Сахрана у ваздуху - висећи ковчези!

Обичај који западни свет сматра „морбидним, недопустивим, нецивилизованим“ је начин сахрањивања који практикује етичка група Ифугао, која живи на северу острва Лузон, на планини Провинс у месту Сагада на Филипинима.

Занимљивости 10.12.2019 | 18:00
Сахрана у ваздуху - висећи ковчези!
Народ у овом месту има заиста јединствени ритуал сахрањивања. Старији људи сами себи резбаре ковчеге унутар дебла дрвећа, или уколико су болесни и немоћни, то за њих чине њихва деца.

Када особа умре, а испостави се да пропорције ковчега нису одговарајуће, не прави се нови ковчег, већ се ломе кости покојника, како би могао да стане у сандук.

Ковчези се не закопавају у земљу јер многи народи не желе да прљају земљу, већ висе с литице или унутар пећина.

Оно што је сличност са западним светом јесте да се води рачуна о томе да чланови исте породице буду сахрањени једни поред других.



Овај обичај се у Сагади поштује више од 2.000 година. Постоје неки ковчези који су стари више од века, али већина након што канапи и дрво иструле, падају у понор, пише Атлас обскура.

Разлог због кога се ковчези везују да висе с литице је тај што народ у Сагади верује да ће покојник имати веће шансе за бољи надгробни живот.

До многих ковчега је готово немогуће доћи, што је такође била заштита од звери и нежељене пажње других људи.

Извор:Ртс.рс

Коментари / 0

Оставите коментар