"Valentin Incko hitno treba da ode iz BiH"

Profesor Fakulteta bezbjednosti u Beogradu Darko Trifunović tvrdi da najave visokog predstavnika Valentina Incka o ponovnom aktiviranju bonskih ovlaštenja predstavljaju "neviđeni bezobrazluk" čovjeka koji je, prema Trufunovićevim riječima, propustio bezbroj prilika da u skladu sa svojim ovlaštenjima reaguje onda kada je to trebalo.

Republika Srpska 13.12.2019 | 21:10
"Valentin Incko hitno treba da ode iz BiH"
- Valentin Incko je sramota za međunarodnu zajednicu i on mora hitno da ode iz BiH. Neko ko je imao ovlašćenje da reaguje kad je u pitanju vrhunski politički kriminal u BiH i kad su se dešavala ubistva djece čitavo vrijeme je sjedio u mišjoj rupi. Ne samo da je Incko imao mogućnost da reaguje u tim situacijama, on je imao takvu obavezu. Kad neko ne reaguje, a imao je obavezu da reaguje, onda se apsolutno može smatrati dijelom te priče - kaže Trifunović za Insajder.

On, između ostalog, tvrdi da jučerašnja najava šefa OHR-a da će posegnuti za bonskim ovlaštenjima u vezi s donošenjem Zakona o zabrani negiranja genocida, zatim uvođenja elektronskog glasanja na izborima, intervencijama u pravosuđu i još nekim oblastima, predstavlja Inckov pokušaj da se "opere" od odgovornosti za navedene propuste.

- On je sada pod strašnim pritiskom da donese takve odluke, a bio je u situaciji kad je trebalo da spasi BiH od političke mafije koja je uzela maha u svim organima i institucijama. On na to nije reagovao, iako su se pred njegovim očima odvijale mnoge stvari - ističe Trifunović.

On se posebno osvrnuo na namjeru visokog predstavnika da nametne Zakon o zabrani negiranja genocida.

- Incko najavljuje nametanje takvog zakona u situaciji u kojoj je prije mjesec dana umrla Dobrila Prodanović, čiji je sin Živan nabrutalnije ubijen od stranje srebreničkih Bošnjaka. Slika majke koja drži lobanju svog djeteta preko sramnog CNN-a je obišla svijet kao da se radi o muslimanki. Taj narativ da su Bošnjaci isključive žrtve rata u BiH negdje mora da stane.

Incko se stavlja u red onih koji žele da se i dalje drži kurs takvog političkog narativa. Bošnjaci koji su ubijeni u julu 1995. ubijali su Srbe od 1992. do 1995. godine, i to na najbrutalnije i najsvirepije načine. Nigdje u istoriji nema primjera da su ubijeni ubijali i da to neko proglasi genocidom - kaže Trifunović.

On dodaje i to da se među onima koji negiraju da se u Srebrenici dogodio genocid nalaze i komandanti mirovnih snaga Ujedinjenih nacija za vrijeme rata u BiH.

- Prvi koji negira genocid je general Karlos Branko, zamjenik komandanta Unprofora. Drugi koji negira je general Luis Mekenzi, komandant Unprofora. To su ljudi koji su bili na licu mjesta za vrijeme rata u BiH. I jedan i drugi su rekli da to nema veze s genocidom. Pokojni ratni zločinac Alija Izetbegović, koji je inače bio jedini ratni lider koji je je viđen kako posjećuje logore, konkretno logor u Čelebiću, dogovarao je Srebrenicu i razmjenu teritorija.

To mogu odgovorno da tvrdim jer sam bio prvi sekretar Misije BiH pri UN u Njujorku i vidio sam korespondenciju Muhameda Šaćirbeja sa Medlin Olbrajt. Njegov kompjuter sam predao FBI. Iz toga se jasno vidi da je Bil Klinton tražio od Alije Izetbegovića incident na osnovu kojeg je trebalo da interveniše prema Srbima.

Otvarajući slučaj Srebrenice otvara se uloga Klintonove Amerike i njegove administracije, ali se otvara i uloga Rusije i njihovih agenata, uloga Crvenog krsta i brojnih drugih. Onaj ko govori o Srebrenici suočava se sa više prijetnji. Zbog toga Incko pokušava da nametanjem tog sramnog zakona "betonira" priču o Srebrenici - tvrdi Trifunović.

