"Korupcija u BiH je ukorijenjena i sve izraženija"

Korupcija u BiH je ukorijenjena i svakim danom sve izraženija. Problem je u sistemu koji ne funkcioniše, a saučesnici u cvjetanju korupcije su i građani koji godinama unazad biraju iste predstavnike vlasti, koji, međutim, ne rade ništa da bi se kao društvo izborili sa tim problemom, poručeno u emisiji "Izazovi" BN televizije.

Republika Srpska 13.12.2019 | 22:39
"Korupcija u BiH je ukorijenjena i sve izraženija"
"Vi ne možete da dobijete posao ako nekog ne znate, ne možete da dobijete tender ako već nekome niste dali mito, ne možete da upišete dijete u vrtić ako ne znate nekoga da vam to sredi, ne možete ni grobno mjesto da dobijete ako ne znate nekog u pokopnom društvu. Od kolijevke pa do groba sve je korupcija", tako priču počinje Eldin Karić, direktor Antikorupcijske mreže "Akaunt".

I sve ovo je javna tajna. BiH je zemlja u kojoj korupcija cvjeta, zaposjela je svaku poru društva, a to potvrđuju i istraživanja. BiH je zemlja sa široko rasprostranjenom i duboko ukorijenjenom korupcijom i zauzima 89. mjesto na ljestvici od ukupno 180 analiziranih zemalja.

"Glavni problem nisu građani, nego sistem i institucije sistema koji ne funkcioniše. Ipak, one funkcionišu samo do onog nivoa do kog to odgovara vladajućoj strukturi koja je napravila ovaj ambijent, a javnost je odgovorna samo onda kada dođe pred glasačku kutuiju", navodi Karić.

"A da biste došli u poziciju da nešto promijenite, vi morate da pobijedite na izborima, a tu je najveća prepreka, jer je izborni proces izuzetno koruptivan", kaže Stefan Blagić, predsjednik Udruženja građana "Restart Srpska".

A kako promijeniti sistem?

Blagić smatra da je potrebna potpuna smjena VSTS-a.

"Ako pravosuđe ne funkcioniše, onda političare možete komotno da potkupite, ili nekoga u zdravstvu, tako možete da dobijete bilo koji tender", navodi Blagić.

Upravo zbog neefikasnosti u rješavanju korupcije, rijetki su oni koji se odluče da se upuste u borbu protiv iste. Sanjin Sinanović se upustio, a zbog borbe je dobio suspenziju. Status uzbunjivača koji je tražio, nije, jer iz Agencije za borbu protiv korupcije nisu prepoznali njegovu, kažu, dobru volju.

"Vjerovao sam u pravdu i vjerovao sam da je ovo pravna država. Sad ne vjerujem da je ovo država u kojoj se može očekivati pravda", navodi Sinanović.

Zašto građani, iako svjesni korupcije, nisu spremni da se njom uhvatie u koštac?

"Građani se ne plaše, oni samo ne vjeruju više ni u šta. Utrnuli su... Zar neko može u nešto da vjeruje nakon slučaja 'Milan Tegeltija'? I poslije te korupcije ništa se ne desi, nikakva odgovornost", smatra Karić, ali Sinanović dodaje:

"Mi nemamo drugog izbora, iako je obeshrabrujuće, moramo da se borimo protiv korupcije".

Građani treba da budu odgovorniji, a institucije efikasnije, jedino tako se mogu vidjeti pomaci. Jer, bez volje da se stanje popravi tako što će korupciji da se stane "za vrat", teško da nam se naziru bolji dani.



BN TV

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Gagi

14.12.2019 06:52

Djeco radite nesto pametno sto lupate gluposti, pa korupcije ima u Japanu, Njemackoj, Svici nema mjesta na svjetu gdje ne postoji a vi bi kao iskorjenili korupciju u BiH stvarno ste smjesni.

ODGOVORITE
Name

Bela Ladja

14.12.2019 07:44

Ono "radite nesto pametno" i korupcija su nespojivi!

Name

@Gagi

14.12.2019 08:25

Tacno je da u tim zemljama ima korupcije ali je svedena na minimum.Menadzeri imaju pravo na procenat po sklpoljenom ugovoru i moraju platiti porez od tog procenta,tako da nema potrebe niti bi on pristo da ga neko korumpira.Korumpirane osobe koje se otkriju znaju da ih zatvor ceka i gubitak karijere,a kod nas dobije unapredjenje.

Name

Gagi

14.12.2019 08:53

A jesi ti bio u Japanu. Evo ga. Balkanluk. Kao ma nismo mi. Jesmo mi. Najgori. Ovo je srednji vijek. Seldzucka sicardzijska nacija. To smo mi. Kakav nebeski narod.

Name

ZAROBLJENA DRŽAVA

14.12.2019 09:46

Svo zlo počinje u političkim partijama a korupcija je samo jedan od načina finansiranja tih monstruma.Kupovina izbora se finansira iz sredstava dobijenih korupcijom a potom i kupovina “papaka” radi formiranja skupštinskih većina.Kad se osvoji vlast na bilo kom nivou onda je sva pljačka “legalna” pani korupcija.Istragu nema ko da vodi jer su “istražitelji” sastavni dio sistema.Ti politički pacovi u skupštinskim klupama su najodgovorniji za stanje u društvo koje karakteriše kriminal,korupcija,ubistva,ne funkcionisanje institucija.

Name

Papa

14.12.2019 12:18

U nas se samo prica o korupciji a niko nista ne poduzimaa.U UIO je takva korupcija,reket i kriminal sa zaplijenjenom robom od 2011.godine ali se nista ne poduzima.Neko mali nastrada radi sice o to je to.Sto je najgore vlada cist aparthejd posto direktor nikada ne poduzima nista protiv onih iz svog tora i koji mogu da rade sta hoce sto se tice kriminalnoh radnji.

Name

Underground

14.12.2019 08:01

Korupcija je motor razvoja BiH!

ODGOVORITE
Name

Nama

14.12.2019 08:04

nema pomoci,strasno!

ODGOVORITE