"Знају се српски национални интереси"

Срби знају шта је њихов национални интерес, само због деценијске голготе коју су прошли. О томе не причају јавно, речено је у емисији “Глобално” БН телевизије. И док су неки виши интереси далеко, реални циљеви српске нације на нашим просторима су здравство, школство и привреда на вишем нивоу, те стандард и правда који ће обезбиједити нормалан живот.

Република Српска 11.12.2019 | 22:42
"Знају се српски национални интереси"
Балкан – синоним за превирања и укрштање моћних геополитичких и националних интереса САД, НАТО, Европске уније, али и Русије и Турске. Под окриљем тешког историјског бремена, ратова, одмазде и протјеривања, Срби су, без паузе, под великим притиском и са питањем шта је то српски национални интерес.

“У комунистичком времену ипак се водило рачуна. Република Српска је дио те борбе, осјећаја српства које је преточено у једну крваву борбу да би се онемогућило разрођавање српског народа”, истиче Дејан С. Милетић, директор Центра за глобализацију.

Међутим, сада су крупне политичке теме остале само код властодржаца, који на тај начин прикривају  “празан стомак” просјечних грађана и већ спаковане кофере, већином младог становништва.

“Мислим да немамо националну стратегију, али и да је никад нисмо ни имали”, наводи Мишел Зубеница, политички аналитичар и додаје:

“Доживјели смо да на многим територијама гдје су Срби живјели, нашег народа нема и да не знамо гдје су границе Србије. У 21. вијеку имамо територијалне проблеме, и то у вријеме када територијални проблеми нису битни, него економски, и питање је колико ће нас бити за 20 или 50 година”.



У чему је снага српског народа?

“Шта ми можемо”, пита Ђорђе Мариловић, виши асистент на Правном факултету Универзитета у Источном Сарајеву Сарајеву и додаје: 

“Можемо појединачно да испољавамо нека настојања. Највећи добротовори, ктитори српске идеје настојања су били појединци. У појединцу је снага”.

Сручна јавност јасна – проблем лежи у погрешном васпитању и образовању дјеце. Управо су то институције које надолазећим генерацијама треба да усидре идеју правне државе и досљедности једне нације.

“Шта ми учимо дјецу кроз образовање, да преписују. Дијете то ради 20 година, оно касније хоће да се запосли. Када не може преписивањем да постигне циљеве, онда иде у иностранство. На питање зашто иду, већина је дала одговор да то није само због плате, него због правде. А да ли смо их ми научили да сами дијеле и траже правду”, пита Мариловић.

“Имате податак да више Срба живи у Бечу него на Косову и Метохији. Ускоро ћемо моћи да причамо о опстанку Срба као народа”, закључује Зубеница.

Стратегија је све, колико кратки мали циљеви појединца, толико и они крупни, државотворни. Уз територијални интегритет и суверенитет, у емисији “Глобално” БН телевизије наведено је да се према сваком интересу треба опходити систематски и прагматично. Суштина је да се као народ држимо једни других.





БН ТВ

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

купаце гаце

11.12.2019 23:10

Национални интерес Срба у Републици Српској је Искљуциво лицни интерес Милорада Додика. Све остало је неинтересантно, како Додику, тако и његовим дупеувлакацима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЕКСПЕРТИ

12.12.2019 03:41

Ма какав више нацвионални интерес. О чему причате. национални интерес је параван за пљачку народа и код Срба и код Бошњака и код Хрвата. А и код других.Па није први свјетски рат избио због националних интереса. Није ни други. Избили су да би олигархије напуниле џепове милијардама и месом сиротиње.А код нас Срба та је прича постала огавна. Наравно нер због жртава него због тога што ми вијенце на гробља стављају хуље које су се напуниле лове на њиховим костима. Огавни смрдљиви Балкан.

Name

Пељески Мост

12.12.2019 06:26

wхат абоут "реформска агенда"?

Name

КАКВИ ЕКСПЕРТИ

12.12.2019 07:01

МА ДАЈТЕ ВИШЕ. КАКВИ СУ ОВО ЕКСПЕРТИ. ДОВЕДИТЕ ЉУДЕ КОЈИ У ВАШИНГТОНУ РАЗГОВАРАЈУ О СРПСКИМ НАЦИОНАЛНИМ ИНЕТРЕСИМА. ОВИХ ЕКСПЕРАТА ТИПА РОМАНИЈА И ВЛАШИЋ ПО БОСНИ И ХЕРЦЕГОВИНИ ЈЈЕ ПУН К.... ДВАПУТ ЗАГУСЛА И ОДМАХ ЕКСПЕРТ. И ЗАШТО НЕ ОБЈАВЉУЈЕТЕ МИШЉЕЊЕ МЕРИТОРНИХ ЉУДИ.

Name

Нострадамус

12.12.2019 08:23

Добар коментар ЕКСПЕРТИ.

Name

Равна Гора

12.12.2019 09:16

Када Бурле заступа "српске интересе" онда је сваки коментар сувисан!

Name

Боки

12.12.2019 05:41

Знају се српски национални интереси, али их ови на власти тзв. срби не знају или неће да знају и власт користе за личне и интересе партије то јест секте, тако ради само секта.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

12.12.2019 08:31

Сто висе Срба раселит и стрпати сто висе у дзепове кинези се у Српство

ОДГОВОРИТЕ
Name

Песимиста са разлогом

13.12.2019 08:16

Чим се спомену српске националне интересе, чим неко подвикне - Срби на окуп, или завапи - Срби сабирајте се и збирајте, чим чујем или видим паролу која апелује на српско јединство, српску слогу, братство у вјери и нацији, ја се одмах инстиктивно за џеп ватам. За онај у којем ми је шајтов. Јесте да је отањио и излизао се, али шта да се ради, другога нема. Нити ће бити. Није добро нити ће бити. Нису изгледи.

ОДГОВОРИТЕ