Štrajk radnika paralisao prevoz u Francuskoj

Francuski premijer Eduar Filip apelovao je na nacionalnu željezničku kompaniju SNCF da sačini plan za vanredne situacije tokom praznika zbog masovnog štrajka radnika koji je paralisao sistem javnog transporta.

Svijet 14.12.2019 | 19:05
Štrajk radnika paralisao prevoz u Francuskoj
Filip je zatražio od šefa SNCF-a Žan-Pjera Farandoa da sačini plan do utorka, 17. decembra i da obavijesti građane o uslugama koje mogu da očekuju, objavio je Radio Frans enternasional.

Štrajk radnika željezničkog i drugih vidova transporta praktično je blokirao sistem javnog prevoza u Parizu.

Građani se pripremaju za velika kašnjenja i to samo sedam dana prije školskog raspusta, dok je SNCF otkazao 80 odsto svojih usluga zbog štrajka.

Vikend pred praznike obično karakteriše veliki broj putovanja, ali ove godine situacija će vjerovatno biti drugačija.

SNCF je prošle godine u vrijeme praznika prevezao više od tri miliona ljudi, međutim sada se očekuje manje od polovine tog broja.

Farando je sinoć pozvao štrajkače da obustave štrajk u vrijeme božićnih praznika i omoguće porodicama da se okupe sa svojim voljenima.

"Narednog petka, 20. decembra mnogi ljudi će željeti da posjete svoje porodice. Dužnost je javnog transporta da ispuni ta očekivanja", rekao je Farando.

Generalni sekretar sindikata radnika CGT Loran Brun rekao je da nema "primirja" za Božić osim ukoliko se Vlada prije toga ne urazumi.

"Žao mi je, ali moram da kažem da se štrajk nastavlja. Mi to nismo željeli ali Vlada je uporna, prema tome, ovo će trajati dugo vremena", rekao je Brun.

Sindikati su jednoglasno odbacili plan Vlade o jedinstvenom penzionom sistemu kojim se zadržava starosna granica od 62 godine za odlazak u penziju, ali uz smanjen iznos penzija, osim u slučaju da osoba ostane na poslu do 64. godine.

Sindikat CFDT smatra da je Vlada prekoračila "crvenu liniju" i pozvao na nove masovne demonstracije 17. decembra.

"Imati kompromis na dohvat ruke, a onda to odbaciti zbog pitanja budžetskog dogmatizma predstavlja veliku grešku", rekao je šef CFDT-a Loran Berger za francuski dnevnik "Le eko".

(Srna)

Komentari / 0

Ostavite komentar