Više od polovine opština Srpske hoće novi kredit

Nešto više od polovine opština i gradova u Srpskoj moglo bi da iskoristi novi kredit Evropske investicione banke i da u naredne četiri godine rešava probleme izgradnje i obnove vodovodne i kanalizacione mreže, ako uslovi budu povoljni.

Republika Srpska 12.12.2019 | 21:39
Više od polovine opština Srpske hoće novi kredit
Njih 35 je, naime, iskazalo interes da učestvuje u drugoj fazi projekta „Vodovodna i kanalizaciona infrastruktura u RS“, koja se trenutno dogovara za Srpsku, a predviđa i kredit EIB koji će u toku 25 godina vraćati opštine koje budu u projektu.

Ukupna vrednost ove druge faze projekta procenjena je na 60 miliona evra,od čega kredit EIB treba da bude 30 miliona evra, dok je domaće učešće i drugi izvori 28,8 miliona evra, a grant sredstva 1,2 miliona evra. Predlog Ugovora o finansiranju između BiH i RS, te EIB pripremljen je nedavno, a podrazumeva i grejs period od šest godina.
 
- Projekat je usmeren na izgradnju distributivnih cevovoda, sekundarne mreže, kolektora, rezervoara, pumpnih stanica, kućnih priključaka, sanitarnih zaštita vodo izvorišta, hidrogeoloških istraživanja i izgradnje bunara, rekonstrukciju ili izgradnju prečistača pitke vode i otadnih voda, zatim provođenje mera u cilju povećanja efikasnosti, smanjenja gubitaka, uštede vode i energije.

Sredstva iz ovog projekta se mogu koristitii za izradu studija izvodljivosti, projektne dokumentacije i superviziju, odnosno finansijski i fizički nadzor radova, te tehničku pomoć – objašnjavaju u Ministarstvu finansija RS.

Među opštinama zainteresovanim za projekat je i Prnjavor, a načelnik Darko Tomaš kaže da se za sada samo izražavala zainteresovanost za projekat, dok će sve ostalo zavisiti od uslova kredita i projekta.

- Zainteresovani smo za neke povoljne aranžmane koji bi podrazumevali i određena grant sredstva, jer u Prnjavoru oko četiri petine grada nema rešeno na kvalitetan način kanalizaciju, u smislu prečistača, kolektora i svega ostalog što je savremena infrastruktura. Ali sve će zavisiti od ponuđenih uslova – kaže Tomaš.

To što uz ovaj kredit išla i značajna grant sredstva, mnoge opštine je ranije opredelilo daprihvate uslove iz prve faze ovog projekta,a za koji je ugovor o kreditu od ukupno 50 miliona evra Srpska sa EIB potpisala još 2010. godine. Prva tranša ovog kredita, za potrebe opština, međutim, povučena je tek u junu 2013. godine. Od tada do danas su 23 opštine ili gradovi realizovali ugovore o radovima koje su obuhvatale bar jednu ili više komponenata u ukupnoj vrednostiod 43,2 milonaevra.

Njih sedam, među kojima su Zvornik, Laktaši, Trebinje i Teslić, je do sada završilo sve aktivnosti predviđene Projektnim planom koji usvajaju Vlada RS i EIB. Zvornik i Laktaši su na početku projekta bili i najspremniji da povuku novac. Za većinu opština u projektu, vodovod i kanalizacija su bili gorući problemi.

- U ovom trenutku u okviru projekta ugovoreno je 61,5 miliona evra investicija koje uključuju nabavku radova, roba, izradu projektne dokumentacije i usluge nadzora. Najveći deo investicija se odnosi na izvođenje radova i to u iznosu od 56 miliona evra.

Trenutno se realizuje osam ugovora u sedam opština ukupne vrednosti 13,8 miliona evra. U skladusa odobrenim projektnim planovima, odobreno je ukupno oko 80 miliona evra investicija sa zahtevom da se isti finansiraju iz 46 miliona evra kredita, 31 milion evra grant sredstava i oko 3 miliona vlastitih sredstava – podaci su Ministarstva finansija RS.

Otplatu glavnice ovog kredita opštine i gradovi tek treba da počnu, s obzirom na to da još traje grejs period od osam godina.

Novi aranžman

Po podacima Ministarstva finansija RS, među radovima koji su do sada okončani u sklopu projekta “Vodovod i kanalizacija u RS” su:

Grad Zvornik – Rekonstrukcija glavnog distributivnog cevovoda, izgradnja vodovodnog sistem Tršić i izgradnja fekalne kanalizacije Tabanci. Ukupna vrednost je 1.531.170,84 evra.

Opština Teslić – Proširenje vodovodne mreže, unapređenje vodosnabdevanja, kanalisanja i prečišćavanja otpadnih voda na području opštine Teslić. Ukupna vrednost je 1.819.802,65 evra.

Grad Trebinje – Rekonstrukcija i dogradnja vodovodnog sistema u naseljima Podgljivlje, Potklisje, Vinogradi i Podvori. Ukupna vrednost je 1.076.613,89 evra.

Opština Laktaši – Realizacija programa hidro-geoloških istražnih radova u južnom delu opštine; Proširenje i opremanje izvorišta Maglajani; Povezivanje dela Glamočana-II visinska zona; Izgradnja mreže Jakupovci-Berića Brdo; Izgradnja distributivne mreže u Kriškovcima; Izgradnja kućnih vodovodnih priključaka. Ukupna vrednost projekata je 1.214.508,46 evra.

Od njih su Trebinje, Laktaši i Teslić zainteresovani da budu deo i novog aranžmana, odnosno druge faze ovog projekta u RS.

(Srpskainfo)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

krediti za pljacku

12.12.2019 23:10

svi koji hoce kredit sigurno 1000 % je da bi se pokralo..izbori su i ide se u kobajagi neke investicije..citali smo igrokaz u samcu..ocigledan primjer kako pokrasti narod za 3 miliona maraka..nista bolje nije ni kod nas..zali boze zasto smo ratovali

ODGOVORITE
Name

Jaffa

13.12.2019 06:51

Eksperti za ugrađivanje.

Name

Sofer

12.12.2019 23:21

Da se ponovo neće pojaviti nepismeni magistar kidnaper da još jednom, sa Zvonkom u Vlasenici uradi 'najbolje vodosnadbijevanje od Sarajeva do Beograda pa i šire'.?!? Uz put da maznu još dva miliona.!

ODGOVORITE
Name

Мирослав

13.12.2019 07:52

Мектић управу 100%, због ови ствари је Додик пристао на све , јој доброг грејс периода од 6 год, и онда изађу наши силни функционери са већином купљени факу.и кажу како они одлично раде , спас је у бјекству са ови простора.

ODGOVORITE
Name

Brzi

13.12.2019 12:54

Ko hoce da ide,sretan mu put.