Zbog bolovanja plate neće biti smanjene?

Vlada Republike Srpske se predomislila, nakon oštrih kritika Saveza sindikata i negodovanja javnosti, i povukla prijedlog o dodatnom smanjenu plata tokom bolovanja.

Republika Srpska 14.12.2019 | 18:19
Zbog bolovanja plate neće biti smanjene?
U Prijedlogu programa ekonomskih reformi se iznenada pojavila mjera da se radnicima za vrijeme bolovanja obračunava naknada do 50 odsto, odnosno pola plate.

Trenutno poslodavac može radniku da umanji platu do 30 odsto tokom bolovanja do mjesec dana.

– Podsjećam da ova mjera uopšte nije bila predviđena kada smo o Prijedlogu programa ekonomskih reformi razgovarali na sjednici Ekonomsko-socijalnog savjeta RS. Dakle, na insistiranje određenih biznismena to je prošlo u dokumentu bukvalno preko noći. Nakon naše reakcije i uz podršku predsjednice Republike Srpske, Vlada RS je povukla ovu mjeru – ističe predsjednica Saveza sindikata RS Ranka Mišić.

Ona navodi da je takav prijedlog bio nehuman i neljudski.

Istovremeno, iz Vlade RS stiglo je saopštenje.

– U okviru mjera za reformu zdravstvenog sistema u predloženom prijedlogu ekonomskih reformi RS za period 2020-2022. godine biće pronađena druga rješenja za smanjenje zloupotrebe bolovanja, te za onemogućavanje zloupotreba obaveza iz radnog odnosa i prava iz oblasti zdravstvene zaštite i drugih propisa – saopštila je Vlada RS, nakon što je utvrdila amandmane na Prijedlog ovog programa.

Kako ističu, usaglašavanjem sa socijalnim partnerima predloženo je da se pojedine aktivnosti brišu i da će se u narednom periodu iznaći druga rješenja.

Upravo je ova mjera bila predložena kao odgovor na zloupotrebu bolovanja, a što su u Sindikatu negodovali uz objašnjenje da radnici ne otvaraju sami bolovanje, već da to rade stručne komisije i da poslodavci mogu provjeravati bolovanja ako imaju sumnje.

– Ono što je dobro jeste što se nakon dvije godine pregovora u ovim mjerama našao i naš prijedlog – da se za teška oboljenja radnika ne odbija ništa od plate, odnosno da mu se isplaćuje pun iznos bruto plate. Slijedi izrada pravilnika i kategorizacija teških oboljenja – navodi Mišićeva.

Navodi da Savez sindikata RS u okviru mjera za natalitet traži da se radnicama za vrijeme čuvanja trudnoće ne odbija od plate i da se to ne tretira kao bolovanje.

Premijer Republike Srpske Radovan Višković juče je sa asocijacijama privrednika i poslodavaca kojima je rekao da će u narednoj godini iz budžeta Srpske za pomoć privredi biti izdvojeno 30 miliona KM po različitim osnovama. 

– Vlada Srpske će na narednoj sjednici razmotriti, a vjerujem i prihvatiti zahtjev Privredne komore za povećanje granta za tehnološki razvoj preduzeća. Zajednički ćemo sa privrednicima kreirati dodatne mjere kojima ćemo stimulisati privredu, a potom i otvoriti pitanje zaštite domaće proizvodnje – rekao je Višković.

On je istakao da će biti sačinjen akcioni plan za sprovođenje programa ekonomskih reformi.

Predsjednik Privredne komore Republike Srpske Borko Đurić ocjenio je da će odliv radne snage uticati na privredna kretanja, te da su Prijedlogom programa ekonomskih reformi predviđene mjere koje bi trebalo da doprinesu dinamičnijem razvoju.

Đurić je ponovio da moraju biti povećana sredstva za tehnološki razvoj preduzeća.

Predsednik Unije udruženja poslodavaca Saša Trivić kaže da su poslodavci zadovoljni što su Prijedlogom ekonomskih reformi prihvaćene njihove sugestije.

– U dokumentu je predviđeno rješavanje problema u zdravstvu i javnim preduzećima jer bez toga neće biti bolje situacije za privredu – rekao je Trivić i dodao da posebna pažnja mora biti posvećena rešavanju problema uzimanja bolovanja.

Manja stopa doprinosa za poslodavce
Poslodavci u Republici Srpskoj od naredne godine imaće zbirnu stopu doprinosa os 32,8 odsto, a koju trenutno plaćaju po stopi od 33 odsto.

Biće smanjena stopa doprinosa za osiguranje od nezaposlenosti sa 0,8 na 0,6 odsto.

– U vezi sa poreskim politikama u oblasti obaveznih doprinosa, a u skladu sa Programom ekonomskih reformi Republike Srpske i potpisanim Memorandumom sa poslodavcima, planirana je izmjena Zakona o doprinosima sa ciljem postepenog smanjenja zbirne stope doprinosa sa trenutno važeće od 33 odsto, na nivo iz 2008. godine. U skupštinsku proceduru već je upućen Prijedlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o doprinosima kojim je predloženo umanjenje stope doprinosa za osiguranje od nezaposlenosti.

Namjera Vlade Republike Srpske je da u narednom periodu, kroz praćenje realizacije Zakona o podsticajima u privredi, utvrdi prosečnu zbirnu stopu doprinosa na koju je isplaćena plata u cijelosti i na taj iznos izvršiti smanjenje zbirne stope doprinosa – kažu u Vladi RS.

(Srpskainfo)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Lola

14.12.2019 21:45

Koju platu treba dati radnicima Trebinjskog vodovoda koji su mjesecima na bolovanju a za to vrijeme rade u Dubrovniku!

ODGOVORITE
Name

Gaco.

15.12.2019 13:24

Pa taj se mora snalaziti kad nema plate po pola god.i ovi sto rade u termi gdje su plate dobre i redovne uzmu bolovanje dugo pravac u druge zemlje moze im bit.niko nista.

ODGOVORITE