Na današnji dan potpisan "Dejton" u Parizu

Na današnji dan 1995. godine potpisan je Dejtonski mirovni sporazum u Parizu.

Bosna i Hercegovina 14.12.2019 | 13:15
Na današnji dan potpisan "Dejton" u Parizu
Tim dokumentom zvanično je okončan četvorogodišnji rat, a Bosna i Hercegovina je uređena kao država dva entiteta - Republika Srpska i Federacije BiH i tri ravnopravna naroda.

Glavni akteri mirovnih pregovora bili su u konačnici i potpisnici Dejtonskog sporazuma – predsjednik tadašnje Republike Bosne i Hercegovine Alija Izetbegović, predsjednik Hrvatske Franjo Tuđman te srpski predsjednik Slobodan Milošević, 14. decembra 1995. godine u Jelisejskoj palati u Parizu.

Sve tri države nastale su raspadom Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije.

Najveći doprinos u kreiranju Dejtonskog sporazuma dao je Ričard Holbruk, bivši zamjenik američke državne sekretarke Madlen Olbrajt, a svojim prisustvom garantovali su ga američki predsjednik Bil Klinton, generalni sekretar Ujedinjenih naroda (UN) Butros Butros-Gali, bivši francuski predsjednik Žak Širak, tadašnji britanski premijer Džon Mejdžor, generalni sekretar NATO Havier Solana, njemački kancelar Helmut Kol, ruski premijer Viktor Černomirdin, kao i švedski premijer Karl Bilt, koji je, takođe, bio potpredsjednik mirovne konferencije u ime Evropske unije.

Sporazum se sastoji od 11 aneksa, među kojima je i Aneks 4 – Ustav Bosne i Hercegovine. Određeno je da se BiH sastoji od dva entiteta, Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske, i da je čine konstitutivni narodi, Bošnjaci, Hrvati i Srbi, zajedno sa ostalima. Propisane su nadležnosti BiH i entiteta, kao i odnosi između institucija BiH, ali i način izmjene Ustava BiH.

(Agencije)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Krompir

18.12.2019 16:14

U kojem je entitetu Distrikt Brcko.Nekad to dijeluje kao da je na marsu.

ODGOVORITE