Konsultacije su završene, ostaje pitanje DNS-a

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Zoran Tegeltija izjavio je danas da je okončao konsultacije sa svim političkim partijama oko imena kandidata za ministre i zamjenike ministara u novom sazivu Savjeta ministara BiH.

Bosna i Hercegovina 13.12.2019 | 15:59
Konsultacije su završene, ostaje pitanje DNS-a
- Od 6. decembra ja sam započeo konsultacije sa svim političkim partijama, konsultacije su završene. Predstavnici iz reda hrvatskog i srpskog naroda dostavili su svoje prijedloge i za ministre i za zamjenike ministara.

Svi ti prijedlozi upućeni su na provjeru CIK-u i SIPA-i. Juče je upućeno 11 prijedloga - šest iz reda hrvatskog, pet iz reda srpskog naroda. CIK-ove provjere prošlo je svih tih 11 kandidata - kazao je novinarima Tegeltija.

Do kraja današnjeg dana, eventualno sutra, Tegeltija očekuje da za tih 11 kandidata provjere završi i SIPA i potvrdi da oni ispunjavaju uslove, prenose Vijesti.ba.

- U ponedjeljak ćemo imati, iako već znamo, i imena kandidata iz reda bošnjačkog naroda. Upućujemo ih u provjeru i ostaje sad otvoreno pitanje vezano za DNS - rekao je Tegeltija.

Podsjeća da je lidera DNS-a Marka Pavića obavijestio da ta stranka ima priliku birati između ministra za ljudska prava i izbjeglice iz reda ostalih ili zamjenika ministra civilnih poslova iz reda sprskog naroda.

- U ponedjeljak je došao prijedlog iz DNS-a za gospodina Aćimovića, a danas smo dobili još jedan prijedlog koji je potpisao član DNS-a i jedini poslanik te stranke u Parlamentu BiH Nenad Nešić, što mene, kao predsjedavajućeg, dovodi u vrlo neugodnu situaciju - poručio je Tegeltija.

Naveo je kako očekuje da do ponedjeljka DNS utvrdi jedinstven prijedlog za kandidata iz reda ostalih, koji bi uključivao i stav Nešića, koji jedini u Parlamentu BiH ima pravo glasa, prenose Vijesti.ba.

- SNSD je uradio sve da gore bude jedinstvenih 13 glasova iz Republike Srpske i pet glasova u Domu naroda. Kada smo pozvali opoziciju u Republici Srpskoj da budu dio te zajedničke srpske reprezentacije u Sarajevu, oni su to odbili, tako da mi danas imamo devet srpskih poslanika u Predstavničkom domu i četiri u Domu naroda. I gubitak bilo kog pojedinca iz ove srpske reprezentacije za nas bi bio veliki - dodao je Tegeltija.



(BN/Vijesti)

Komentari / 0

Ostavite komentar