Jača pritisak da se objavi Program reformi Bosne i Hercegovine

Predsjedništvo BiH je odbilo da postupi po zakonu i dostavi Program reformi po zahtjevu TI BiH. U ovoj organizaciji smatraju da je ovakva odluka Predsjedništva BiH potpuno nezakonita, i najavljuju da će iskoristiti sva raspoloživa pravna sredstva u cilju javnog objavljivanja dokumenta.

Republika Srpska 13.12.2019 | 20:00
Jača pritisak da se objavi Program reformi Bosne i Hercegovine
TI BiH postavlja pitanje - da li bi objavljivanje Programa reformi ugrozilo realizaciju odluke Predsjedništva BiH kada su u pitanju imenovanja predsjedavajućeg i ministara Savjeta ministara BiH ili saradnju ili pristupanje NATO-u.

Srpska demokratska stranka nastavlja prikupljanje potpisa u okviru građanske inicijative „Imam pravo da znam“ sa ciljem javnog objavljivanjem dokumenta Program reformi BiH koje je Predsjedništvo BiH nedavno usvojilo.

Svaki građanin u BiH ima pravo da zna šta su članovi Predsjedništva potpisali i zašto se sadržaj dokumenta krije. Javnost treba da zna i zašto se dokument šalje u NATO tek nakon formiranja Savjeta ministara i bez jasnog stava građana Srpske i Narodne skupštine, poručuju iz PDP-a koji je podržao ovu inicijativu.

 “Ja mislim da je to skandalozno i ružno sakrivati takve dokumente od svog naroda to rade samo kukavice i oni koji se boje sadržaja dokumenta koji su potpisali. Narod treba da zna šta u njemu  piše i kakva je uloga insitucija RS u tom dokumentu  da li se spominje cijeli region i druge zemlje koje su važne za dalje integrativne procese da bi se o tome mogao zauzeti konačan stav”, smatra Branislav Borenović, predsjednik PDP-a. 

 “Pozivam sve ljude bez obzira na njihovu političku pripadnost da potpišu peticiju jer je logična i normalna i jednostavna i sam njen moto imam pravo da znam govori o težini problema sa kojim se suočava RS a koji se krije”, kaže Jelena Trivić, poslanik PDP u NS RS. 

U SDS-a kažu da će sve potpise dostaviti lično Miloradu Dodiku i da će tražit od njega da objavi javno taj dokument jer građani zaslužuju da znaju šta se u njihovo ime potpisuje.   

“Zašto ovoliko insistiramo na ovom dokumentu, upravo zato što je tajan što se više krije to više budi sumnju da je u njemu nešto što nije u interesu građana RS jer ako neko nešto dobro uradi za građane onda to i objavi a ako nešto nije dobro onda se to očito krije”, ističe Davor Šešić, poslanik SDS-a u NS RS. 

“Niko nema pravo da potpisuje dokument a da građani RS ne znaju šta je a sigurno će uticati na život svih nas”, kaže Slavko Grbić, predsjednik GO SDS. 

Cilj peticije, pored javnog objavljivanja dokumenta Program reformi BiH je i zahtjev da se sazove posebna sjednica Parlamenta Srpske koja bi prije slanja dokumenta u sjedište NATO-a u Brisel trebalo da da svoj stav o dokumentu. Potpisivanje peticije će trajati do nedjelje 15.decembra.BN TV

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Dejo

13.12.2019 21:33

Bice objavljen 24 decembra kada ode u Nato

ODGOVORITE
Name

Direkt

14.12.2019 00:33

Taman da baksuziraju Bozicne i Novogodisnje praznike.

Name

M

14.12.2019 01:05

GDJE SU ENGLEZI Mi6 MILORADE, GALIJAŠEVIĆU. JE LI VAM ČAVIĆ REKAO

Name

Re

14.12.2019 07:51

Traže nešto....pišanje uz vjetar kao i obično

Name

OZRENKO

14.12.2019 16:52

Gdje se u Doboju prikupljaju potpisi

Name

MIsa

14.12.2019 09:36

Sila pritiska. Samo pisanje uz vetar.

ODGOVORITE