На данашњи дан потписан "Дејтон" у Паризу

На данашњи дан 1995. године потписан је Дејтонски мировни споразум у Паризу.

Босна и Херцеговина 14.12.2019 | 13:15
На данашњи дан потписан "Дејтон" у Паризу
Тим документом званично је окончан четворогодишњи рат, а Босна и Херцеговина је уређена као држава два ентитета - Република Српска и Федерације БиХ и три равноправна народа.

Главни актери мировних преговора били су у коначници и потписници Дејтонског споразума – предсједник тадашње Републике Босне и Херцеговине Алија Изетбеговић, предсједник Хрватске Фрањо Туђман те српски предсједник Слободан Милошевић, 14. децембра 1995. године у Јелисејској палати у Паризу.

Све три државе настале су распадом Социјалистичке Федеративне Републике Југославије.

Највећи допринос у креирању Дејтонског споразума дао је Ричард Холбрук, бивши замјеник америчке државне секретарке Мадлен Олбрајт, а својим присуством гарантовали су га амерички предсједник Бил Клинтон, генерални секретар Уједињених народа (УН) Бутрос Бутрос-Гали, бивши француски предсједник Жак Ширак, тадашњи британски премијер Џон Мејџор, генерални секретар НАТО Хавиер Солана, њемачки канцелар Хелмут Кол, руски премијер Виктор Черномирдин, као и шведски премијер Карл Билт, који је, такође, био потпредсједник мировне конференције у име Европске уније.

Споразум се састоји од 11 анекса, међу којима је и Анекс 4 – Устав Босне и Херцеговине. Одређено је да се БиХ састоји од два ентитета, Федерације Босне и Херцеговине и Републике Српске, и да је чине конститутивни народи, Бошњаци, Хрвати и Срби, заједно са осталима. Прописане су надлежности БиХ и ентитета, као и односи између институција БиХ, али и начин измјене Устава БиХ.

(Агенције)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Кромпир

18.12.2019 16:14

У којем је ентитету Дистрикт Брцко.Некад то дијелује као да је на марсу.

ОДГОВОРИТЕ