Штрајк радника паралисао превоз у Француској

Француски премијер Едуар Филип апеловао је на националну жељезничку компанију СНЦФ да сачини план за ванредне ситуације током празника због масовног штрајка радника који је паралисао систем јавног транспорта.

Свијет 14.12.2019 | 19:05
Штрајк радника паралисао превоз у Француској
Филип је затражио од шефа СНЦФ-а Жан-Пјера Фарандоа да сачини план до уторка, 17. децембра и да обавијести грађане о услугама које могу да очекују, објавио је Радио Франс ентернасионал.

Штрајк радника жељезничког и других видова транспорта практично је блокирао систем јавног превоза у Паризу.

Грађани се припремају за велика кашњења и то само седам дана прије школског распуста, док је СНЦФ отказао 80 одсто својих услуга због штрајка.

Викенд пред празнике обично карактерише велики број путовања, али ове године ситуација ће вјероватно бити другачија.

СНЦФ је прошле године у вријеме празника превезао више од три милиона људи, међутим сада се очекује мање од половине тог броја.

Фарандо је синоћ позвао штрајкаче да обуставе штрајк у вријеме божићних празника и омогуће породицама да се окупе са својим вољенима.

"Наредног петка, 20. децембра многи људи ће жељети да посјете своје породице. Дужност је јавног транспорта да испуни та очекивања", рекао је Фарандо.

Генерални секретар синдиката радника ЦГТ Лоран Брун рекао је да нема "примирја" за Божић осим уколико се Влада прије тога не уразуми.

"Жао ми је, али морам да кажем да се штрајк наставља. Ми то нисмо жељели али Влада је упорна, према томе, ово ће трајати дуго времена", рекао је Брун.

Синдикати су једногласно одбацили план Владе о јединственом пензионом систему којим се задржава старосна граница од 62 године за одлазак у пензију, али уз смањен износ пензија, осим у случају да особа остане на послу до 64. године.

Синдикат ЦФДТ сматра да је Влада прекорачила "црвену линију" и позвао на нове масовне демонстрације 17. децембра.

"Имати компромис на дохват руке, а онда то одбацити због питања буџетског догматизма представља велику грешку", рекао је шеф ЦФДТ-а Лоран Бергер за француски дневник "Ле еко".

(Срна)

Коментари / 0

Оставите коментар