Sutra sastanak o Vladi FBiH Čovića i Izetbegovića

Delegacije Stranke demokratske akcije (SDA) i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH sutra će održati sastanak na kojem će biti govora o formiranju Vlade Federacije BiH.

Bosna i Hercegovina 11.12.2019 | 13:10
Sutra sastanak o Vladi FBiH Čovića i Izetbegovića
Sastanak bi trebali predvoditi predsjednici stranaka i to predsjednik SDA Bakir Izetbegović i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović. Ključna tema sastanaka biće proces formiranja izvršne vlasti na nivou entiteta Federacija BiH, a koji je u potpunosti blokirao HDZ BiH.

Naime, predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović uslovljava formiranje Vlade Federacije BiH izmjenama Izbornog zakona BiH uprkos tome što izborno zakonodavstvo nije u nadležnosti entitetskih, već državnih institucija.

Ranije su Bakir Izetbegović i predsjednik DF-a Željko Komšić tvrdili kako će insistirati na tome da se Savjet ministara BiH i Vlada Federacije BiH formiraju paralelno. Međutim, proces imenovanja novog saziva Savjeta ministara BiH uveliko je otkočen, dok nema nikakvih naznaka kakva je budućnost formiranja novog saziva Vlade FBiH.

Imenovanje Federalne vlade u rukama je prije svega HDZ-a BiH koji mora predložiti kandidata za predsjednika FBiH, a čime će napokon započeti proces formiranja entitetske izvršne vlasti.

Procedure u Federaciji BiH su takve da Parlament FBiH prvo mora imenovati predsjednika i dva potpredsjednika FBiH, predsjednik i potpredsjednici nakon stupanja na dužnost predlažu kandidata za premijera FBiH, a koji u konačnici predlaže ministre u Vladi FBiH.

U petak će bit održan sastanak delegacija SDA, SBB-a i DF-a. Na tom sastanku također će biti govora o formiranju vlasti, kako na državnom tako i na entitetskom nivou.

Predstavnici međunarodne zajednice u nekoliko navrata upozorili su Dragana Čovića da ne smije uslovljavati formiranje Vlade FBiH izmjenama Izbornog zakona BiH.

(Klix)

Komentari / 0

Ostavite komentar