Najtraženiji terorista na turskoj listi

Turska je dodala prognanog palestinskog političara Mohameda Dahlana na svoju „crvenu listu“ najtraženijih osumnjičenih za terorizam i ponudila nagradu u iznosu do 10 miliona lira (1,75 miliona dolara) za informacije koje bi dovele do njegovog hapšenja, prenio je Rojters.

Region 14.12.2019 | 17:31
Najtraženiji terorista na turskoj listi
Nalozi za hapšenje Dahlana su izdati zbog optužbi da je igrao značajnu ulogu u pokušaju državnog udara 2016. godine u Turskoj, sa ciljem da silom promijeni ustavni poredak, kao i za razne optužbe za špijuniranje, saopštilo je tursko ministarstvo unutrašnjih poslova.

Rojters navodi i da je Dahlan nedavno otvoreno kritikovao turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana.

Dahlan, državljanin Crne Gore i Srbije, živi u Ujedinjenim Arapskim Emiratima otkako je 2011. godine protjeran sa palestinskih teritorija, nakon svađe sa palestinskim predsjednikom Mahmudom Abasom.

On je ranije bio član centralnog komiteta Abasove stranke Fatah, i bio je žestoki protivnik Hamasa, islamističke grupe koje upravlja Pojasom Gaze i koja je izgradila tijesne veze sa Turskom.

BBC je nedavno objavio da je Dahlanu srpski i crnogorski pasoš donio ulogu posrednika u stvaranju dobrih odnosa dviju država sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima, gdje je Palestinac radio kao bliski saradnik prestolonasljednika Al Nahjana.

Dahlan i njegova supruga su 2010. godine dobili crnogorsko državljanstvo.

Tadašnji premijer Milo Đukanović je u predlogu Ministarstvu unutrašnjih poslova da Dahlan dobije državljanstvo Crne Gore naveo da je u pitanju veliki podržavalac crnogorske nezavisnosti i „najvažniji promoter naših interesa na Bliskom istoku”.

Dahlan i brojne osobe koje se u medijima dovode u vezu sa njim, navode se kao vlasnici različitih kompanija angažovanih na projektima u Srbiji i Crnoj Gori.

(Fos Media)

Komentari / 0

Ostavite komentar