Изетбеговић и Човић данас без договора

Након састанка делегација СДА и ХДЗ-а у згради Парламентарне скупштине БиХ у Сарајеву лидери ових двију странака Бакир Изетбеговић и Драган Човић дали су изјаве за медије у којима су навели да конкретних договора на овом састанку није било.

Босна и Херцеговина 12.12.2019 | 16:16
Изетбеговић и Човић данас без договора
Изетбеговић је казао да немају никакав посебан резултат и да ће бит доста оваквих састанака. Истакао је да СДА и ХДЗ не успијевају наћи рјешења, али да се нада како ће их у будућности ипак успјети наћи.

Како каже, СДА сматра да треба одмах именовати Владу ФБиХ заједно са Савјетом министара БиХ, а да се ХДЗ БиХ с тим не слаже.

Он је рекао да се могу именовати бар предсједници и потпредсједници ФБиХ паралелно са именовањем Савјета министара БиХ.

Данас је било говора о измјенама Изборног закона БиХ, а Изетбеговић наводи да се СДА и ХДЗ БиХ не слажу о изборима у Мостару, односно одавајањем овог питања од других питања.

Изетбеговић је казао да ХДЗ инсистира на легитимном представљању, а да СДА сматра како Бошњаци као најбројнији народ нису процентуално довољно заступљени.

Он је рекао да се нада како ће ХДЗ помоћи да Бошњаци добију Управу за индиректно опорезивање БиХ. Додао је да очекује и подршку када је ријеч о потписивању споразума БиХ с Исламском заједницом БиХ и генерално босанским језиком.

Изетбеговић је рекао да ће сутра имати састанак са СББ и ДФ-ом те да вјерује како ће се сутра знати да позиција ових странка. Такође казао је да очекује да ће сутра са СББ-ом и ДФ-ом договорити заједнички став наспрам ХДЗ-а, између осталог и о потреби именовања новог предсједника ФБиХ. Рекао је да СДА-у не пада напамет да прави ултиматуме.

Лидер СДА је казао да вјерује како ће СДА, СББ и ДФ сутра постићи договор и по вертикали укључујући и Владу КС.

Предсједник ХДЗ-а БиХ Драган Човић рекао је да су изнесене неке жеље о распореду у агенцијама и да ће се о томе разговарати у догледно вријеме.

Оцијенио је да се именовање Савјета министара БиХ мора привести крају и да је ХДЗ свој посао завршио. Што се тиче Изборног закона БиХ, говора је било о Предсједништву БиХ, Дому народа и Граду Мостару.

Он је рекао да су СДА и ХДЗ казали раније да ће избори у Мостару бити, али да ако се жели причати о садржајним стварима на што инсистира СДА онда је то сложенији процес.
Човић је казао да ХДЗ БиХ инсистира на томе да Хрвати могу бирати легитимне политичке представнике истичући да је тешко доћи до измјена Устава БиХ.

Што се тиче Дома народа ПФБиХ, ХДЗ тражи да клубови народа буду легитимно изабрани и да не могу прихватити да бошњачка опција попуњава Клуб Хрвата у Дому народа ПФБиХ и обрнуто.

Он је казао да ХДЗ тражи минимум како би БиХ функционисала као земља три конститутивна и једнакоправна народа.

Што се тиче ФБиХ, истакао је да се иде с реорганизацијом министарстава и након тога договарат ће се о ресорима и именима. Човић је рекао да вјерује како вјерује да ће ускоро доћи до договора о ресорима у ентитету ФБиХ.

“Жеља постоји. Не би волио да нам било ко намеће правила. Хајде да постигнемо компромис”, рекао је Човић додајући да и извршна и законодавна власт у БиХ и ФБиХ функционише.

(Клиx)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Биба

12.12.2019 15:45

Цему зурба, битно је да се договор деси најкасније за 13 мјесеци?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Они су

13.12.2019 06:54

Слика и прилика друштва у којем живимо.

Name

ЗМиљенкоЕ

12.12.2019 16:27

Ја то видим овако: Изабран Тегелтија али СМ неце бити јос неко вријеме именован је се Бакир не слазе због федералне владе, АНП или ПР потписани, Миле нас изда а не доби СМ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ипе

12.12.2019 16:49

ова мафија из СДА је добила 300 хиљада гласова,и они не представљају Босњаке,то це тек видјети кад крену неке измјене изборног закона, праве рацун без крцмара. Босњака на попису било скоро 2 милиона,знаци имају минорну подрску од неких 18-20% То се видјело кад су иуз помоц СНСД-а и ХДЗ-а изабрали Звиздица у Парламенту,а није цовјек имао вецину Босњацких гласова,Нермин Никсиц из ДДП-а је имао вецину,али братја из СНСД-а и ХДЗ га погурала Толико од легитимности и легалности

ОДГОВОРИТЕ