Политика уносан посао у систему у коме живимо

Колико политичари у БиХ раде у интересу грађана? Шта им доноси политичка моћ и гдје је у свему томе глас грађанина?

Република Српска 14.12.2019 | 19:58
Политика уносан посао у систему у коме живимо
Демократија – власт народа, од народа и за народ. У БиХ ова историјска дефиниција постоји само на папиру, јер једину и праву власт имају политичари. Најуносније занимање у систему у коме живимо. Игранка која се у четири године мандата, а некада и више своди на борбу за фотеље и личне интересе, борбу за моћ. Права дефиниција политичара изгубила се у БиХ.

„Оно што је важно истаћи јесте да је политика потпуно промијенила своје лице, она је претворена у рачун и математику, а политичари су заправо постали рачунџије. Тако да наши данашњи политичари углавном се баве тим занимањем како би остварили своје личне интересе, интересе својих политичких скупина и наравно интересе политичке партије којој припадају.“, каже аналитичар Тања Топић.

Да је политика у БиХ добрим дијелом обесмишљена, мисли и политиколог Дарко Кузмановић. Према његовим ријечима, главни разлог актуелне политичке ситуације, јесте чињеница да свако може бити министар или посланик, јер се на мјеста постављају подобни, а не способни.

„У оваквој атмосфери у којој живимо ми немамо људе који су способни да понуде нове идеје и једини начин да би они остварили своје политичке интересе јесте да се позивају на неке фрагменте из прошлости. На тај начин они покушавају придобити политичке поене од својих бирача и тако остварити властите интересе и интересе политичких партија којима припадају.“, каже Кузмановић.

Поене бирача свакако да добијају и то сваке сваке друге године. Једни пријете да ће збацити са власти актуелне лидере, други обећавају куле и градове, а у БиХ постоје и они који отворено пријете отказима и смањењем плата, као што је то успјешно чинио члан Предсједништва БиХ Милорад Додик на више скупова током претходне изборне кампање. Све то пролази код грађана.

„Нисам задовољан радом политичара у РС. Не знам да ли има ико задовољан са радом политичара уопште, а не само у БиХ, да не кажем Републици Српској.

Ма не. Због свих проблема, због двије струје које постоје.

Нисам задовољан радом. Зато што ништа не раде. Не знам да ли се боре и за кога.

Све је то исто. Ми смо заражено друштво. Било ко да дође, исто ће бити.“

Ако је грађанима толико лоше, зашто онда опет бирају људе који не раде у њиховом интересу? Да ли грађани заслужују политичаре који их представљају?

„Политичари у РС у БиХ заиста јесу слика и прилика не само грађана овдје него и друштва у цјелини. Ви имате ситуацију да је БиХ можда и једина земља у Европи у којој политичари готово искључиво раде против интереса самог народа. Имате више доказа који указују на то.

Ево прије неколико дана имате ситуацију да је Народна скупштина РС отворено устала против својих грађана који су гласали против опозива начелника у Рудом и Теслићу.“, каже политиколог Дарко Кузмановић.

У комплетној ситуацији, немогуће је не споменути сједнице Народне скупштине РС, које у посљедње вријеме личе на мјесто за рјешавање личних и страначких несугласица, него на највише законодавно тијело у Српској. Политички аналитичар Тања Топић не сумња да народ то заправо и воли.

„Сносимо свој дио одговорности зашто нам је овако. Тешко можете слиједити логику код обичног грађанина у БиХ који се непрекидно жали, који исто тако критикује политичаре, а онда се окрене и каже:

„Па боље да нас краду наши, него да то буду припадници неке друге етничке скупине!“ Мислим да је то најбоља илустрација свијести просјечног грађанина у БиХ.“, сматра Топић.

Како на највишем државном нивоу, тако је ситуација иста и са локалним заједницама. Није риједак примјер да је нека странка власт на локалном нивоу, али да скупштинску већину има опозиција.

Народ је подијељен, али сам је томе крив, упозоравају политиколози. Док ствари не ријешимо међу собом, нема мјера за кретање напријед, бар у овом систему.




БН ТВ

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

реалност

15.12.2019 07:49

Имамо систем којем управљају лопови и лакрдијаси који сире култ криминала и неморала!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаффа

15.12.2019 08:36

У току је свеопшта пљачка.

ОДГОВОРИТЕ