Кључа у ДНС због мјеста у Савјета министара БиХ

Најмање 3 од 7 потпредсједника ДНС незадовољни су што је странка кандидовала Драшка Аћимовића за министра у Сарајеву и није искључено да ће од партије тражити да предложи друго име. У СНСД чекају расплет нове кизе у ДНС, која би могла додатно да уздрма и односе двије највеће партије у коалицији, јер ни они нису одушевљени кандидатом.  

Република Српска 11.12.2019 | 08:44
Кључа у ДНС због мјеста у Савјета министара БиХ
Списак функционера ДНС који се противе најновијој одлуци странке све је дужи. Како смо објавили, први је незадовољство показао потпредсједник ДНС Дарко Бањац из Козарске Дубице, који је и на сједници Предсједништва бурно реаговао, спомињао своју оставку, тражећи да кандидат буде неко од провјерених кадрова ДНС. Према неким информацијама, био је спреман да предложи члана ДНС који се изјашњава као Словенац.

Такође, против Аћимовића је и потпредсједник ДНС и шеф Регионалног одбора Сарајевско-романијске регије Ненад Нешић, а Српскаинфо сазнаје да је трећи на списку потпредсједник Драгомир Јовичић из Бањалуке, инаше шеф Изборног штаба ДНС на протеклим изборима.

– Међутим, Јовичић није био на гласању. Изашао је раније како не би дао легитимитет одлукама, правдајући се приватним обавезама – тврди извор Српскаинфо.

Бањац и Нешић нису жељели да говоре на ову тему, а Јовичић није одговарао на наше позиве, али им се зато јавно придружио посланик ДНС у НС РС и члан Предсједништва странке Славко Глигорић.

Како ствари ствоје, кандидатура Аћимовића за министра из реда „осталих“ проблематична је по два основа – за ДНС и за остатак коалиције.

Када је ријеч о партији Марка Павића, први аргумент Аћимовићевих противника је да он није човјек од повјерења ДНС будући да је прије тога био кадар СДП БиХ, а раније, као кадар СзП, амбасадор БиХ у Белгији. Сматрају да је то шамар за старе кадрове ДНС, који годинама раде на стварању и успјесима партије.

– Друго, овај сукоб показује сукоб струја у ДНС. С једне стране је бањалучки одбор ДНС на челу с Миланом Радовићем, у коме је и бизнисмен Ведран Јарић, у чијим просторијама је смјештено сједиште Главног и Градског подбора ДНС и који је кум Аћимовићу. Од раније је познато да су они у добрим односима с Павићем и да имају његову безрезервну подршку. С друге стране су незадовољни потпредсједници ДНС и предсједници регионаних одбора, који сматрају да Аћимовић није заслужио мјесто министра и да његовом кандидатуром не треба додатно заоштравати односе са СНСД. Није искључено да ће тражити да ДНС предложи новог министра, што би могло да значи ново цијепање странке – тврде извори Српскаинфо.

 Када је ријеч о СНСД, званичних реакција на приједлог трећег министра из РС још нема, али се незванично спекулише да су незадовољни приједлогом ДНС. Како сазнајемо, сумњичави су да би Аћимовић у Савјету министара дјеловао јединствено с будућим министрима из СНСД, Сташом Кошарцем и Војином Митровићем, и да би то потенцијално могло да буде штетно по интересе Републике Српске.

– Чекамо расплет у ДНС. Кандидатура Аћимовића дјелује неозбиљно. Јарић је кандидовао кума, који је био на сто страна. Прича још није завршена. Рок за договор је до петка, када се очекује да ће бошњачке странке у ФБиХ имати састанак и вјероватно договорити своје кандидате за министре у Савјету министара БиХ и послати их Зорану Тегелтији – тврди наш извор из СНСД.

Према неким теоријама, уколико Павић ипак буде инсистирао да Аћимовић остане кандидат за министра, то би могло да натјера Додика да промијени мишљење, те да трећу министарску позицију понуди Уједињеној Српској Ненада Стевандића, а Павићу српско мјесто замјеника министра цивилних послова БиХ.

Та опција је на почетку била у игри, а као замјеник се помињао Павићев замјеник у партији Драгутин Родић, кога би сви у коалицији прихватили.

(Српскаинфо)

Коментари / 18

Оставите коментар
Name

Кумица

11.12.2019 07:50

Само кумице на мјеста министара, то је провјерен кадар!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

11.12.2019 08:16

Ко не зна Милана Радовица, скупо би га платио

Name

Приједор

11.12.2019 08:47

Аленку Удуч за министра, нашег старог члана и жену која је много дала ДНС-у. Иначе ми из Приједора одлазимо у ДЕМОС!!

Name

А ЛЕЈЛА

11.12.2019 10:21

А ЛЕЈЛА И ДВА МИЛИОНА ЗА БУРАЗА. ПА МОГЛА ЈЕ ДАТИ ПОЛА ШАРЦУ. АВАЈ МАРКУ. ПА ДА ФИНО СЈЕДИ У ЧАРШИЈИ. КО МИНИСТАР.

Name

Робин Худ

11.12.2019 07:51

Ко да вас ко шта пита....стари ДБАш се с Рудоњин све договорио и забто паре добио ви сте само статисти.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Глас

11.12.2019 08:12

Нормално да кљуца.Сви се боре за ј....у фотељу.Морал и људскост су испод сваког нивоа!!!То силу људи без лица лицног и образа!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Несиц

11.12.2019 08:16

Ако мозе Јарић кума могу и ја пунца, Младју Божовица :)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Оки

11.12.2019 08:50

Немој пунца ти си туфа

Name

В И Л И

11.12.2019 08:21

Лакрдија у владајућој коалицији, страшно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горан

11.12.2019 08:23

Младјен Бозовиц за министра. Искусан и образован цовјек.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хаха

11.12.2019 10:20

Нешић по налогу Миле растури днс

Name

Разваљени

11.12.2019 09:12

ДНС, легло оцајника за фотељама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДАРКО БАЊАЦ

11.12.2019 10:33

Браво Дарко! Имаш симпатије и одобравање свих нормалних Срба из Републике Српске. Није лојалност партији одобравање свега и свачега, па на стету српског народа. Дарко преузимај ДНС ради српске будућности. Поздрав из Теслића

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЖИКА Ж

11.12.2019 12:25

Дарко је шљам, добро га ја знам, све је купио за мале паре.

Name

ПРИЈЕДОРЧАНИН

11.12.2019 12:27

Ко је ПАПАК остаће Папак, Дарко Бањац.

Name

игњат

11.12.2019 10:52

Бањац се буни што је неко преко ноћи дошао у днс и добио функцију?Ако ћемо искрено,на исти начин је прије пар година и он био привилегован,када је освануо у днс.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирко

11.12.2019 10:58

И Бањац и Несиц и Јовициц су се накнадно довулки у ДНС.Напријед Марко!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тачно..

12.12.2019 10:27

Кључа као у претис лонцу. Још само да вентил закаже, да блокира.., па онда пуф. Сваком према заслугама. Приједор, Козара, Поткозарје заслужују боље.

ОДГОВОРИТЕ