Politika unosan posao u sistemu u kome živimo

Koliko političari u BiH rade u interesu građana? Šta im donosi politička moć i gdje je u svemu tome glas građanina?

Republika Srpska 14.12.2019 | 19:58
Politika unosan posao u sistemu u kome živimo
Demokratija – vlast naroda, od naroda i za narod. U BiH ova istorijska definicija postoji samo na papiru, jer jedinu i pravu vlast imaju političari. Najunosnije zanimanje u sistemu u kome živimo. Igranka koja se u četiri godine mandata, a nekada i više svodi na borbu za fotelje i lične interese, borbu za moć. Prava definicija političara izgubila se u BiH.

„Ono što je važno istaći jeste da je politika potpuno promijenila svoje lice, ona je pretvorena u račun i matematiku, a političari su zapravo postali račundžije. Tako da naši današnji političari uglavnom se bave tim zanimanjem kako bi ostvarili svoje lične interese, interese svojih političkih skupina i naravno interese političke partije kojoj pripadaju.“, kaže analitičar Tanja Topić.

Da je politika u BiH dobrim dijelom obesmišljena, misli i politikolog Darko Kuzmanović. Prema njegovim riječima, glavni razlog aktuelne političke situacije, jeste činjenica da svako može biti ministar ili poslanik, jer se na mjesta postavljaju podobni, a ne sposobni.

„U ovakvoj atmosferi u kojoj živimo mi nemamo ljude koji su sposobni da ponude nove ideje i jedini način da bi oni ostvarili svoje političke interese jeste da se pozivaju na neke fragmente iz prošlosti. Na taj način oni pokušavaju pridobiti političke poene od svojih birača i tako ostvariti vlastite interese i interese političkih partija kojima pripadaju.“, kaže Kuzmanović.

Poene birača svakako da dobijaju i to svake svake druge godine. Jedni prijete da će zbaciti sa vlasti aktuelne lidere, drugi obećavaju kule i gradove, a u BiH postoje i oni koji otvoreno prijete otkazima i smanjenjem plata, kao što je to uspješno činio član Predsjedništva BiH Milorad Dodik na više skupova tokom prethodne izborne kampanje. Sve to prolazi kod građana.

„Nisam zadovoljan radom političara u RS. Ne znam da li ima iko zadovoljan sa radom političara uopšte, a ne samo u BiH, da ne kažem Republici Srpskoj.

Ma ne. Zbog svih problema, zbog dvije struje koje postoje.

Nisam zadovoljan radom. Zato što ništa ne rade. Ne znam da li se bore i za koga.

Sve je to isto. Mi smo zaraženo društvo. Bilo ko da dođe, isto će biti.“

Ako je građanima toliko loše, zašto onda opet biraju ljude koji ne rade u njihovom interesu? Da li građani zaslužuju političare koji ih predstavljaju?

„Političari u RS u BiH zaista jesu slika i prilika ne samo građana ovdje nego i društva u cjelini. Vi imate situaciju da je BiH možda i jedina zemlja u Evropi u kojoj političari gotovo isključivo rade protiv interesa samog naroda. Imate više dokaza koji ukazuju na to.

Evo prije nekoliko dana imate situaciju da je Narodna skupština RS otvoreno ustala protiv svojih građana koji su glasali protiv opoziva načelnika u Rudom i Tesliću.“, kaže politikolog Darko Kuzmanović.

U kompletnoj situaciji, nemoguće je ne spomenuti sjednice Narodne skupštine RS, koje u posljednje vrijeme liče na mjesto za rješavanje ličnih i stranačkih nesuglasica, nego na najviše zakonodavno tijelo u Srpskoj. Politički analitičar Tanja Topić ne sumnja da narod to zapravo i voli.

„Snosimo svoj dio odgovornosti zašto nam je ovako. Teško možete slijediti logiku kod običnog građanina u BiH koji se neprekidno žali, koji isto tako kritikuje političare, a onda se okrene i kaže:

„Pa bolje da nas kradu naši, nego da to budu pripadnici neke druge etničke skupine!“ Mislim da je to najbolja ilustracija svijesti prosječnog građanina u BiH.“, smatra Topić.

Kako na najvišem državnom nivou, tako je situacija ista i sa lokalnim zajednicama. Nije rijedak primjer da je neka stranka vlast na lokalnom nivou, ali da skupštinsku većinu ima opozicija.

Narod je podijeljen, ali sam je tome kriv, upozoravaju politikolozi. Dok stvari ne riješimo među sobom, nema mjera za kretanje naprijed, bar u ovom sistemu.




BN TV

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

realnost

15.12.2019 07:49

Imamo sistem kojem upravljaju lopovi i lakrdijasi koji sire kult kriminala i nemorala!

ODGOVORITE
Name

Jaffa

15.12.2019 08:36

U toku je sveopšta pljačka.

ODGOVORITE