U parlamentu sutra rasprava o bužetu za 2020. godinu

Prijedlog budžeta Republike Srpske za 2020. je kreiran i sutra će se naći na dnevnom redu Osme posebne sjednice Narodne skupštine RS.

Republika Srpska 15.12.2019 | 19:57
U parlamentu sutra rasprava o bužetu za 2020. godinu
Iznos 3,4 milijarde maraka. Osim toga, poslanici će raspravljati i o dokumentu Program ekonomskih reformi RS od 2020. do 2022. godine.
Ono što upada u oči jeste činjenica da su pojedina ministarstva u Vladi RS ostala kratkih rukava, i to baš ona kojima rukovode decenijski partneri SNSD-a, Demokratski narodni savez i Socijalistička partija RS.

Vlada Republike Srpske utvrdila je Prijedlog budžeta Republike Srpske za narednu godinu, i to u iznosu od 3 milijarde i 425 miliona maraka. Budžet je urađen na osnovu dokumenta Prijedlog ekonomskih reformi od 2020. do 2022. godine.

Najznačanija dokumenta za ekonomiju Republike Srpske naći će se pred narodnim poslanicima 16. decembra. Iz Vlade Srpske poručuju da su zadovoljni predloženim stavkama, jer će budžet u 2020. godini biti veći za 108 miliona maraka u odnosu na 2019. godinu.

“Iz toga imamo obaveze koje smo preuzeli iz zakonskih rješenja koja su već usvojena u Narodnoj skupštini RS, a to je povećanje plata za ove budžetske korisnike, a to je negdje oko 70 miliona maraka. Imaćemo redovno usklađivanje penzija od 1.1.2020. i tu će negdje trebati po našoj procjeni oko 40 miliona maraka. Prema tome, budžet i budžetski okvir je realno planiran.”, kaže predsjednik Vlade RS, Radovan Višković.

Izdvajanje za socijalnu zaštitu bi trebalo da iznosi 237 miliona maraka, ili 5 miliona maraka više u odnosu na ovu godinu. Za subvencije je planirano 126 miliona maraka, ili 16 miliona više u odnosu na 2019. godinu. Najveći dio odlazi na poljoprivredu za koju su subvencije povećane sa 71 milion na 75 miliona KM, poručili su iz Vlade Srpske. Ipak, iz opozicionih redova već stižu optužbe da je o budžetu te ekonomskim reformama Republike Srpske trebalo da se raspravlja u Parlamentu Srpske na redovnoj sjednici, s obzirom na važnost dokumenata. SDS – ov Miladin Stanić kaže da ovako formiran budžet nije primjeren vremenu u kome se Republika Srpska nalazi.

„Imamo situaciju u kojoj se za javni sektor za iduću godinu izdvaja 100 miliona maraka i za kupovinu aviona i helikoptera 70 miliona maraka, a za realni sektor, prije svega za poljoprivredu se podsticaji povećavaju za samo 4 miliona maraka. To je odnos snaga i nenarodne vlasti prema građanima RS, prije svega prema poljoprivrednicima, a onda i prema realnom sektoru“, kaže Stanić.

Pored prijedloga Budžeta za 2020. godinu, na posebnoj sjednici NS RS odlučivaće se i o zaduživanju. Po tom pitanju praksa se nastavlja, jer se od zaduživanja Vlada RS do sada nije pretjerano suzdržavala, a kako stvari stoje neće ni u budućem periodu. U planu je da se Republika Srpska tokom naredne godine kod domaćih i stranih kreditora kao i u emisijama dugoročnih hartija od vrijednosti na domaćem tržištu zaduži za 315 miliona maraka.

Paralelno sa dugoročnim zaduženjem emitovaće se i kratkoročne hartije od vrijednosti sa rokom dospijeća od godinu dana, i to za pokrivanje tekućih obaveza, što priznaje i sama Vlada RS. Sa druge strane, pored ovih zaduženja, u narednoj godini u planu je i izdavanje garancija za kredite lokalnim zajednicama, fondovima socijalne sigurnosti i insitucijama, i to u iznosu od pola milijarde maraka. Ako se ti krediti ne budu vraćali, biće aktivirane garancije Vlade koja će za njih preuzeti tu obavezu.

„Predviđamo i da će BDP u idućoj godini rasti 3,3%. Izvorni prihodi, poreski i neporeski iznose 2 milijarde i 996 miliona maraka, a ukupno zaduženje Budžeta u 2020. godini biće 345 miliona, a otplata duga biće 497 miliona. Zaduženje je manje za 40 miliona u odnosu na prethodnu godinu“, poručuje ministar finansija RS, Zora Vidović.

„Smatram da budžeti moraju biti restriktivni, štedljivi i da sva ona razlika koja bi se mogla uštediti ili se mora koristiti za otplatu prethodno uzetih kredita, a investiranje samo ono koje je direktno dovodi do stvaranja nove vrijednosti, novih investicija, dovođenje stranih i domaćih investitora da grade i zapošljavaju. To je nešto bez čega nema napretka. A ovaj bužet koliko sam ja mogao da vidim nema tih komponenti, pa ne može da se smatra razvojnim“, kategoričan je ekonomista Zoran Pavlović.

Što se tiče raspodjele novca po ministarstvima u Vladi Republike Srppske, primjetna su povećanja po pojedinim resorima, ali više novca, uglavnom je dato na raspolaganje ministrima koji dolaze iz SNSD.

Ono što je primjetno i veoma interesantno, jeste da je decenijskim partnerima SNSD-a u vlasti, DNS-u i Socijalističkoj partiji, smanjeno raspolaganje javnim novcem. Tako je Ministarstvu energetike i rudarstva, kojim rukovodi lider SP-a Petar Đokić, budžet smanjen sa četiri na 3,6 miliona KM. I Ministarstvu rada i boračko-invalidske zaštite RS i ministru Dušku Milunović, takođe kadru SP-a dato je manje novca. Ministarstvu porodice, omladine i sporta, kojim rukovodi SP-ova, Sonja Davidović, smanjen je budžet sa 11,5 na 10,3 miliona KM. Ministarstvu saobraćaja i veza RS, kojim upravlja Neđo Trninić iz DNS - a budžet je smanjen sa 30 na 29,8 miliona KM.



(BN TV)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

RUGIP

15.12.2019 16:53

budžet Geodetske uprave-RUGIP je čvrsto u rukama Stanković Bude sina, prisvojio ga i troši nenanjenski; za kupnju poslovne prostore katasatara po ceni 5-10 000 KM/m2, softvera Prointerovih (nevoljni jer mora dati kumu Igi), uzima kredite po volji, kad mu zatreba lično...

ODGOVORITE
Name

zemljišna mafija

15.12.2019 17:25

u RUGIPP vlada zemljišna mafija koju plaća Stanković Budo parama sa računa RUGIP-a, kojim rikovodi sin Draganče. Revizori mu daju pozitivu, a on sve nenamjenski proarči/opere sa Bosiljkom P.