Јача притисак да се објави Програм реформи Босне и Херцеговине

Предсједништво БиХ је одбило да поступи по закону и достави Програм реформи по захтјеву ТИ БиХ. У овој организацији сматрају да је оваква одлука Предсједништва БиХ потпуно незаконита, и најављују да ће искористити сва расположива правна средства у циљу јавног објављивања документа.

Република Српска 13.12.2019 | 20:00
Јача притисак да се објави Програм реформи Босне и Херцеговине
ТИ БиХ поставља питање - да ли би објављивање Програма реформи угрозило реализацију одлуке Предсједништва БиХ када су у питању именовања предсједавајућег и министара Савјета министара БиХ или сарадњу или приступање НАТО-у.

Српска демократска странка наставља прикупљање потписа у оквиру грађанске иницијативе „Имам право да знам“ са циљем јавног објављивањем документа Програм реформи БиХ које је Предсједништво БиХ недавно усвојило.

Сваки грађанин у БиХ има право да зна шта су чланови Предсједништва потписали и зашто се садржај документа крије. Јавност треба да зна и зашто се документ шаље у НАТО тек након формирања Савјета министара и без јасног става грађана Српске и Народне скупштине, поручују из ПДП-а који је подржао ову иницијативу.

 “Ја мислим да је то скандалозно и ружно сакривати такве документе од свог народа то раде само кукавице и они који се боје садржаја документа који су потписали. Народ треба да зна шта у њему  пише и каква је улога инситуција РС у том документу  да ли се спомиње цијели регион и друге земље које су важне за даље интегративне процесе да би се о томе могао заузети коначан став”, сматра Бранислав Бореновић, предсједник ПДП-а. 

 “Позивам све људе без обзира на њихову политичку припадност да потпишу петицију јер је логична и нормална и једноставна и сам њен мото имам право да знам говори о тежини проблема са којим се суочава РС а који се крије”, каже Јелена Тривић, посланик ПДП у НС РС. 

У СДС-а кажу да ће све потписе доставити лично Милораду Додику и да ће тражит од њега да објави јавно тај документ јер грађани заслужују да знају шта се у њихово име потписује.   

“Зашто оволико инсистирамо на овом документу, управо зато што је тајан што се више крије то више буди сумњу да је у њему нешто што није у интересу грађана РС јер ако неко нешто добро уради за грађане онда то и објави а ако нешто није добро онда се то очито крије”, истиче Давор Шешић, посланик СДС-а у НС РС. 

“Нико нема право да потписује документ а да грађани РС не знају шта је а сигурно ће утицати на живот свих нас”, каже Славко Грбић, предсједник ГО СДС. 

Циљ петиције, поред јавног објављивања документа Програм реформи БиХ је и захтјев да се сазове посебна сједница Парламента Српске која би прије слања документа у сједиште НАТО-а у Брисел требало да да свој став о документу. Потписивање петиције ће трајати до недјеље 15.децембра.



БН ТВ

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Дејо

13.12.2019 20:33

Бице објављен 24 децембра када оде у Нато

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

13.12.2019 23:33

Таман да баксузирају Бозицне и Новогодисње празнике.

Name

М

14.12.2019 00:05

ГДЈЕ СУ ЕНГЛЕЗИ Ми6 МИЛОРАДЕ, ГАЛИЈАШЕВИЋУ. ЈЕ ЛИ ВАМ ЧАВИЋ РЕКАО

Name

Ре

14.12.2019 06:51

Траже нешто....пишање уз вјетар као и обично

Name

ОЗРЕНКО

14.12.2019 15:52

Гдје се у Добоју прикупљају потписи

Name

МИса

14.12.2019 08:36

Сила притиска. Само писање уз ветар.

ОДГОВОРИТЕ