Шаровић: Неће бити санкција БиХ

Иако је било најављено, Енергетска заједница данас није проширила санкције против БиХ због кршења обавеза из Споразума о Енергетској заједници.

Босна и Херцеговина 13.12.2019 | 13:47
Шаровић: Неће бити санкција БиХ
„Успјели смо, након исцрпне дискусије, да осигурамо да санкције Босни и Херцеговини не буду уведене. Наши ставови су били подржани од још неких земаља чланица и  једноставно на крају није постигнут  консензус да гласају за увођење санкција. Надам се да ће ентитетске власти ово додатно вријеме паметно искористити и дати сагласност за усвајање кључних докумената као што су Закон о електричној енергији и Одлука о течним нафтним горивима. Закон о електричној енергији и гасу БиХ, које је Министарство спољне трговине и економских односа БиХ у процедуру упутило још прије двије године, потребно је хитно усвојити и тиме, поред санкција,  спријечити даљње штете које трпи енергетски сектор, али и сви грађани“, истиче министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић.

На састанку је договорено да се статус сваке земље у оквиру Европске заједнице,  појединачно размотри,  у првој половини наредне године.

Подсјећамо, претходно је из Секретаријата ЕЗ најављено да ће Министарски савјет ЕЗ продужити постојеће санкције због неимплементирања мјера из споразума, те да ће  додатне санкције бити у виду суспензије права земље у оквиру Заједнице. Ове мјере најављене су због неиспуњавања обавеза у склопу Другог енергетског пакета у сектору гаса, због неиспуњавања Директиве о количини сулфата у горивима и због неиспуњавања обавеза из Трећег енергетског пакета.

(БН)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Камо

14.12.2019 05:19

среце да су уведене строге санкције да овај вјестацки успавани народ једном прогледа а овако продузена агонија!

ОДГОВОРИТЕ