(Insajder)

Komentari / 19

Ostavite komentar
Name

Banja Luka

13.12.2019 20:40

Nisam ga nikad toliko podrzavao ali sad mu je svaka zlatna!!!!!

ODGOVORITE
Name

Re

14.12.2019 10:01

Trifunovicu dajes mišljenja sta treba tvom komisiji a radio mu o glavi. Ustabili ti sebe i takve kao ti Bosna ce da cveta

Name

kina

13.12.2019 22:06

Sve tačno! Od riječi do riječi.

ODGOVORITE
Name

Admir

13.12.2019 23:22

Svaka cast za izjavu gospodine trifunovicu inzko arschloh je jedan mali pokisli slovenski ne austrijski mis sramota Velokarte za sloveniju kako nam taj tip pomaze

ODGOVORITE
Name

Direkt

13.12.2019 23:38

Bojim se da nece taj uskoro, zbog Dodika najvise, on mu je glavni izgovor, a i sta vrijedi da Incko ode, ako i dalje ostane OHR.

ODGOVORITE
Name

Milo

14.12.2019 00:35

Sta reci?Sve je lijepo objasnio gospodin Trifunovic.

ODGOVORITE
Name

Milo

14.12.2019 02:41

Apsolutno je sve tako.Gospodin Trifunovic je sve lijepo objasnio.

ODGOVORITE
Name

Freedom

14.12.2019 03:31

Eto tebe ce poslusat.

ODGOVORITE
Name

tako je

14.12.2019 05:04

A mislis da nasi mafijasi nisu kupili Incka?Varas se.

ODGOVORITE
Name

e moj trifune

14.12.2019 05:55

Cujem Inzko se bas nasekirao zbog ovoga... Cak je i zabrinutost izrazio.

ODGOVORITE
Name

Trtmrt

14.12.2019 07:22

Sve tačno plus Intzko kupljen . Dobija mjesečno “ crnu” lovu da ne radi ništa

ODGOVORITE
Name

Мрачајски прото

14.12.2019 07:35

Инско оде зато што смо од средине јануара званично у Нато пакту. Од тада окупатору треба само војник да иде ратовати за њихове интересе, као и стезање обруча око Србије да "мирним путем и драговољно" приступи Нато пакту.

ODGOVORITE
Name

Zorica

14.12.2019 11:02

Ovaj gospodin je rekao realno Svaka mu cast

ODGOVORITE
Name

rs

14.12.2019 11:19

bravo majstore,da neko rekne konačno neku pametnu

ODGOVORITE
Name

D

14.12.2019 11:29

Jel moguće da jedan mednarodni prestavnik u 21. vijeku, koji dolazi iz demokratske države, toliko se ponaša ne demokratski, Uloga mu je da bude neutralan među zavađenim, on se sve vreme otvoreno trudi da bude što pristrasniji Bošnjačkoj eliti, to je strašno, Srbi ga trebaju ignorisat, uopšte sa njim ne kontaktirat, Na sve demokratske načine ga prisiljavat da ode iz BiH

ODGOVORITE
Name

Re

14.12.2019 11:46

Uredu je ako Dodika i njegove izdajnike smještaš u tu elitu.

Name

Milutin

14.12.2019 12:10

Visoki predstavnik je predviđen Dejtonskom sporazumom i na njegovo postojanje i njegove ingerencije stavilo osam država potpisPet stalnoh članica UN Srbija Hrvatska I BIH.I samo srbi iz RS imaju nešto protiv..........preispitajte se.

Name

Poznavalac prilika

14.12.2019 11:43

Pa on i njegovi ga cijelo vrijeme podržavaju i održavaju ovaj režim na vlasti, pa oni su ga i doveli na vlast. Oni su najodgovorniji za ovaj haos i bezakonje.

ODGOVORITE
Name

V I L I

14.12.2019 13:12

Darko, kao i uvijek pun pogodak, neki komentatori kažu, ruke dalje, u Srbiju, a dali znaju da ti je porijeklo iz BRODA, dakle Republike Srpske. Osuđivao si ovu krim. vlast, sada osuđujes i vis. predstavnika i samo nastavi, lopovluku samo u " glavu"

ODGOVORITE