Мостар: С једне стране мјештани, с друге полиција

Дан након полицијске деблокаде мостарске депоније „Уборак“, мјештани окупљени око Грађанске иницијативе „Јер нас се тиче“ и данас су били пред овим одлагалиштем отпада.

Босна и Херцеговина 10.12.2019 | 15:57
Мостар: С једне стране мјештани, с друге полиција
Практично, рекли су, након што их је полиција силом растјерала испред капије депоније, коју су пет дана држали у блокади, поново су се организовали и данононоћно дежурају недалеко од улаза на „Уборак“.

С једне стране је група мјештана, а с друге јаке полицијске снаге које и даље осигуравају несметан улазак камиона с отпадом на депонију којој је околишна дозвола истекла 4. децембра.

– Какво одустајање? Нема одустајања. Ми одавде не идемо док наши захтјеви не буду испуњени. Ова депонија се мора затворити и измјестити на другу локацију. Ето, ви имате маску. Смрди. Нама је смрад најмањи проблем. Јер, ово је отров, ово је болест.

У мају је 90 посто жена и дјеце обољело од шуге, а у посљедња три мјесеца је троје људи у насељу Врапчићи обољело од туберкулозе. То су чињенице, а полиција јуче удара на нас. Кажу, деблокирали. Ма, разбили, то је права ријеч – испричао нам је Касим Грељо, док остали из „дежурне“ групе климају главом у знак одобравања.

На „Уборку“ смо затекли и Нијаза Хоџића, једног представника Иницијативе, који је рекао да ће њихова борба, буквално, трајати док се не ријеши проблем депоније. 

За сутра је поводом овог проблема у Градској вијећници заказан састанак, којем ће уз надлежне Града Мостара присуствовати и кантонални министри грађења и просторног уређења те туризма и околиша Суад Хасандедић и Ајдин Телетовић.

– Нама није проблем преговарати с градским и кантоналним властима. Знамо да нема градоначелника, јер је у болници и по закону га мијења градски правобранилац, али се, дефинитивно, у овај проблем морају укључити кантоналне власти  с премијером Невенком Херцегом на челу и министрима Хасандедићем и Телетовићем, јер су они одговорни за изналажење нове локације – казао је Хоџић.

Истакнуо је и да је данас телефонски разговарао с Едитом Ђапом, федералном министарком околиша и туризма.

– Рекла је да ће у року од 10 дана, ако Кантон не ријеши овај проблем, депонија бити запечаћена. Дакле, ми чекамо њихов позив, јер се све можемо договорити. Уз то, Влада ФБиХ није донијела одлуку да се одвоз смећа не прекида, већ је дала препоруку градоначелнику да ријеши проблем и да казни директора Бећиревића за нерад.

Јер Влада зна да ова локација, односно, депонија нема никакву дозволу. Ово предузеће послује нелегално сто посто – устврдио је Хоџић.

Из Иницијативе су позвали на мирно окупљање грађана сутра испред Вијећнице у 11.30 сати, за када је заказан састанак.

(Српскаинфо)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Скептик

10.12.2019 17:38

Ништа чудно, тако је и у Бања Луци, с једне стране народ а с друге полиција.

ОДГОВОРИТЕ