Američka pomoć za nove helikoptere Oružanim snagama

Marina Pendeš, ministrica odbrane Bosne i Hercegovine, i Eric Nelson, ambasador Sjedinjenih Američkih Država u BiH, danas su potpisali ugovor o nabavki četiri nova Bell Huey II (UH-2), kojim se pokreće postupak isporuke u periodu od naredne tri godine, javlja Anadolija.

  

Bosna i Hercegovina 13.12.2019 | 12:23
Američka pomoć za nove helikoptere Oružanim snagama
Riječ je o zajedničkom projektu Vlade SAD-a i Savjeta ministara BiH, prema kojem je američka strana obezbijedila 34 miliona dolara (oko 30 miliona evra), čime je pokrivena glavnica avansa. Ministarstvo odbrane u narednih deset godina namjerava uložiti još veći iznos kao podršku implementacije projekta. U svrhu nabavke helikoptera, Ministarstvo odbrane već je uložilo četiri miliona dolara (oko 3,5 miliona evra).

"Oružane snage BiH su uspješna priča u koju vrijedi ulagati. Mnogi pripadnici Oružanih snaga BiH su tokom rata bili na različitim stranama, a sada stoje rame uz rame u službi svoje zemlje i njenih građana. Oni čine dio jedinstvenih globalnih snaga za očuvanje mira i stabilnosti, a izrasli su i u pouzdanog partnera NATO-a u očuvanju mira i u borbi protiv terorizma. Oružane snage BiH predstavljaju sjajan primjer onoga šta ljudi BiH mogu postići kada djeluju zajedno usmjereni ka budućnosti. Dokazali su da svaki fening uložen u Oružane snage znači višestruku dobit za mir, bezbjednost i budućnost građana BiH", rekao je američki ambasador Nelson.

Ministrica Pendeš je pojasnila da je Vijeće ministara BiH 2017. godine donijelo odluku o višegodišnjem projektu nabavke helikoptera za Ministarstvo odbrane i Oružane snage BiH, na osnovu koje je osiguralo 6,2 miliona KM, a potom i 1,3 miliona KM u 2018. godini. Istakla je da je podrška SAD-a još jedan izraz konkretne i opsežne saradnje BiH s tom zemljom.

"Sretna sam da sam imala priliku kao ministrica odbrane potpisati sporazum koji je doprinio unapređenju operativnosti Oružanih snaga i da ovo nije samo projekat na kojem se radilo godinu dana, nego duže od četiri i po godine. Potpisivanjem sporazuma, još jednom smo potvrdili svoju opredijeljenost za partnerske odnose sa SAD-om i mislim da je to jako bitno kada govorimo o našim spoljnopolitičkim ciljevima", naglasila je Pendeš te se zahvalila svima koji su učestvovali u realizaciji projekta.

(Agencije)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

VETERAN

13.12.2019 11:42

BRAVOOOOO,OVO JE GARANT MIRA U BIH,NATO JE TU OD 97.g.LICNO SAM RADIO NA OBUCI PROFESIONALNIH VOJNIKA SA SVOJIM SARADNICIMA,MPRI..OPREMI I OBUCI..

ODGOVORITE
Name

Pitanje

13.12.2019 12:38

ima li jedan za milu da se voza okolo,malo mu je ovaj naš.Da ih on naslaže po njivi u mrčevcima

Name

Duznicko ropstvo

14.12.2019 10:18

Ovo je globa za zemlju koja nema ekonomiju kao sto je BiH.

Name

Brzi

13.12.2019 11:59

Gde se kakva fabrika izgraduje,dodimo do pameti.

ODGOVORITE
Name

Ok

13.12.2019 14:35

Kakva zemlja takva i pamet.

Name

Mafijaska drzava

13.12.2019 16:11

Sta je uloziti i 10milijardi da je napretka u ovoj zemlji, ali nema ga i nece biti.

ODGOVORITE
Name

re

13.12.2019 23:18

Samo 40milijardi bespovratnog kredita je uslo odmah posle Dejtona.Pojela maca.....! Kacu bez dna nemozes napunit.