Izetbegović i Čović danas bez dogovora

Nakon sastanka delegacija SDA i HDZ-a u zgradi Parlamentarne skupštine BiH u Sarajevu lideri ovih dviju stranaka Bakir Izetbegović i Dragan Čović dali su izjave za medije u kojima su naveli da konkretnih dogovora na ovom sastanku nije bilo.

Bosna i Hercegovina 12.12.2019 | 16:16
Izetbegović i Čović danas bez dogovora
Izetbegović je kazao da nemaju nikakav poseban rezultat i da će bit dosta ovakvih sastanaka. Istakao je da SDA i HDZ ne uspijevaju naći rješenja, ali da se nada kako će ih u budućnosti ipak uspjeti naći.

Kako kaže, SDA smatra da treba odmah imenovati Vladu FBiH zajedno sa Savjetom ministara BiH, a da se HDZ BiH s tim ne slaže.

On je rekao da se mogu imenovati bar predsjednici i potpredsjednici FBiH paralelno sa imenovanjem Savjeta ministara BiH.

Danas je bilo govora o izmjenama Izbornog zakona BiH, a Izetbegović navodi da se SDA i HDZ BiH ne slažu o izborima u Mostaru, odnosno odavajanjem ovog pitanja od drugih pitanja.

Izetbegović je kazao da HDZ insistira na legitimnom predstavljanju, a da SDA smatra kako Bošnjaci kao najbrojniji narod nisu procentualno dovoljno zastupljeni.

On je rekao da se nada kako će HDZ pomoći da Bošnjaci dobiju Upravu za indirektno oporezivanje BiH. Dodao je da očekuje i podršku kada je riječ o potpisivanju sporazuma BiH s Islamskom zajednicom BiH i generalno bosanskim jezikom.

Izetbegović je rekao da će sutra imati sastanak sa SBB i DF-om te da vjeruje kako će se sutra znati da pozicija ovih stranka. Takođe kazao je da očekuje da će sutra sa SBB-om i DF-om dogovoriti zajednički stav naspram HDZ-a, između ostalog i o potrebi imenovanja novog predsjednika FBiH. Rekao je da SDA-u ne pada napamet da pravi ultimatume.

Lider SDA je kazao da vjeruje kako će SDA, SBB i DF sutra postići dogovor i po vertikali uključujući i Vladu KS.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović rekao je da su iznesene neke želje o rasporedu u agencijama i da će se o tome razgovarati u dogledno vrijeme.

Ocijenio je da se imenovanje Savjeta ministara BiH mora privesti kraju i da je HDZ svoj posao završio. Što se tiče Izbornog zakona BiH, govora je bilo o Predsjedništvu BiH, Domu naroda i Gradu Mostaru.

On je rekao da su SDA i HDZ kazali ranije da će izbori u Mostaru biti, ali da ako se želi pričati o sadržajnim stvarima na što insistira SDA onda je to složeniji proces.
Čović je kazao da HDZ BiH insistira na tome da Hrvati mogu birati legitimne političke predstavnike ističući da je teško doći do izmjena Ustava BiH.

Što se tiče Doma naroda PFBiH, HDZ traži da klubovi naroda budu legitimno izabrani i da ne mogu prihvatiti da bošnjačka opcija popunjava Klub Hrvata u Domu naroda PFBiH i obrnuto.

On je kazao da HDZ traži minimum kako bi BiH funkcionisala kao zemlja tri konstitutivna i jednakopravna naroda.

Što se tiče FBiH, istakao je da se ide s reorganizacijom ministarstava i nakon toga dogovarat će se o resorima i imenima. Čović je rekao da vjeruje kako vjeruje da će uskoro doći do dogovora o resorima u entitetu FBiH.

“Želja postoji. Ne bi volio da nam bilo ko nameće pravila. Hajde da postignemo kompromis”, rekao je Čović dodajući da i izvršna i zakonodavna vlast u BiH i FBiH funkcioniše.

(Klix)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Biba

12.12.2019 16:45

Cemu zurba, bitno je da se dogovor desi najkasnije za 13 mjeseci?

ODGOVORITE
Name

Oni su

13.12.2019 07:54

Slika i prilika društva u kojem živimo.

Name

ZMiljenkoE

12.12.2019 17:27

Ja to vidim ovako: Izabran Tegeltija ali SM nece biti jos neko vrijeme imenovan je se Bakir ne slaze zbog federalne vlade, ANP ili PR potpisani, Mile nas izda a ne dobi SM!

ODGOVORITE
Name

Ipe

12.12.2019 17:49

ova mafija iz SDA je dobila 300 hiljada glasova,i oni ne predstavljaju Bosnjake,to ce tek vidjeti kad krenu neke izmjene izbornog zakona, prave racun bez krcmara. Bosnjaka na popisu bilo skoro 2 miliona,znaci imaju minornu podrsku od nekih 18-20% To se vidjelo kad su iuz pomoc SNSD-a i HDZ-a izabrali Zvizdica u Parlamentu,a nije covjek imao vecinu Bosnjackih glasova,Nermin Niksic iz DDP-a je imao vecinu,ali bratja iz SNSD-a i HDZ ga pogurala Toliko od legitimnosti i legalnosti

ODGOVORITE