Исплате повјериоцима Бобар банке још увијек у припреми

Иако је било најављено да би до краја ове године могло доћи до прве дјелимичне диобе стечајне имовине Бобар банке, изгледно је да од тога неће бити ништа.

Република Српска 10.12.2019 | 16:48
Исплате повјериоцима Бобар банке још увијек у припреми
Стечајна управница Бобар банке Душанка Новаковић рекла је да је “у припреми процјена за исплату прве дјелимичне диобе”.

„С обзиром на то да су укупна призната потраживања око 185 милиона КМ, неопходно је обезбиједити значајан износ средстава за исплату повјериоцима. Значајан број судских тужби за оспорена потраживања утичу на исплату потраживања и у поступку су рјешавања, а један број предмета је већ ријешен. За 11 мјесеци ове године ријешено је око 400 судских спорова. Наплатом потраживања, продајом имовине и потраживања наплаћено је око 25 милиона КМ”, каже Новаковићева.

На питање колико дуго би још могао потрајати стечај банке, Новаковићева каже да је у питању изузетно компликован поступак.

„Одбор повјерилаца активно проводи све донесене одлуке Скупштине повјерилаца, то потврђује број ријешених судских предмета и висина наплаћених средстава. Окончање стечајног поступка још увијек није могуће временски прецизно дефинисати јер вођење стечаја не зависи само од Одбора повјерилаца и стечајног управника, већ и од низ других институција које су укључене у овај поступак”, истакла је Новаковићева.

Агенција за банкарство РС је крајем новембра 2014. увела принудну управу у Бобар банку, јер није радила у складу са законом. Непун мјесец касније банци је одузета дозвола за рад и покренут је поступак ликвидације, а почетком 2017. отворен је стечај.

(Цапитал)

Коментари / 0

Оставите коментар