Најтраженији терориста на турској листи

Турска је додала прогнаног палестинског политичара Мохамеда Дахлана на своју „црвену листу“ најтраженијих осумњичених за тероризам и понудила награду у износу до 10 милиона лира (1,75 милиона долара) за информације које би довеле до његовог хапшења, пренио је Ројтерс.

Регион 14.12.2019 | 17:31
Најтраженији терориста на турској листи
Налози за хапшење Дахлана су издати због оптужби да је играо значајну улогу у покушају државног удара 2016. године у Турској, са циљем да силом промијени уставни поредак, као и за разне оптужбе за шпијунирање, саопштило је турско министарство унутрашњих послова.

Ројтерс наводи и да је Дахлан недавно отворено критиковао турског предсједника Реџепа Тајипа Ердогана.

Дахлан, држављанин Црне Горе и Србије, живи у Уједињеним Арапским Емиратима откако је 2011. године протјеран са палестинских територија, након свађе са палестинским предсједником Махмудом Абасом.

Он је раније био члан централног комитета Абасове странке Фатах, и био је жестоки противник Хамаса, исламистичке групе које управља Појасом Газе и која је изградила тијесне везе са Турском.

ББЦ је недавно објавио да је Дахлану српски и црногорски пасош донио улогу посредника у стварању добрих односа двију држава са Уједињеним Арапским Емиратима, гдје је Палестинац радио као блиски сарадник престолонасљедника Ал Нахјана.

Дахлан и његова супруга су 2010. године добили црногорско држављанство.

Тадашњи премијер Мило Ђукановић је у предлогу Министарству унутрашњих послова да Дахлан добије држављанство Црне Горе навео да је у питању велики подржавалац црногорске независности и „најважнији промотер наших интереса на Блиском истоку”.

Дахлан и бројне особе које се у медијима доводе у везу са њим, наводе се као власници различитих компанија ангажованих на пројектима у Србији и Црној Гори.

(Фос Медиа)

Коментари / 0

Оставите коментар