Šarović: Neće biti sankcija BiH

Iako je bilo najavljeno, Energetska zajednica danas nije proširila sankcije protiv BiH zbog kršenja obaveza iz Sporazuma o Energetskoj zajednici.

Bosna i Hercegovina 13.12.2019 | 13:47
Šarović: Neće biti sankcija BiH
„Uspjeli smo, nakon iscrpne diskusije, da osiguramo da sankcije Bosni i Hercegovini ne budu uvedene. Naši stavovi su bili podržani od još nekih zemalja članica i  jednostavno na kraju nije postignut  konsenzus da glasaju za uvođenje sankcija. Nadam se da će entitetske vlasti ovo dodatno vrijeme pametno iskoristiti i dati saglasnost za usvajanje ključnih dokumenata kao što su Zakon o električnoj energiji i Odluka o tečnim naftnim gorivima. Zakon o električnoj energiji i gasu BiH, koje je Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH u proceduru uputilo još prije dvije godine, potrebno je hitno usvojiti i time, pored sankcija,  spriječiti daljnje štete koje trpi energetski sektor, ali i svi građani“, ističe ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.

Na sastanku je dogovoreno da se status svake zemlje u okviru Evropske zajednice,  pojedinačno razmotri,  u prvoj polovini naredne godine.

Podsjećamo, prethodno je iz Sekretarijata EZ najavljeno da će Ministarski savjet EZ produžiti postojeće sankcije zbog neimplementiranja mjera iz sporazuma, te da će  dodatne sankcije biti u vidu suspenzije prava zemlje u okviru Zajednice. Ove mjere najavljene su zbog neispunjavanja obaveza u sklopu Drugog energetskog paketa u sektoru gasa, zbog neispunjavanja Direktive o količini sulfata u gorivima i zbog neispunjavanja obaveza iz Trećeg energetskog paketa.

(BN)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Kamo

14.12.2019 05:19

srece da su uvedene stroge sankcije da ovaj vjestacki uspavani narod jednom progleda a ovako produzena agonija!

ODGOVORITE