Gojković: Dogovor da izbori Srbije ne budu u martu

Predstavnici vlasti i opozicije dogovorili su danas, u dijalogu kojem posreduje EU, da parlamentarni izbori ne budu u martu, izjavila je danas predsjednica parlamenta Maja Gojković.

Srbija 13.12.2019 | 21:40
Gojković: Dogovor da izbori Srbije ne budu u martu
Ona je na pres konferenciji poslije dijaloga saopštila da je dogovoreno da predsjednik Srbije odluči o datumu u okvirima koji su mu dati Ustavom o krajnjem datumu održavanja izbora.

Prema zakonu, predsjednik države raspisuje izbore 90 dana od dana konstituisanja sadašnjeg saziva parlamenta, što je bilo 3. juna 2016, na osnovu čega bi izbori trebalo da se raspišu početkom marta.

Od tada do dana glasanja ne može proteći manje od 45 i više od 60 dana, tako da bi izbori najkasnije mogli da budu održani 3. maja.

Gojković je objasnila da će predsjednik Srbije, kojem je to ustavna nadležnost, odrediti krajnji datum u ustavnom i zakonodavnom okviru za održavanje parlamentarnih izbora 2020. godine i dodala da je to odlučeno kako bi se omogućila implementacija svih zaključaka koji su doneseni tokom međustranačkog dijaloga uz posredovanje EP.

Ona je, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predstavnicima EP, na kraju treće i završne runde dijaloga, koja je održana danas, kazala da je dogovoreno da izbori ne budu u martu 2020. kako se pričalo u posljednje vrijeme, već u kasnijem terminu.

"Mi smo politički i stranački spremni za tako nešto, jer nama kao vladajućoj stranci ne smeta i znači da omogućimo implementaciju i damo jasan izbor građanima između dve političke opcije", navela je predsjednica parlamenta.

Pojasnila je da dvije političke opcije predstavlja trenutna vlast koja omogućava ekonomski i politički stabilnu državu i, kako je navela, ono što "mesecima unazad gledamo na ulicama Beograda, odnosno proteste koji se održavaju subotom i današnjom blokadom RTS-a".

"To je pokušaj da se haosom i bezidejnošću nešto u državi postigne. Građani će svakako odlučiti nakon završteka ovog našeg dijaloga na izborima koju opciju žele, ali mislim da smo zajedno uradili dobar posao i da smo uspeli da unapredimo izborne uslove", navela je Gojković.

Istakla je da je pred Parlamentom i Vladom veliki zadatak da implementiraju zaključke dijaloga.

Zahvalila se svim učesnicima dijaloga, predstavnicima EP Tanji Fajon, Vladimiru Bilčiku, Knutu Flekenštajnu i Kukanu što su učestvovali u tom procesu i pomogli u donošenju rješenja za poboljšanje izbornih uslova u 2020. godini.

Prema njenim riječima, po prvi put u višestranačkoj Srbiji uspostavljen je Nadzorni odbor Skupštine, za čije članove su stigli predlozi, o kojima će poslanici raspravljati na prvoj sjednici.

"Po prvi put i birački spiskovi su potpuno transparentni i značajne izmene smo danas doneli za četiri zakona, koji jasno ograničavaju funkcionersku kampanju", istakla je predsjednica parlamenta.

Kaže i da su dogovorili izbor novih članova REM-a, i to u formulaciji tri plus dva, odnosno pet novih članova.

Takođe, rok za dostavljanje prijedloga članova REM-a produžen je i ne završava se danas, već traje do početka sjednice na kojoj će se o njima raspravljati.

(Tanjug)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Neđo.15.12.2019

15.12.2019 14:04

Šta sve EVROPA ima,Maju Fajon ona je došla da srbiji komanduje,nemogu u Sloveniji dase dogovore.Mala država ali veliki lopovi.

ODGOVORITE