"Znaju se srpski nacionalni interesi"

Srbi znaju šta je njihov nacionalni interes, samo zbog decenijske golgote koju su prošli. O tome ne pričaju javno, rečeno je u emisiji “Globalno” BN televizije. I dok su neki viši interesi daleko, realni ciljevi srpske nacije na našim prostorima su zdravstvo, školstvo i privreda na višem nivou, te standard i pravda koji će obezbijediti normalan život.

Republika Srpska 11.12.2019 | 22:42
"Znaju se srpski nacionalni interesi"
Balkan – sinonim za previranja i ukrštanje moćnih geopolitičkih i nacionalnih interesa SAD, NATO, Evropske unije, ali i Rusije i Turske. Pod okriljem teškog istorijskog bremena, ratova, odmazde i protjerivanja, Srbi su, bez pauze, pod velikim pritiskom i sa pitanjem šta je to srpski nacionalni interes.

“U komunističkom vremenu ipak se vodilo računa. Republika Srpska je dio te borbe, osjećaja srpstva koje je pretočeno u jednu krvavu borbu da bi se onemogućilo razrođavanje srpskog naroda”, ističe Dejan S. Miletić, direktor Centra za globalizaciju.

Međutim, sada su krupne političke teme ostale samo kod vlastodržaca, koji na taj način prikrivaju  “prazan stomak” prosječnih građana i već spakovane kofere, većinom mladog stanovništva.

“Mislim da nemamo nacionalnu strategiju, ali i da je nikad nismo ni imali”, navodi Mišel Zubenica, politički analitičar i dodaje:

“Doživjeli smo da na mnogim teritorijama gdje su Srbi živjeli, našeg naroda nema i da ne znamo gdje su granice Srbije. U 21. vijeku imamo teritorijalne probleme, i to u vrijeme kada teritorijalni problemi nisu bitni, nego ekonomski, i pitanje je koliko će nas biti za 20 ili 50 godina”.



U čemu je snaga srpskog naroda?

“Šta mi možemo”, pita Đorđe Marilović, viši asistent na Pravnom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu Sarajevu i dodaje: 

“Možemo pojedinačno da ispoljavamo neka nastojanja. Najveći dobrotovori, ktitori srpske ideje nastojanja su bili pojedinci. U pojedincu je snaga”.

Sručna javnost jasna – problem leži u pogrešnom vaspitanju i obrazovanju djece. Upravo su to institucije koje nadolazećim generacijama treba da usidre ideju pravne države i dosljednosti jedne nacije.

“Šta mi učimo djecu kroz obrazovanje, da prepisuju. Dijete to radi 20 godina, ono kasnije hoće da se zaposli. Kada ne može prepisivanjem da postigne ciljeve, onda ide u inostranstvo. Na pitanje zašto idu, većina je dala odgovor da to nije samo zbog plate, nego zbog pravde. A da li smo ih mi naučili da sami dijele i traže pravdu”, pita Marilović.

“Imate podatak da više Srba živi u Beču nego na Kosovu i Metohiji. Uskoro ćemo moći da pričamo o opstanku Srba kao naroda”, zaključuje Zubenica.

Strategija je sve, koliko kratki mali ciljevi pojedinca, toliko i oni krupni, državotvorni. Uz teritorijalni integritet i suverenitet, u emisiji “Globalno” BN televizije navedeno je da se prema svakom interesu treba ophoditi sistematski i pragmatično. Suština je da se kao narod držimo jedni drugih.





BN TV

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

kupace gace

11.12.2019 23:10

Nacionalni interes Srba u Republici Srpskoj je Iskljucivo licni interes Milorada Dodika. Sve ostalo je neinteresantno, kako Dodiku, tako i njegovim dupeuvlakacima.

ODGOVORITE
Name

EKSPERTI

12.12.2019 03:41

Ma kakav više nacvionalni interes. O čemu pričate. nacionalni interes je paravan za pljačku naroda i kod Srba i kod Bošnjaka i kod Hrvata. A i kod drugih.Pa nije prvi svjetski rat izbio zbog nacionalnih interesa. Nije ni drugi. Izbili su da bi oligarhije napunile džepove milijardama i mesom sirotinje.A kod nas Srba ta je priča postala ogavna. Naravno ner zbog žrtava nego zbog toga što mi vijence na groblja stavljaju hulje koje su se napunile love na njihovim kostima. Ogavni smrdljivi Balkan.

Name

Peljeski Most

12.12.2019 06:26

what about "reformska agenda"?

Name

KAKVI EKSPERTI

12.12.2019 07:01

MA DAJTE VIŠE. KAKVI SU OVO EKSPERTI. DOVEDITE LJUDE KOJI U VAŠINGTONU RAZGOVARAJU O SRPSKIM NACIONALNIM INETRESIMA. OVIH EKSPERATA TIPA ROMANIJA I VLAŠIĆ PO BOSNI I HERCEGOVINI JJE PUN K.... DVAPUT ZAGUSLA I ODMAH EKSPERT. I ZAŠTO NE OBJAVLJUJETE MIŠLJENJE MERITORNIH LJUDI.

Name

Nostradamus

12.12.2019 08:23

Dobar komentar EKSPERTI.

Name

Ravna Gora

12.12.2019 09:16

Kada Burle zastupa "srpske interese" onda je svaki komentar suvisan!

Name

Boki

12.12.2019 05:41

Znaju se srpski nacionalni interesi, ali ih ovi na vlasti tzv. srbi ne znaju ili neće da znaju i vlast koriste za lične i interese partije to jest sekte, tako radi samo sekta.

ODGOVORITE
Name

Re

12.12.2019 08:31

Sto vise Srba raselit i strpati sto vise u dzepove kinezi se u Srpstvo

ODGOVORITE
Name

Pesimista sa razlogom

13.12.2019 08:16

Čim se spomenu srpske nacionalne interese, čim neko podvikne - Srbi na okup, ili zavapi - Srbi sabirajte se i zbirajte, čim čujem ili vidim parolu koja apeluje na srpsko jedinstvo, srpsku slogu, bratstvo u vjeri i naciji, ja se odmah instiktivno za džep vatam. Za onaj u kojem mi je šajtov. Jeste da je otanjio i izlizao se, ali šta da se radi, drugoga nema. Niti će biti. Nije dobro niti će biti. Nisu izgledi.

ODGOVORITE