Ključa u DNS zbog mjesta u Savjeta ministara BiH

Najmanje 3 od 7 potpredsjednika DNS nezadovoljni su što je stranka kandidovala Draška Aćimovića za ministra u Sarajevu i nije isključeno da će od partije tražiti da predloži drugo ime. U SNSD čekaju rasplet nove kize u DNS, koja bi mogla dodatno da uzdrma i odnose dvije najveće partije u koaliciji, jer ni oni nisu oduševljeni kandidatom.  

Republika Srpska 11.12.2019 | 08:44
Ključa u DNS zbog mjesta u Savjeta ministara BiH
Spisak funkcionera DNS koji se protive najnovijoj odluci stranke sve je duži. Kako smo objavili, prvi je nezadovoljstvo pokazao potpredsjednik DNS Darko Banjac iz Kozarske Dubice, koji je i na sjednici Predsjedništva burno reagovao, spominjao svoju ostavku, tražeći da kandidat bude neko od provjerenih kadrova DNS. Prema nekim informacijama, bio je spreman da predloži člana DNS koji se izjašnjava kao Slovenac.

Takođe, protiv Aćimovića je i potpredsjednik DNS i šef Regionalnog odbora Sarajevsko-romanijske regije Nenad Nešić, a Srpskainfo saznaje da je treći na spisku potpredsjednik Dragomir Jovičić iz Banjaluke, inaše šef Izbornog štaba DNS na proteklim izborima.

– Međutim, Jovičić nije bio na glasanju. Izašao je ranije kako ne bi dao legitimitet odlukama, pravdajući se privatnim obavezama – tvrdi izvor Srpskainfo.

Banjac i Nešić nisu željeli da govore na ovu temu, a Jovičić nije odgovarao na naše pozive, ali im se zato javno pridružio poslanik DNS u NS RS i član Predsjedništva stranke Slavko Gligorić.

Kako stvari stvoje, kandidatura Aćimovića za ministra iz reda „ostalih“ problematična je po dva osnova – za DNS i za ostatak koalicije.

Kada je riječ o partiji Marka Pavića, prvi argument Aćimovićevih protivnika je da on nije čovjek od povjerenja DNS budući da je prije toga bio kadar SDP BiH, a ranije, kao kadar SzP, ambasador BiH u Belgiji. Smatraju da je to šamar za stare kadrove DNS, koji godinama rade na stvaranju i uspjesima partije.

– Drugo, ovaj sukob pokazuje sukob struja u DNS. S jedne strane je banjalučki odbor DNS na čelu s Milanom Radovićem, u kome je i biznismen Vedran Jarić, u čijim prostorijama je smješteno sjedište Glavnog i Gradskog podbora DNS i koji je kum Aćimoviću. Od ranije je poznato da su oni u dobrim odnosima s Pavićem i da imaju njegovu bezrezervnu podršku. S druge strane su nezadovoljni potpredsjednici DNS i predsjednici regionanih odbora, koji smatraju da Aćimović nije zaslužio mjesto ministra i da njegovom kandidaturom ne treba dodatno zaoštravati odnose sa SNSD. Nije isključeno da će tražiti da DNS predloži novog ministra, što bi moglo da znači novo cijepanje stranke – tvrde izvori Srpskainfo.

 Kada je riječ o SNSD, zvaničnih reakcija na prijedlog trećeg ministra iz RS još nema, ali se nezvanično spekuliše da su nezadovoljni prijedlogom DNS. Kako saznajemo, sumnjičavi su da bi Aćimović u Savjetu ministara djelovao jedinstveno s budućim ministrima iz SNSD, Stašom Košarcem i Vojinom Mitrovićem, i da bi to potencijalno moglo da bude štetno po interese Republike Srpske.

– Čekamo rasplet u DNS. Kandidatura Aćimovića djeluje neozbiljno. Jarić je kandidovao kuma, koji je bio na sto strana. Priča još nije završena. Rok za dogovor je do petka, kada se očekuje da će bošnjačke stranke u FBiH imati sastanak i vjerovatno dogovoriti svoje kandidate za ministre u Savjetu ministara BiH i poslati ih Zoranu Tegeltiji – tvrdi naš izvor iz SNSD.

