"Корупција у БиХ је укоријењена и све израженија"

Корупција у БиХ је укоријењена и сваким даном све израженија. Проблем је у систему који не функционише, а саучесници у цвјетању корупције су и грађани који годинама уназад бирају исте представнике власти, који, међутим, не раде ништа да би се као друштво изборили са тим проблемом, поручено у емисији "Изазови" БН телевизије.

Република Српска 13.12.2019 | 22:39
"Корупција у БиХ је укоријењена и све израженија"
"Ви не можете да добијете посао ако неког не знате, не можете да добијете тендер ако већ некоме нисте дали мито, не можете да упишете дијете у вртић ако не знате некога да вам то среди, не можете ни гробно мјесто да добијете ако не знате неког у покопном друштву. Од колијевке па до гроба све је корупција", тако причу почиње Елдин Карић, директор Антикорупцијске мреже "Акаунт".

И све ово је јавна тајна. БиХ је земља у којој корупција цвјета, запосјела је сваку пору друштва, а то потврђују и истраживања. БиХ је земља са широко распрострањеном и дубоко укоријењеном корупцијом и заузима 89. мјесто на љествици од укупно 180 анализираних земаља.

"Главни проблем нису грађани, него систем и институције система који не функционише. Ипак, оне функционишу само до оног нивоа до ког то одговара владајућој структури која је направила овај амбијент, а јавност је одговорна само онда када дође пред гласачку кутуију", наводи Карић.

"А да бисте дошли у позицију да нешто промијените, ви морате да побиједите на изборима, а ту је највећа препрека, јер је изборни процес изузетно коруптиван", каже Стефан Благић, предсједник Удружења грађана "Рестарт Српска".

А како промијенити систем?

Благић сматра да је потребна потпуна смјена ВСТС-а.

"Ако правосуђе не функционише, онда политичаре можете комотно да поткупите, или некога у здравству, тако можете да добијете било који тендер", наводи Благић.

Управо због неефикасности у рјешавању корупције, ријетки су они који се одлуче да се упусте у борбу против исте. Сањин Синановић се упустио, а због борбе је добио суспензију. Статус узбуњивача који је тражио, није, јер из Агенције за борбу против корупције нису препознали његову, кажу, добру вољу.

"Вјеровао сам у правду и вјеровао сам да је ово правна држава. Сад не вјерујем да је ово држава у којој се може очекивати правда", наводи Синановић.

Зашто грађани, иако свјесни корупције, нису спремни да се њом ухватие у коштац?

"Грађани се не плаше, они само не вјерују више ни у шта. Утрнули су... Зар неко може у нешто да вјерује након случаја 'Милан Тегелтија'? И послије те корупције ништа се не деси, никаква одговорност", сматра Карић, али Синановић додаје:

"Ми немамо другог избора, иако је обесхрабрујуће, морамо да се боримо против корупције".

Грађани треба да буду одговорнији, а институције ефикасније, једино тако се могу видјети помаци. Јер, без воље да се стање поправи тако што ће корупцији да се стане "за врат", тешко да нам се назиру бољи дани.



БН ТВ

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Гаги

14.12.2019 06:52

Дјецо радите несто паметно сто лупате глупости, па корупције има у Јапану, Њемацкој, Свици нема мјеста на свјету гдје не постоји а ви би као искорјенили корупцију у БиХ стварно сте смјесни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бела Ладја

14.12.2019 07:44

Оно "радите несто паметно" и корупција су неспојиви!

Name

@Гаги

14.12.2019 08:25

Тацно је да у тим земљама има корупције али је сведена на минимум.Менадзери имају право на проценат по склпољеном уговору и морају платити порез од тог процента,тако да нема потребе нити би он присто да га неко корумпира.Корумпиране особе које се открију знају да их затвор цека и губитак каријере,а код нас добије унапредјење.

Name

Гаги

14.12.2019 08:53

А јеси ти био у Јапану. Ево га. Балканлук. Као ма нисмо ми. Јесмо ми. Најгори. Ово је средњи вијек. Селдзуцка сицардзијска нација. То смо ми. Какав небески народ.

Name

ЗАРОБЉЕНА ДРЖАВА

14.12.2019 09:46

Сво зло почиње у политичким партијама а корупција је само један од начина финансирања тих монструма.Куповина избора се финансира из средстава добијених корупцијом а потом и куповина “папака” ради формирања скупштинских већина.Кад се освоји власт на било ком нивоу онда је сва пљачка “легална” пани корупција.Истрагу нема ко да води јер су “истражитељи” саставни дио система.Ти политички пацови у скупштинским клупама су најодговорнији за стање у друштво које карактерише криминал,корупција,убиства,не функционисање институција.

Name

Папа

14.12.2019 12:18

У нас се само прица о корупцији а нико ниста не подузимаа.У УИО је таква корупција,рекет и криминал са заплијењеном робом од 2011.године али се ниста не подузима.Неко мали настрада ради сице о то је то.Сто је најгоре влада цист апартхејд посто директор никада не подузима ниста против оних из свог тора и који могу да раде ста хоце сто се тице криминалнох радњи.

Name

Ундергроунд

14.12.2019 08:01

Корупција је мотор развоја БиХ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нама

14.12.2019 08:04

нема помоци,страсно!

ОДГОВОРИТЕ