Isplate povjeriocima Bobar banke još uvijek u pripremi

Iako je bilo najavljeno da bi do kraja ove godine moglo doći do prve djelimične diobe stečajne imovine Bobar banke, izgledno je da od toga neće biti ništa.

Republika Srpska 10.12.2019 | 16:48
Isplate povjeriocima Bobar banke još uvijek u pripremi
Stečajna upravnica Bobar banke Dušanka Novaković rekla je da je “u pripremi procjena za isplatu prve djelimične diobe”.

„S obzirom na to da su ukupna priznata potraživanja oko 185 miliona KM, neophodno je obezbijediti značajan iznos sredstava za isplatu povjeriocima. Značajan broj sudskih tužbi za osporena potraživanja utiču na isplatu potraživanja i u postupku su rješavanja, a jedan broj predmeta je već riješen. Za 11 mjeseci ove godine riješeno je oko 400 sudskih sporova. Naplatom potraživanja, prodajom imovine i potraživanja naplaćeno je oko 25 miliona KM”, kaže Novakovićeva.

Na pitanje koliko dugo bi još mogao potrajati stečaj banke, Novakovićeva kaže da je u pitanju izuzetno komplikovan postupak.

„Odbor povjerilaca aktivno provodi sve donesene odluke Skupštine povjerilaca, to potvrđuje broj riješenih sudskih predmeta i visina naplaćenih sredstava. Okončanje stečajnog postupka još uvijek nije moguće vremenski precizno definisati jer vođenje stečaja ne zavisi samo od Odbora povjerilaca i stečajnog upravnika, već i od niz drugih institucija koje su uključene u ovaj postupak”, istakla je Novakovićeva.

Agencija za bankarstvo RS je krajem novembra 2014. uvela prinudnu upravu u Bobar banku, jer nije radila u skladu sa zakonom. Nepun mjesec kasnije banci je oduzeta dozvola za rad i pokrenut je postupak likvidacije, a početkom 2017. otvoren je stečaj.

(Capital)

Komentari / 0

Ostavite komentar