Више од половине општина Српске хоће нови кредит

Нешто више од половине општина и градова у Српској могло би да искористи нови кредит Европске инвестиционе банке и да у наредне четири године решава проблеме изградње и обнове водоводне и канализационе мреже, ако услови буду повољни.

Република Српска 12.12.2019 | 21:39
Више од половине општина Српске хоће нови кредит
Њих 35 је, наиме, исказало интерес да учествује у другој фази пројекта „Водоводна и канализациона инфраструктура у РС“, која се тренутно договара за Српску, а предвиђа и кредит ЕИБ који ће у току 25 година враћати општине које буду у пројекту.

Укупна вредност ове друге фазе пројекта процењена је на 60 милиона евра,од чега кредит ЕИБ треба да буде 30 милиона евра, док је домаће учешће и други извори 28,8 милиона евра, а грант средства 1,2 милиона евра. Предлог Уговора о финансирању између БиХ и РС, те ЕИБ припремљен је недавно, а подразумева и грејс период од шест година.
 
- Пројекат је усмерен на изградњу дистрибутивних цевовода, секундарне мреже, колектора, резервоара, пумпних станица, кућних прикључака, санитарних заштита водо изворишта, хидрогеолошких истраживања и изградње бунара, реконструкцију или изградњу пречистача питке воде и отадних вода, затим провођење мера у циљу повећања ефикасности, смањења губитака, уштеде воде и енергије.

Средства из овог пројекта се могу користитии за израду студија изводљивости, пројектне документације и супервизију, односно финансијски и физички надзор радова, те техничку помоћ – објашњавају у Министарству финансија РС.

Међу општинама заинтересованим за пројекат је и Прњавор, а начелник Дарко Томаш каже да се за сада само изражавала заинтересованост за пројекат, док ће све остало зависити од услова кредита и пројекта.

- Заинтересовани смо за неке повољне аранжмане који би подразумевали и одређена грант средства, јер у Прњавору око четири петине града нема решено на квалитетан начин канализацију, у смислу пречистача, колектора и свега осталог што је савремена инфраструктура. Али све ће зависити од понуђених услова – каже Томаш.

То што уз овај кредит ишла и значајна грант средства, многе општине је раније определило даприхвате услове из прве фазе овог пројекта,а за који је уговор о кредиту од укупно 50 милиона евра Српска са ЕИБ потписала још 2010. године. Прва транша овог кредита, за потребе општина, међутим, повучена је тек у јуну 2013. године. Од тада до данас су 23 општине или градови реализовали уговоре о радовима које су обухватале бар једну или више компонената у укупној вредностиод 43,2 милонаевра.

Њих седам, међу којима су Зворник, Лакташи, Требиње и Теслић, је до сада завршило све активности предвиђене Пројектним планом који усвајају Влада РС и ЕИБ. Зворник и Лакташи су на почетку пројекта били и најспремнији да повуку новац. За већину општина у пројекту, водовод и канализација су били горући проблеми.

- У овом тренутку у оквиру пројекта уговорено је 61,5 милиона евра инвестиција које укључују набавку радова, роба, израду пројектне документације и услуге надзора. Највећи део инвестиција се односи на извођење радова и то у износу од 56 милиона евра.

Тренутно се реализује осам уговора у седам општина укупне вредности 13,8 милиона евра. У складуса одобреним пројектним плановима, одобрено је укупно око 80 милиона евра инвестиција са захтевом да се исти финансирају из 46 милиона евра кредита, 31 милион евра грант средстава и око 3 милиона властитих средстава – подаци су Министарства финансија РС.

Отплату главнице овог кредита општине и градови тек треба да почну, с обзиром на то да још траје грејс период од осам година.

Нови аранжман

По подацима Министарства финансија РС, међу радовима који су до сада окончани у склопу пројекта “Водовод и канализација у РС” су:

Град Зворник – Реконструкција главног дистрибутивног цевовода, изградња водоводног систем Тршић и изградња фекалне канализације Табанци. Укупна вредност је 1.531.170,84 евра.

Општина Теслић – Проширење водоводне мреже, унапређење водоснабдевања, каналисања и пречишћавања отпадних вода на подручју општине Теслић. Укупна вредност је 1.819.802,65 евра.

Град Требиње – Реконструкција и доградња водоводног система у насељима Подгљивље, Потклисје, Виногради и Подвори. Укупна вредност је 1.076.613,89 евра.

Општина Лакташи – Реализација програма хидро-геолошких истражних радова у јужном делу општине; Проширење и опремање изворишта Маглајани; Повезивање дела Гламочана-ИИ висинска зона; Изградња мреже Јакуповци-Берића Брдо; Изградња дистрибутивне мреже у Кришковцима; Изградња кућних водоводних прикључака. Укупна вредност пројеката је 1.214.508,46 евра.

Од њих су Требиње, Лакташи и Теслић заинтересовани да буду део и новог аранжмана, односно друге фазе овог пројекта у РС.

(Српскаинфо)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

кредити за пљацку

12.12.2019 22:10

сви који хоце кредит сигурно 1000 % је да би се покрало..избори су и иде се у кобајаги неке инвестиције..цитали смо игроказ у самцу..оцигледан примјер како покрасти народ за 3 милиона марака..ниста боље није ни код нас..зали бозе засто смо ратовали

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаффа

13.12.2019 05:51

Експерти за уграђивање.

Name

Софер

12.12.2019 22:21

Да се поново неће појавити неписмени магистар киднапер да још једном, са Звонком у Власеници уради 'најбоље водоснадбијевање од Сарајева до Београда па и шире'.?!? Уз пут да мазну још два милиона.!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

13.12.2019 06:52

Мектић управу 100%, због ови ствари је Додик пристао на све , јој доброг грејс периода од 6 год, и онда изађу наши силни функционери са већином купљени факу.и кажу како они одлично раде , спас је у бјекству са ови простора.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брзи

13.12.2019 11:54

Ко хоце да иде,сретан му пут.