Sahrana u vazduhu - viseći kovčezi!

Običaj koji zapadni svet smatra „morbidnim, nedopustivim, necivilizovanim“ je način sahranjivanja koji praktikuje etička grupa Ifugao, koja živi na severu ostrva Luzon, na planini Provins u mestu Sagada na Filipinima.

Zanimljivosti 10.12.2019 | 18:00
Sahrana u vazduhu - viseći kovčezi!
Narod u ovom mestu ima zaista jedinstveni ritual sahranjivanja. Stariji ljudi sami sebi rezbare kovčege unutar debla drveća, ili ukoliko su bolesni i nemoćni, to za njih čine njihva deca.

Kada osoba umre, a ispostavi se da proporcije kovčega nisu odgovarajuće, ne pravi se novi kovčeg, već se lome kosti pokojnika, kako bi mogao da stane u sanduk.

Kovčezi se ne zakopavaju u zemlju jer mnogi narodi ne žele da prljaju zemlju, već vise s litice ili unutar pećina.

Ono što je sličnost sa zapadnim svetom jeste da se vodi računa o tome da članovi iste porodice budu sahranjeni jedni pored drugih.



Ovaj običaj se u Sagadi poštuje više od 2.000 godina. Postoje neki kovčezi koji su stari više od veka, ali većina nakon što kanapi i drvo istrule, padaju u ponor, piše Atlas obskura.

Razlog zbog koga se kovčezi vezuju da vise s litice je taj što narod u Sagadi veruje da će pokojnik imati veće šanse za bolji nadgrobni život.

Do mnogih kovčega je gotovo nemoguće doći, što je takođe bila zaštita od zveri i neželjene pažnje drugih ljudi.

Izvor:Rts.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar