарајућа провјера свих прихода, укључујући и оне који произлазе из посједовања имовине, од стране потпуно независног тијела.

На неадекватна рјешења у имовинским картонима указао је и Рајнхард Прибе, независни експерт ЕУ, који је у свом извјештају упозорио да носиоци правосудних функција морају одмах показати пуну транспарентност и одлучност да се успостави ригорозан и кредибилан систем провјере навода о имовини носиоца функција.

"Ове декларације морају бити и поднесене и процесуиране на годишњој основи, а након тога морају бити доступне јавности. Имовина која се не може оправдати мора одмах бити темељно истражена. Ако се утврди да нема основа за њено стицање, морају се примијенити одговарајуће санкције, које у коначници могу довести до отпуштања из правосудне службе", истакао је Прибе уз напомену да би требало размотрити увођење посебних кривичних дјела за незаконито богаћење званичника.

У извјештају је навео да засад не препоручује преиспитивање свих запослених на правосудним фуннкцијама те да треба прво покушати с новим законом о пријави имовине и санкционисању власника имовине која се не може оправдати.

"Међутим, ако нови систем пријаве имовине и његова имплементација не испуне сврху, неприступање преиспитивању носиоца правосудних функција биће све теже оправдати", упозорио је Прибе.

(Независне)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Коментар

16.12.2019 11:59

Ма какав црни софтвер...само грунт, катастар и сwифт трансакције...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хехе

16.12.2019 14:34

Овај софтвер је већ добио јак ВИРУС....зовите ПРОИНТЕР!!

ОДГОВОРИТЕ