Америчка помоћ за нове хеликоптере Оружаним снагама

Марина Пендеш, министрица одбране Босне и Херцеговине, и Ериц Нелсон, амбасадор Сједињених Америчких Држава у БиХ, данас су потписали уговор о набавки четири нова Белл Хуеy ИИ (УХ-2), којим се покреће поступак испоруке у периоду од наредне три године, јавља Анадолија.

  

Босна и Херцеговина 13.12.2019 | 12:23
Америчка помоћ за нове хеликоптере Оружаним снагама
Ријеч је о заједничком пројекту Владе САД-а и Савјета министара БиХ, према којем је америчка страна обезбиједила 34 милиона долара (око 30 милиона евра), чиме је покривена главница аванса. Министарство одбране у наредних десет година намјерава уложити још већи износ као подршку имплементације пројекта. У сврху набавке хеликоптера, Министарство одбране већ је уложило четири милиона долара (око 3,5 милиона евра).

"Оружане снаге БиХ су успјешна прича у коју вриједи улагати. Многи припадници Оружаних снага БиХ су током рата били на различитим странама, а сада стоје раме уз раме у служби своје земље и њених грађана. Они чине дио јединствених глобалних снага за очување мира и стабилности, а израсли су и у поузданог партнера НАТО-а у очувању мира и у борби против тероризма. Оружане снаге БиХ представљају сјајан примјер онога шта људи БиХ могу постићи када дјелују заједно усмјерени ка будућности. Доказали су да сваки фенинг уложен у Оружане снаге значи вишеструку добит за мир, безбједност и будућност грађана БиХ", рекао је амерички амбасадор Нелсон.

Министрица Пендеш је појаснила да је Вијеће министара БиХ 2017. године донијело одлуку о вишегодишњем пројекту набавке хеликоптера за Министарство одбране и Оружане снаге БиХ, на основу које је осигурало 6,2 милиона КМ, а потом и 1,3 милиона КМ у 2018. години. Истакла је да је подршка САД-а још један израз конкретне и опсежне сарадње БиХ с том земљом.

"Сретна сам да сам имала прилику као министрица одбране потписати споразум који је допринио унапређењу оперативности Оружаних снага и да ово није само пројекат на којем се радило годину дана, него дуже од четири и по године. Потписивањем споразума, још једном смо потврдили своју опредијељеност за партнерске односе са САД-ом и мислим да је то јако битно када говоримо о нашим спољнополитичким циљевима", нагласила је Пендеш те се захвалила свима који су учествовали у реализацији пројекта.

(Агенције)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

ВЕТЕРАН

13.12.2019 11:42

БРАВООООО,ОВО ЈЕ ГАРАНТ МИРА У БИХ,НАТО ЈЕ ТУ ОД 97.г.ЛИЦНО САМ РАДИО НА ОБУЦИ ПРОФЕСИОНАЛНИХ ВОЈНИКА СА СВОЈИМ САРАДНИЦИМА,МПРИ..ОПРЕМИ И ОБУЦИ..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Питање

13.12.2019 12:38

има ли један за милу да се воза около,мало му је овај наш.Да их он наслаже по њиви у мрчевцима

Name

Дузницко ропство

14.12.2019 10:18

Ово је глоба за земљу која нема економију као сто је БиХ.

Name

Брзи

13.12.2019 11:59

Где се каква фабрика изградује,додимо до памети.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ок

13.12.2019 14:35

Каква земља таква и памет.

Name

Мафијаска дрзава

13.12.2019 16:11

Ста је улозити и 10милијарди да је напретка у овој земљи, али нема га и неце бити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

13.12.2019 23:18

Само 40милијарди бесповратног кредита је усло одмах после Дејтона.Појела маца.....! Кацу без дна немозес напунит.