Сутра састанак о Влади ФБиХ Човића и Изетбеговића

Делегације Странке демократске акције (СДА) и Хрватске демократске заједнице (ХДЗ) БиХ сутра ће одржати састанак на којем ће бити говора о формирању Владе Федерације БиХ.

Босна и Херцеговина 11.12.2019 | 13:10
Сутра састанак о Влади ФБиХ Човића и Изетбеговића
Састанак би требали предводити предсједници странака и то предсједник СДА Бакир Изетбеговић и предсједник ХДЗ-а БиХ Драган Човић. Кључна тема састанака биће процес формирања извршне власти на нивоу ентитета Федерација БиХ, а који је у потпуности блокирао ХДЗ БиХ.

Наиме, предсједник ХДЗ-а БиХ Драган Човић условљава формирање Владе Федерације БиХ измјенама Изборног закона БиХ упркос томе што изборно законодавство није у надлежности ентитетских, већ државних институција.

Раније су Бакир Изетбеговић и предсједник ДФ-а Жељко Комшић тврдили како ће инсистирати на томе да се Савјет министара БиХ и Влада Федерације БиХ формирају паралелно. Међутим, процес именовања новог сазива Савјета министара БиХ увелико је откочен, док нема никаквих назнака каква је будућност формирања новог сазива Владе ФБиХ.

Именовање Федералне владе у рукама је прије свега ХДЗ-а БиХ који мора предложити кандидата за предсједника ФБиХ, а чиме ће напокон започети процес формирања ентитетске извршне власти.

Процедуре у Федерацији БиХ су такве да Парламент ФБиХ прво мора именовати предсједника и два потпредсједника ФБиХ, предсједник и потпредсједници након ступања на дужност предлажу кандидата за премијера ФБиХ, а који у коначници предлаже министре у Влади ФБиХ.

У петак ће бит одржан састанак делегација СДА, СББ-а и ДФ-а. На том састанку такођер ће бити говора о формирању власти, како на државном тако и на ентитетском нивоу.

Представници међународне заједнице у неколико наврата упозорили су Драгана Човића да не смије условљавати формирање Владе ФБиХ измјенама Изборног закона БиХ.

(Клиx)

Коментари / 0

Оставите коментар