Prema nekim teorijama, ukoliko Pavić ipak bude insistirao da Aćimović ostane kandidat za ministra, to bi moglo da natjera Dodika da promijeni mišljenje, te da treću ministarsku poziciju ponudi Ujedinjenoj Srpskoj Nenada Stevandića, a Paviću srpsko mjesto zamjenika ministra civilnih poslova BiH.

Ta opcija je na početku bila u igri, a kao zamjenik se pominjao Pavićev zamjenik u partiji Dragutin Rodić, koga bi svi u koaliciji prihvatili.

(Srpskainfo)

Komentari / 18

Ostavite komentar
Name

Kumica

11.12.2019 07:50

Samo kumice na mjesta ministara, to je provjeren kadar!

ODGOVORITE
Name

Milan

11.12.2019 08:16

Ko ne zna Milana Radovica, skupo bi ga platio

Name

Приједор

11.12.2019 08:47

Аленку Удуч за министра, нашег старог члана и жену која је много дала ДНС-у. Иначе ми из Приједора одлазимо у ДЕМОС!!

Name

A LEJLA

11.12.2019 10:21

A LEJLA I DVA MILIONA ZA BURAZA. PA MOGLA JE DATI POLA ŠARCU. AVAJ MARKU. PA DA FINO SJEDI U ČARŠIJI. KO MINISTAR.

Name

Robin Hud

11.12.2019 07:51

Ko da vas ko šta pita....stari DBAš se s Rudonjin sve dogovorio i zabto pare dobio vi ste samo statisti.....

ODGOVORITE
Name

Glas

11.12.2019 08:12

Normalno da kljuca.Svi se bore za j....u fotelju.Moral i ljudskost su ispod svakog nivoa!!!To silu ljudi bez lica licnog i obraza!!!

ODGOVORITE
Name

Nesic

11.12.2019 08:16

Ako moze Jarić kuma mogu i ja punca, Mladju Božovica :)

ODGOVORITE
Name

Oki

11.12.2019 08:50

Nemoj punca ti si tufa

Name

V I L I

11.12.2019 08:21

Lakrdija u vladajućoj koaliciji, strašno.

ODGOVORITE
Name

Goran

11.12.2019 08:23

Mladjen Bozovic za ministra. Iskusan i obrazovan covjek.

ODGOVORITE
Name

Haha

11.12.2019 10:20

Nešić po nalogu Mile rasturi dns

Name

Razvaljeni

11.12.2019 09:12

DNS, leglo ocajnika za foteljama.

ODGOVORITE
Name

DARKO BANJAC

11.12.2019 10:33

Bravo Darko! Imaš simpatije i odobravanje svih normalnih Srba iz Republike Srpske. Nije lojalnost partiji odobravanje svega i svačega, pa na stetu srpskog naroda. Darko preuzimaj DNS radi srpske budućnosti. Pozdrav iz Teslića

ODGOVORITE
Name

ЖИКА Ж

11.12.2019 12:25

Darko je šljam, dobro ga ja znam, sve je kupio za male pare.

Name

PRIJEDORČANIN

11.12.2019 12:27

Ko je PAPAK ostaće Papak, Darko Banjac.

Name

ignjat

11.12.2019 10:52

Banjac se buni što je neko preko noći došao u dns i dobio funkciju?Ako ćemo iskreno,na isti način je prije par godina i on bio privilegovan,kada je osvanuo u dns.

ODGOVORITE
Name

Mirko

11.12.2019 10:58

I Banjac i Nesic i Jovicic su se naknadno dovulki u DNS.Naprijed Marko!!

ODGOVORITE
Name

Tačno..

12.12.2019 10:27

Ključa kao u pretis loncu. Još samo da ventil zakaže, da blokira.., pa onda puf. Svakom prema zaslugama. Prijedor, Kozara, Potkozarje zaslužuju bolje.

ODGOVORITE