Гојковић: Договор да избори Србије не буду у марту

Представници власти и опозиције договорили су данас, у дијалогу којем посредује ЕУ, да парламентарни избори не буду у марту, изјавила је данас предсједница парламента Маја Гојковић.

Србија 13.12.2019 | 21:40
Гојковић: Договор да избори Србије не буду у марту
Она је на прес конференцији послије дијалога саопштила да је договорено да предсједник Србије одлучи о датуму у оквирима који су му дати Уставом о крајњем датуму одржавања избора.

Према закону, предсједник државе расписује изборе 90 дана од дана конституисања садашњег сазива парламента, што је било 3. јуна 2016, на основу чега би избори требало да се распишу почетком марта.

Од тада до дана гласања не може протећи мање од 45 и више од 60 дана, тако да би избори најкасније могли да буду одржани 3. маја.

Гојковић је објаснила да ће предсједник Србије, којем је то уставна надлежност, одредити крајњи датум у уставном и законодавном оквиру за одржавање парламентарних избора 2020. године и додала да је то одлучено како би се омогућила имплементација свих закључака који су донесени током међустраначког дијалога уз посредовање ЕП.

Она је, на заједничкој конференцији за новинаре са представницима ЕП, на крају треће и завршне рунде дијалога, која је одржана данас, казала да је договорено да избори не буду у марту 2020. како се причало у посљедње вријеме, већ у каснијем термину.

"Ми смо политички и страначки спремни за тако нешто, јер нама као владајућој странци не смета и значи да омогућимо имплементацију и дамо јасан избор грађанима између две политичке опције", навела је предсједница парламента.

Појаснила је да двије политичке опције представља тренутна власт која омогућава економски и политички стабилну државу и, како је навела, оно што "месецима уназад гледамо на улицама Београда, односно протесте који се одржавају суботом и данашњом блокадом РТС-а".

"То је покушај да се хаосом и безидејношћу нешто у држави постигне. Грађани ће свакако одлучити након заврштека овог нашег дијалога на изборима коју опцију желе, али мислим да смо заједно урадили добар посао и да смо успели да унапредимо изборне услове", навела је Гојковић.

Истакла је да је пред Парламентом и Владом велики задатак да имплементирају закључке дијалога.

Захвалила се свим учесницима дијалога, представницима ЕП Тањи Фајон, Владимиру Билчику, Кнуту Флекенштајну и Кукану што су учествовали у том процесу и помогли у доношењу рјешења за побољшање изборних услова у 2020. години.

Према њеним ријечима, по први пут у вишестраначкој Србији успостављен је Надзорни одбор Скупштине, за чије чланове су стигли предлози, о којима ће посланици расправљати на првој сједници.

"По први пут и бирачки спискови су потпуно транспарентни и значајне измене смо данас донели за четири закона, који јасно ограничавају функционерску кампању", истакла је предсједница парламента.

Каже и да су договорили избор нових чланова РЕМ-а, и то у формулацији три плус два, односно пет нових чланова.

Такође, рок за достављање приједлога чланова РЕМ-а продужен је и не завршава се данас, већ траје до почетка сједнице на којој ће се о њима расправљати.

(Тањуг)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Неђо.15.12.2019

15.12.2019 13:04

Шта све ЕВРОПА има,Мају Фајон она је дошла да србији командује,немогу у Словенији дасе договоре.Мала држава али велики лопови.

ОДГОВОРИТЕ