СДА одуговлачи због избора Владе Федерације БиХ

Све су прилике да Зоран Тегелтија, предсједавајући Вијећа министара БиХ, неће до данас добити имена свих кандидата за министре и замјенике у Вијећу министара, јер ће СДА, уколико из ХДЗ-а буду инсистирали на измјени Изборног закона, затегнути конопац због формирања Владе ФБиХ.

 

Босна и Херцеговина 11.12.2019 | 08:26
СДА одуговлачи због избора Владе Федерације БиХ
Иако је и сам најављивао да би у овој седмици могао послати имена на провјеру и да би тако БиХ до краја године добила Вијеће министара, изгледа да се то неће догодити, јер Тегелтија још од СДА није добио имена кандидата за министарске и позиције замјеника министара, које по договору од љетос између СДА, СНСД-а и ХДЗ-а припадају овој странци.

Драган Човић, предсједник ХДЗ-а, рекао је јуче у Широком Бријегу да се нада да би нови састав Вијеће министара требало да се формира до краја године.

Незванично "Независне" сазнају да ће сутра све бити јасније након сусрета делегација СДА и ХДЗ-а, када ће се највише разговарати о Влади ФБиХ. Уколико Човић буде инсистирао на измјени Изборног закона БиХ, извор "Независних" тврди да ће СДА закочити именовање Вијећа министара те да због тога и не доставља имена кандидата. Како каже наш извор, СДА жели да са Влада ФБиХ формира у пакету са Вијећем министара, а овом у прилог иде и недавна изјава Халида Гењца, генералног секретар СДА, који је рекао да формирање Вијећа министара и Владе ФБиХ мора ићи паралелно.

"Оно што је сигурно засад јесте да Фадил Новалић и Јелка Миличевић остају на својим позицијама, премијера ФБиХ и министра финансија ФБиХ. Такође, функцију неће мијењати ни Мелика Махмудбеговић из СДА и Милан Дуновић из ДФ-а", каже извор "Независних" и додаје да је Маринко Чавара, високи дужносник ХДЗ БиХ, остао на позицији предсједника ФБиХ и да није именован у Вијеће министара БиХ на позицију министара цивилних послова с обзиром на то да по закону један човјек не може обављати двије извршне функције.

За петак је планиран и састанак предсједника странака коалиционих партнера у ФБиХ, СДА, ДФ и СББ-а.

"Сваки од њих доћи ће са сарадницима, гдје ће се дефинисати окоснице програма дјеловања кроз Вијеће министара БиХ и Владу ФБиХ. Све друго ће бити познато послије састанка", рекао је за "Независне" Џенан Ђонлагић, високи функционер ДФ-а.

Ни политички аналитичари нису оптимисти када је у питању процес формирања власти и на нивоу БиХ и ФБиХ, те кажу да је врло могућ сценариј у којем би се све вратило на почетне позиције.

Славо Кукић, универзитетски професор и социолог, истиче да су могућа два сценарија: један да се формира Вијеће министара, а да се остави извршна власт на разини ФБиХ на "стендбају" те да би у том случају дефинитивно Човић изашао као побједник.

"Други сценариј јесте да се формира федерална власт, уз некаква образложења да ће се Изборни закон урадити у слиједећих годину дана. У том случају дебљи крај из читаве те приче би извукао Човић, јер је годину дана увјеравао своје бираче да на то неће пристати. Којем од та два сценарија ћемо свједочити, нисам посве сигуран. Објективно, могуће је да се у овом моменту догоди и онај трећи сценариј да Бакир Изетбеговић и Жељко Комшић кажу: 'О. К. враћамо се својој стартној позицији, нема државне власти без федералне'", казао је Кукић.

Вехид Шехић, политички аналитичар, истиче да је скептичан према свим споразумима лидера.

"Не постоји дијалог, не постоји повјерење и врло је реално очекивати да сад поново све стане. То је само још једна потврда да одређени интереси политичких странака превладавају над интересима грађана", рекао је Шехић.

Подсјећамо, СНСД и ХДЗ су већ доставили имена министара и замјеника. СНСД је за министра транспорта и комуникација предложио Војина Митровића, а за министра спољне трговине и економских односа Сташу Кошарца. ХДЗ је на позицију министра финансија и трезора БиХ предложио Вјекослава Беванду, а за министре правосуђа Јосипа Грубешу. Оба ова кандидата већ обављају ове функције. За министра цивилних послова предложили су Анкицу Гуљевић. Што се тиче бошњачке квоте, СДА ће на позицију министра спољних послова највјероватније предложити Бисерку Турковић, познату бх. дипломаткињу, док би Сифет Поџић из ДФ-а требало да засједне у фотељу министра одбране. Фахрудин Радончић, предсједник СББ-а, могао би постати министар безбједности, али он је рекао да ће одлука о овој позицији бити донесена највјероватније у понедјељак.

Бранковић кандидат за замјеника

Неџад Бранковић, некадашњи премијер ФБиХ и високи функционер СДА, могао би бити нови замјеник министра промета и комуникација у Вијећу министара БиХ.

Ову информацију јуче су објавили неки портали, а из СДА нису жељели потврдити да ли је она тачна.

(Независне)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Освит

11.12.2019 08:46

Како да Босна и Херцеговина постане озбиљна дрзава кад нам је политицка сцена постала копија класицних сапуница.Пуно лази,превара ,издаја,криминала и корупције,убистава ,теорија завјера и лазних узвисених националних интереса.Негдје пред сам рат цуо сам за термин "уковано".Данас је како реце сам велики вода у Бања луци уковано 55000 гласова у Рс вјероватно пет пута толико. Обесмисљени су не само избори него и зивот на овим просторима.Ревелантне Европске институције поднесу извјестај да имамо не кедибилну судску и политицку власт и догоди се "ниста" јер је све уковано. Крајње је вријеме да се упитамо какви смо ми то народи и градани постали, ако и ми нисмо уковани.Једно је сигурно ,да смо најгора генерација од кметовских времена до данас,на залост и насих предака и потомака.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цуј Бранковиц

11.12.2019 22:04

онај ситнооки лик сто му лоповлук цури из оба ока...криминалци поново јасу...јесил то осто кокуз па Јово наново...ал сад цес надоци...папица је спремна а Фоца зељна таквије.

Name

А

11.12.2019 09:14

Мостар?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Источно Сарајево

11.12.2019 16:40

Што Бакир заврће уши а сви мислили да је строги леват.

ОДГОВОРИТЕ