Због боловања плате неће бити смањене?

Влада Републике Српске се предомислила, након оштрих критика Савеза синдиката и негодовања јавности, и повукла приједлог о додатном смањену плата током боловања.

Република Српска 14.12.2019 | 18:19
Због боловања плате неће бити смањене?
У Приједлогу програма економских реформи се изненада појавила мјера да се радницима за вријеме боловања обрачунава накнада до 50 одсто, односно пола плате.

Тренутно послодавац може раднику да умањи плату до 30 одсто током боловања до мјесец дана.

– Подсјећам да ова мјера уопште није била предвиђена када смо о Приједлогу програма економских реформи разговарали на сједници Економско-социјалног савјета РС. Дакле, на инсистирање одређених бизнисмена то је прошло у документу буквално преко ноћи. Након наше реакције и уз подршку предсједнице Републике Српске, Влада РС је повукла ову мјеру – истиче предсједница Савеза синдиката РС Ранка Мишић.

Она наводи да је такав приједлог био нехуман и нељудски.

Истовремено, из Владе РС стигло је саопштење.

– У оквиру мјера за реформу здравственог система у предложеном приједлогу економских реформи РС за период 2020-2022. године биће пронађена друга рјешења за смањење злоупотребе боловања, те за онемогућавање злоупотреба обавеза из радног односа и права из области здравствене заштите и других прописа – саопштила је Влада РС, након што је утврдила амандмане на Приједлог овог програма.

Како истичу, усаглашавањем са социјалним партнерима предложено је да се поједине активности бришу и да ће се у наредном периоду изнаћи друга рјешења.

Управо је ова мјера била предложена као одговор на злоупотребу боловања, а што су у Синдикату негодовали уз објашњење да радници не отварају сами боловање, већ да то раде стручне комисије и да послодавци могу провјеравати боловања ако имају сумње.

– Оно што је добро јесте што се након двије године преговора у овим мјерама нашао и наш приједлог – да се за тешка обољења радника не одбија ништа од плате, односно да му се исплаћује пун износ бруто плате. Слиједи израда правилника и категоризација тешких обољења – наводи Мишићева.

Наводи да Савез синдиката РС у оквиру мјера за наталитет тражи да се радницама за вријеме чувања трудноће не одбија од плате и да се то не третира као боловање.

Премијер Републике Српске Радован Вишковић јуче је са асоцијацијама привредника и послодаваца којима је рекао да ће у наредној години из буџета Српске за помоћ привреди бити издвојено 30 милиона КМ по различитим основама. 

– Влада Српске ће на наредној сједници размотрити, а вјерујем и прихватити захтјев Привредне коморе за повећање гранта за технолошки развој предузећа. Заједнички ћемо са привредницима креирати додатне мјере којима ћемо стимулисати привреду, а потом и отворити питање заштите домаће производње – рекао је Вишковић.

Он је истакао да ће бити сачињен акциони план за спровођење програма економских реформи.

Предсједник Привредне коморе Републике Српске Борко Ђурић оцјенио је да ће одлив радне снаге утицати на привредна кретања, те да су Приједлогом програма економских реформи предвиђене мјере које би требало да допринесу динамичнијем развоју.

Ђурић је поновио да морају бити повећана средства за технолошки развој предузећа.

Председник Уније удружења послодаваца Саша Тривић каже да су послодавци задовољни што су Приједлогом економских реформи прихваћене њихове сугестије.

– У документу је предвиђено рјешавање проблема у здравству и јавним предузећима јер без тога неће бити боље ситуације за привреду – рекао је Тривић и додао да посебна пажња мора бити посвећена решавању проблема узимања боловања.

Мања стопа доприноса за послодавце
Послодавци у Републици Српској од наредне године имаће збирну стопу доприноса ос 32,8 одсто, а коју тренутно плаћају по стопи од 33 одсто.

Биће смањена стопа доприноса за осигурање од незапослености са 0,8 на 0,6 одсто.

– У вези са пореским политикама у области обавезних доприноса, а у складу са Програмом економских реформи Републике Српске и потписаним Меморандумом са послодавцима, планирана је измјена Закона о доприносима са циљем постепеног смањења збирне стопе доприноса са тренутно важеће од 33 одсто, на ниво из 2008. године. У скупштинску процедуру већ је упућен Приједлог закона о изменама и допунама Закона о доприносима којим је предложено умањење стопе доприноса за осигурање од незапослености.

Намјера Владе Републике Српске је да у наредном периоду, кроз праћење реализације Закона о подстицајима у привреди, утврди просечну збирну стопу доприноса на коју је исплаћена плата у цијелости и на тај износ извршити смањење збирне стопе доприноса – кажу у Влади РС.

(Српскаинфо)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Лола

14.12.2019 20:45

Коју плату треба дати радницима Требињског водовода који су мјесецима на боловању а за то вријеме раде у Дубровнику!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гацо.

15.12.2019 12:24

Па тај се мора сналазити кад нема плате по пола год.и ови сто раде у терми гдје су плате добре и редовне узму боловање дуго правац у друге земље мозе им бит.нико ниста.

ОДГОВОРИТЕ