У парламенту сутра расправа о бужету за 2020. годину

Приједлог буџета Републике Српске за 2020. је креиран и сутра ће се наћи на дневном реду Осме посебне сједнице Народне скупштине РС.

Република Српска 15.12.2019 | 19:57
У парламенту сутра расправа о бужету за 2020. годину
Износ 3,4 милијарде марака. Осим тога, посланици ће расправљати и о документу Програм економских реформи РС од 2020. до 2022. године.
Оно што упада у очи јесте чињеница да су поједина министарства у Влади РС остала кратких рукава, и то баш она којима руководе деценијски партнери СНСД-а, Демократски народни савез и Социјалистичка партија РС.

Влада Републике Српске утврдила је Приједлог буџета Републике Српске за наредну годину, и то у износу од 3 милијарде и 425 милиона марака. Буџет је урађен на основу документа Приједлог економских реформи од 2020. до 2022. године.

Најзначанија документа за економију Републике Српске наћи ће се пред народним посланицима 16. децембра. Из Владе Српске поручују да су задовољни предложеним ставкама, јер ће буџет у 2020. години бити већи за 108 милиона марака у односу на 2019. годину.

“Из тога имамо обавезе које смо преузели из законских рјешења која су већ усвојена у Народној скупштини РС, а то је повећање плата за ове буџетске кориснике, а то је негдје око 70 милиона марака. Имаћемо редовно усклађивање пензија од 1.1.2020. и ту ће негдје требати по нашој процјени око 40 милиона марака. Према томе, буџет и буџетски оквир је реално планиран.”, каже предсједник Владе РС, Радован Вишковић.

Издвајање за социјалну заштиту би требало да износи 237 милиона марака, или 5 милиона марака више у односу на ову годину. За субвенције је планирано 126 милиона марака, или 16 милиона више у односу на 2019. годину. Највећи дио одлази на пољопривреду за коју су субвенције повећане са 71 милион на 75 милиона КМ, поручили су из Владе Српске. Ипак, из опозиционих редова већ стижу оптужбе да је о буџету те економским реформама Републике Српске требало да се расправља у Парламенту Српске на редовној сједници, с обзиром на важност докумената. СДС – ов Миладин Станић каже да овако формиран буџет није примјерен времену у коме се Република Српска налази.

„Имамо ситуацију у којој се за јавни сектор за идућу годину издваја 100 милиона марака и за куповину авиона и хеликоптера 70 милиона марака, а за реални сектор, прије свега за пољопривреду се подстицаји повећавају за само 4 милиона марака. То је однос снага и ненародне власти према грађанима РС, прије свега према пољопривредницима, а онда и према реалном сектору“, каже Станић.

Поред приједлога Буџета за 2020. годину, на посебној сједници НС РС одлучиваће се и о задуживању. По том питању пракса се наставља, јер се од задуживања Влада РС до сада није претјерано суздржавала, а како ствари стоје неће ни у будућем периоду. У плану је да се Република Српска током наредне године код домаћих и страних кредитора као и у емисијама дугорочних хартија од вриједности на домаћем тржишту задужи за 315 милиона марака.

Паралелно са дугорочним задужењем емитоваће се и краткорочне хартије од вриједности са роком доспијећа од годину дана, и то за покривање текућих обавеза, што признаје и сама Влада РС. Са друге стране, поред ових задужења, у наредној години у плану је и издавање гаранција за кредите локалним заједницама, фондовима социјалне сигурности и инситуцијама, и то у износу од пола милијарде марака. Ако се ти кредити не буду враћали, биће активиране гаранције Владе која ће за њих преузети ту обавезу.

„Предвиђамо и да ће БДП у идућој години расти 3,3%. Изворни приходи, порески и непорески износе 2 милијарде и 996 милиона марака, а укупно задужење Буџета у 2020. години биће 345 милиона, а отплата дуга биће 497 милиона. Задужење је мање за 40 милиона у односу на претходну годину“, поручује министар финансија РС, Зора Видовић.

„Сматрам да буџети морају бити рестриктивни, штедљиви и да сва она разлика која би се могла уштедити или се мора користити за отплату претходно узетих кредита, а инвестирање само оно које је директно доводи до стварања нове вриједности, нових инвестиција, довођење страних и домаћих инвеститора да граде и запошљавају. То је нешто без чега нема напретка. А овај бужет колико сам ја могао да видим нема тих компоненти, па не може да се сматра развојним“, категоричан је економиста Зоран Павловић.

Што се тиче расподјеле новца по министарствима у Влади Републике Срппске, примјетна су повећања по појединим ресорима, али више новца, углавном је дато на располагање министрима који долазе из СНСД.

Оно што је примјетно и веома интересантно, јесте да је деценијским партнерима СНСД-а у власти, ДНС-у и Социјалистичкој партији, смањено располагање јавним новцем. Тако је Министарству енергетике и рударства, којим руководи лидер СП-а Петар Ђокић, буџет смањен са четири на 3,6 милиона КМ. И Министарству рада и борачко-инвалидске заштите РС и министру Душку Милуновић, такође кадру СП-а дато је мање новца. Министарству породице, омладине и спорта, којим руководи СП-ова, Соња Давидовић, смањен је буџет са 11,5 на 10,3 милиона КМ. Министарству саобраћаја и веза РС, којим управља Неђо Трнинић из ДНС - а буџет је смањен са 30 на 29,8 милиона КМ.



(БН ТВ)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

РУГИП

15.12.2019 16:53

буџет Геодетске управе-РУГИП је чврсто у рукама Станковић Буде сина, присвојио га и троши ненањенски; за купњу пословне просторе катасатара по цени 5-10 000 КМ/м2, софтвера Проинтерових (невољни јер мора дати куму Иги), узима кредите по вољи, кад му затреба лично...

ОДГОВОРИТЕ
Name

земљишна мафија

15.12.2019 17:25

у РУГИПП влада земљишна мафија коју плаћа Станковић Будо парама са рачуна РУГИП-а, којим риководи син Драганче. Ревизори му дају позитиву, а он све ненамјенски проарчи/опере са Босиљком П.