Консултације су завршене, остаје питање ДНС-а

Предсједавајући Савјета министара БиХ Зоран Тегелтија изјавио је данас да је окончао консултације са свим политичким партијама око имена кандидата за министре и замјенике министара у новом сазиву Савјета министара БиХ.

Босна и Херцеговина 13.12.2019 | 15:59
Консултације су завршене, остаје питање ДНС-а
- Од 6. децембра ја сам започео консултације са свим политичким партијама, консултације су завршене. Представници из реда хрватског и српског народа доставили су своје приједлоге и за министре и за замјенике министара.

Сви ти приједлози упућени су на провјеру ЦИК-у и СИПА-и. Јуче је упућено 11 приједлога - шест из реда хрватског, пет из реда српског народа. ЦИК-ове провјере прошло је свих тих 11 кандидата - казао је новинарима Тегелтија.

До краја данашњег дана, евентуално сутра, Тегелтија очекује да за тих 11 кандидата провјере заврши и СИПА и потврди да они испуњавају услове, преносе Вијести.ба.

- У понедјељак ћемо имати, иако већ знамо, и имена кандидата из реда бошњачког народа. Упућујемо их у провјеру и остаје сад отворено питање везано за ДНС - рекао је Тегелтија.

Подсјећа да је лидера ДНС-а Марка Павића обавијестио да та странка има прилику бирати између министра за људска права и избјеглице из реда осталих или замјеника министра цивилних послова из реда спрског народа.

- У понедјељак је дошао приједлог из ДНС-а за господина Аћимовића, а данас смо добили још један приједлог који је потписао члан ДНС-а и једини посланик те странке у Парламенту БиХ Ненад Нешић, што мене, као предсједавајућег, доводи у врло неугодну ситуацију - поручио је Тегелтија.

Навео је како очекује да до понедјељка ДНС утврди јединствен приједлог за кандидата из реда осталих, који би укључивао и став Нешића, који једини у Парламенту БиХ има право гласа, преносе Вијести.ба.

- СНСД је урадио све да горе буде јединствених 13 гласова из Републике Српске и пет гласова у Дому народа. Када смо позвали опозицију у Републици Српској да буду дио те заједничке српске репрезентације у Сарајеву, они су то одбили, тако да ми данас имамо девет српских посланика у Представничком дому и четири у Дому народа. И губитак било ког појединца из ове српске репрезентације за нас би био велики - додао је Тегелтија.



(БН/Вијести)

Коментари / 0

Оставите коментар