"Валентин Инцко хитно треба да оде из БиХ"

Професор Факултета безбједности у Београду Дарко Трифуновић тврди да најаве високог представника Валентина Инцка о поновном активирању бонских овлаштења представљају "невиђени безобразлук" човјека који је, према Труфуновићевим ријечима, пропустио безброј прилика да у складу са својим овлаштењима реагује онда када је то требало.

Република Српска 13.12.2019 | 21:10
"Валентин Инцко хитно треба да оде из БиХ"
- Валентин Инцко је срамота за међународну заједницу и он мора хитно да оде из БиХ. Неко ко је имао овлашћење да реагује кад је у питању врхунски политички криминал у БиХ и кад су се дешавала убиства дјеце читаво вријеме је сједио у мишјој рупи. Не само да је Инцко имао могућност да реагује у тим ситуацијама, он је имао такву обавезу. Кад неко не реагује, а имао је обавезу да реагује, онда се апсолутно може сматрати дијелом те приче - каже Трифуновић за Инсајдер.

Он, између осталог, тврди да јучерашња најава шефа ОХР-а да ће посегнути за бонским овлаштењима у вези с доношењем Закона о забрани негирања геноцида, затим увођења електронског гласања на изборима, интервенцијама у правосуђу и још неким областима, представља Инцков покушај да се "опере" од одговорности за наведене пропусте.

- Он је сада под страшним притиском да донесе такве одлуке, а био је у ситуацији кад је требало да спаси БиХ од политичке мафије која је узела маха у свим органима и институцијама. Он на то није реаговао, иако су се пред његовим очима одвијале многе ствари - истиче Трифуновић.

Он се посебно осврнуо на намјеру високог представника да наметне Закон о забрани негирања геноцида.

- Инцко најављује наметање таквог закона у ситуацији у којој је прије мјесец дана умрла Добрила Продановић, чији је син Живан набруталније убијен од страње сребреничких Бошњака. Слика мајке која држи лобању свог дјетета преко срамног ЦНН-а је обишла свијет као да се ради о муслиманки. Тај наратив да су Бошњаци искључиве жртве рата у БиХ негдје мора да стане.

Инцко се ставља у ред оних који желе да се и даље држи курс таквог политичког наратива. Бошњаци који су убијени у јулу 1995. убијали су Србе од 1992. до 1995. године, и то на најбруталније и најсвирепије начине. Нигдје у историји нема примјера да су убијени убијали и да то неко прогласи геноцидом - каже Трифуновић.

Он додаје и то да се међу онима који негирају да се у Сребреници догодио геноцид налазе и команданти мировних снага Уједињених нација за вријеме рата у БиХ.

- Први који негира геноцид је генерал Карлос Бранко, замјеник команданта Унпрофора. Други који негира је генерал Луис Мекензи, командант Унпрофора. То су људи који су били на лицу мјеста за вријеме рата у БиХ. И један и други су рекли да то нема везе с геноцидом. Покојни ратни злочинац Алија Изетбеговић, који је иначе био једини ратни лидер који је је виђен како посјећује логоре, конкретно логор у Челебићу, договарао је Сребреницу и размјену територија.

То могу одговорно да тврдим јер сам био први секретар Мисије БиХ при УН у Њујорку и видио сам кореспонденцију Мухамеда Шаћирбеја са Медлин Олбрајт. Његов компјутер сам предао ФБИ. Из тога се јасно види да је Бил Клинтон тражио од Алије Изетбеговића инцидент на основу којег је требало да интервенише према Србима.

Отварајући случај Сребренице отвара се улога Клинтонове Америке и његове администрације, али се отвара и улога Русије и њихових агената, улога Црвеног крста и бројних других. Онај ко говори о Сребреници суочава се са више пријетњи. Због тога Инцко покушава да наметањем тог срамног закона "бетонира" причу о Сребреници - тврди Трифуновић.

(Инсајдер)

Коментари / 19

Оставите коментар
Name

Бања Лука

13.12.2019 20:40

Нисам га никад толико подрзавао али сад му је свака златна!!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

14.12.2019 10:01

Трифуновицу дајес мишљења ста треба твом комисији а радио му о глави. Устабили ти себе и такве као ти Босна це да цвета

Name

кина

13.12.2019 22:06

Све тачно! Од ријечи до ријечи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Адмир

13.12.2019 23:22

Свака цаст за изјаву господине трифуновицу инзко арсцхлох је један мали покисли словенски не аустријски мис срамота Велокарте за словенију како нам тај тип помазе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

13.12.2019 23:38

Бојим се да неце тај ускоро, због Додика највисе, он му је главни изговор, а и ста вриједи да Инцко оде, ако и даље остане ОХР.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мило

14.12.2019 00:35

Ста реци?Све је лијепо објаснио господин Трифуновиц.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мило

14.12.2019 02:41

Апсолутно је све тако.Господин Трифуновиц је све лијепо објаснио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фреедом

14.12.2019 03:31

Ето тебе це послусат.

ОДГОВОРИТЕ
Name

тако је

14.12.2019 05:04

А мислис да наси мафијаси нису купили Инцка?Варас се.

ОДГОВОРИТЕ
Name

е мој трифуне

14.12.2019 05:55

Цујем Инзко се бас насекирао због овога... Цак је и забринутост изразио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тртмрт

14.12.2019 07:22

Све тачно плус Интзко купљен . Добија мјесечно “ црну” лову да не ради ништа

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мрачајски прото

14.12.2019 07:35

Инско оде зато што смо од средине јануара званично у Нато пакту. Од тада окупатору треба само војник да иде ратовати за њихове интересе, као и стезање обруча око Србије да "мирним путем и драговољно" приступи Нато пакту.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зорица

14.12.2019 11:02

Овај господин је рекао реално Свака му цаст

ОДГОВОРИТЕ
Name

рс

14.12.2019 11:19

браво мајсторе,да неко рекне коначно неку паметну

ОДГОВОРИТЕ
Name

Д

14.12.2019 11:29

Јел могуће да један меднародни преставник у 21. вијеку, који долази из демократске државе, толико се понаша не демократски, Улога му је да буде неутралан међу завађеним, он се све време отворено труди да буде што пристраснији Бошњачкој елити, то је страшно, Срби га требају игнорисат, уопште са њим не контактират, На све демократске начине га присиљават да оде из БиХ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

14.12.2019 11:46

Уреду је ако Додика и његове издајнике смјешташ у ту елиту.

Name

Милутин

14.12.2019 12:10

Високи представник је предвиђен Дејтонском споразумом и на његово постојање и његове ингеренције ставило осам држава потписПет сталнох чланица УН Србија Хрватска И БИХ.И само срби из РС имају нешто против..........преиспитајте се.

Name

Познавалац прилика

14.12.2019 11:43

Па он и његови га цијело вријеме подржавају и одржавају овај режим на власти, па они су га и довели на власт. Они су најодговорнији за овај хаос и безакоње.

ОДГОВОРИТЕ
Name

В И Л И

14.12.2019 13:12

Дарко, као и увијек пун погодак, неки коментатори кажу, руке даље, у Србију, а дали знају да ти је поријекло из БРОДА, дакле Републике Српске. Осуђивао си ову крим. власт, сада осуђујес и вис. представника и само настави, лоповлуку само у " главу"

ОДГОВОРИТЕ