Mostar: S jedne strane mještani, s druge policija

Dan nakon policijske deblokade mostarske deponije „Uborak“, mještani okupljeni oko Građanske inicijative „Jer nas se tiče“ i danas su bili pred ovim odlagalištem otpada.

Bosna i Hercegovina 10.12.2019 | 15:57
Mostar: S jedne strane mještani, s druge policija
Praktično, rekli su, nakon što ih je policija silom rastjerala ispred kapije deponije, koju su pet dana držali u blokadi, ponovo su se organizovali i danononoćno dežuraju nedaleko od ulaza na „Uborak“.

S jedne strane je grupa mještana, a s druge jake policijske snage koje i dalje osiguravaju nesmetan ulazak kamiona s otpadom na deponiju kojoj je okolišna dozvola istekla 4. decembra.

– Kakvo odustajanje? Nema odustajanja. Mi odavde ne idemo dok naši zahtjevi ne budu ispunjeni. Ova deponija se mora zatvoriti i izmjestiti na drugu lokaciju. Eto, vi imate masku. Smrdi. Nama je smrad najmanji problem. Jer, ovo je otrov, ovo je bolest.

U maju je 90 posto žena i djece oboljelo od šuge, a u posljednja tri mjeseca je troje ljudi u naselju Vrapčići oboljelo od tuberkuloze. To su činjenice, a policija juče udara na nas. Kažu, deblokirali. Ma, razbili, to je prava riječ – ispričao nam je Kasim Greljo, dok ostali iz „dežurne“ grupe klimaju glavom u znak odobravanja.

Na „Uborku“ smo zatekli i Nijaza Hodžića, jednog predstavnika Inicijative, koji je rekao da će njihova borba, bukvalno, trajati dok se ne riješi problem deponije. 

Za sutra je povodom ovog problema u Gradskoj vijećnici zakazan sastanak, kojem će uz nadležne Grada Mostara prisustvovati i kantonalni ministri građenja i prostornog uređenja te turizma i okoliša Suad Hasandedić i Ajdin Teletović.

– Nama nije problem pregovarati s gradskim i kantonalnim vlastima. Znamo da nema gradonačelnika, jer je u bolnici i po zakonu ga mijenja gradski pravobranilac, ali se, definitivno, u ovaj problem moraju uključiti kantonalne vlasti  s premijerom Nevenkom Hercegom na čelu i ministrima Hasandedićem i Teletovićem, jer su oni odgovorni za iznalaženje nove lokacije – kazao je Hodžić.

Istaknuo je i da je danas telefonski razgovarao s Editom Đapom, federalnom ministarkom okoliša i turizma.

– Rekla je da će u roku od 10 dana, ako Kanton ne riješi ovaj problem, deponija biti zapečaćena. Dakle, mi čekamo njihov poziv, jer se sve možemo dogovoriti. Uz to, Vlada FBiH nije donijela odluku da se odvoz smeća ne prekida, već je dala preporuku gradonačelniku da riješi problem i da kazni direktora Bećirevića za nerad.

Jer Vlada zna da ova lokacija, odnosno, deponija nema nikakvu dozvolu. Ovo preduzeće posluje nelegalno sto posto – ustvrdio je Hodžić.

Iz Inicijative su pozvali na mirno okupljanje građana sutra ispred Vijećnice u 11.30 sati, za kada je zakazan sastanak.

(Srpskainfo)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Skeptik

10.12.2019 17:38

Ništa čudno, tako je i u Banja Luci, s jedne strane narod a s druge policija.

ODGOVORITE