Колико нас кошта одлазак и долазак посланика у НСРС

Од почетка ове године народним посланицима је, по одредбама Правилника, за трошкове доласка и повратка на сједнице Народне скупштине Републике Српске или радних тијела исплаћено укупно 116. 960 КМ.  

Република Српска 13.12.2019 | 08:37
Колико нас кошта одлазак и долазак посланика у НСРС
Познато је да народни посланици имају много већа примања него грађани које представљају, па је тако плата професионалних посланика 2.550 КМ, без минулог рада. Шефовима посланичких клубова плата се увећава за 383 КМ, а замјеник шефа клуба добија додатних 128 КМ. Посланицима који су на челу радних тијела исплаћује се додатних 255 КМ на плату.

Посланици који нису запослени у скупштини примају око 70 одсто основне плате професионалних посланика, односно 1.785 КМ.

Оно по чему се народни посланици разликују од других параламентараца јесте то што никада нису добијали накнаду за регрес, а не исплаћују им се ни накнаде за закуп стана, трошкови посјете породици, односно такозване викенд накнаде, нити накнада за одвојени живот од породице.

Ипак, додатних трошкова има још, јер Народна супштина сноси трошкове доласка на сједнице. 

– Народним посланицима не припада накнада за превоз за долазак на посао. Трошкови доласка на сједнице Народне скупштине и радних тијела посланицима се обрачунавају по основу Правилника о условима и начину коришћења путничких моторних возила у Народној скупштини Републике Српске  – наводе у парламенту.

Објашњавају да је овај правилник донијела Административна комисија 13. фебруара прошле године, те прецизирају да се накнада исплаћује посланицима за обављање послова из надлежности Народне скупштине.

– У складу са чланом 12. Правилника, накнада се исплаћује посланику који за долазак на сједнице Народне скупштине или радних тијела или приликом обављања других службених послова користи властити аутомобил. По овом основу припада му накнада у висини од 15 одсто од цијене литре горива по пређеном километру на најкраћој дужини пута од мјеста пребивалишта до сједишта Народне скупштине Републике Српске – објаснили су нам у Народној скупштини.

Из НСРС нам нису одговорили којим посланицима се исплаћује новац, односно на колико њих тачно се односе ови трошкови.

(Српскаинфо)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

просветитељ

13.12.2019 08:22

Баш им је добро,они нису у реду за одлазак у иностранство.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дзепароси

13.12.2019 10:32

То је скупина дзепароса који деру властити народ којекаквим трабуњањима. Бозе сацувај. Ма ко то скупи. Колико је дизање руке. 10 или 20 хиљада марака.

Name

питање

13.12.2019 08:23

Зашто се не износе податци загађења земљишта у кругу пословног објекта Милкус у Ложионичкој улици. Утврђено загађење земљишта, али му рад није забрањен. До када ће се крити ти податци ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бањалуцанин

13.12.2019 08:38

Пропаст неписмене битанге покрадосе све а незнају гдје је лијево

ОДГОВОРИТЕ
Name

Е

13.12.2019 09:16

Мене ништа. Пара немсм да ми узму. ТВ и пренос не гледам да ми живце чупају. Тако баш сам миран.

ОДГОВОРИТЕ